یک مقام وزارت معارف افغانستان می گوید، به نظر میرسد که مقامات حکومت طالبان در افغانستان مکاتب متوسطه دخترانه را برای همیشه تعطیل کنند و مدارس دینی را به عنوان جایگزین آن معرفی کنند.
گروه طالبان مکاتب متوسطه دخترانه را در سال ۲۰۲۲ به دلیل نگرانیهای 'مذهبی و فرهنگی' تعطیل کردند.
مقامات طالبان از امر ممنوعیت دختران به مکاتب متوسطه دفاع کرده و اصرار دارند که برای ایجاد یک محیط آموزشی مناسب برای دانش آموزان کلان سال اناث، تلاش می کنند.
یک مقام وزارت معارف افغانستان روز سهشنبه با اشاره به حضور نظامی ایالات متحده در این کشور در سالهای ۲۰۰۲ تا ۲۰۲۱ به صدای امریکا گفت: "ممکن است مکاتب هرگز به آن شکلی که در زمان حضور نیروهای خارجی بودند، بازگشایی نشوند."
این مقام که نه خواست اسماش در گزارش ذکر شود، زیرا طالبان اعضای خود را از صحبت با صدای امریکا منع کرده اند، گفت: "اصولاً هیچ تفاوتی بین مدرسه و مکاتب وجود ندارد."
او گفت که "اگر هدف تعلیم و تربیه باشد، در مدارس دینی نیز میتوان به آن دست یافت. از این رو نباید تنها بر مکاتب تاکید شود."
مضامین دینی به عوض موضوعات متنوع
سازمان ملل متحد و فعالان حقوق بشر نگرانند، مدارس دینی که متمرکز بر مطالعات دینی است نمی توانند به طور کامل جایگزین مکاتب شوند که در آن موضوعات مختلف روز تدریس میشود.
انتونیو گوتریش، سرمنشی سازمان ملل متحد در ماه مارچ در گزارشی به شورای امنیت این سازمان گفت: "من نگران آن هستم که کیفیت آموزش در مدارس دینی نمی تواند دختران یا پسران را برای آموزش به سطوح عالی و آموزش حرفهای برای پیوستن به نیروی کار مؤثر در آینده آماده کند."
در حالی که از مسدود شدن مکاتب متوسطه دخترانه توسط گروه طالبان بیش از دو سال میگذرد، سازمان ملل از افزایش تعداد مدارس دینی تازه ثبت شده در سراسر کشور خبر داده است.
سازمان ملل متحد بیش از هفت هزار مدرسه دینی ثبت شده در افغانستان را گزارش داده است که از این جمله حدود ۳۸۰ باب آن برای دختران در نظر گرفته شده است.
مقامات طالبان تایید کرده اند که هیچ محدودیت سنی برای حضور دختران در این مدارس دینی وجود ندارد.
سرمنشی ملل متحد در گزارش خود گفته است: "به دنبال صدور فرمان رهبر طالبان در جولای ۲۰۲۳ مبنی بر استخدام ۱۰۰ هزار معلم جدید برای مدارس دینی، استخدام معلمان برای مدارس دینی تا پایان سال ۲۰۲۳ ادامه یافت."
"آپارتاید جنسیتی"
پشتنه درانی، یک فعال آموزش زنان افغانستان در ایالات متحده گفت، که طالبان از قبل مکاتب را با مدارس دینی جایگزین کرده اند. خانم درانی با ابراز نگرانی در مورد آموزه های افراطی بالقوه در مدارس به صدای امریکا گفت: "آنها سیستم خود را ایجاد کرده اند."
گروه طالبان به طور گسترده متهم به اجرای "آپارتاید جنسیتی" با هدف حذف زنان از ابعاد مختلف زندگی اجتماعی هستند. علاوه بر محدودیت های تحصیلی، زنان افغان از اکثر مشاغل و حتا ورود به برخی مکان های عمومی مانند پارک ها و مراکز ورزشی منع شده اند.
سال گذشته، حکومت طالبان، ارایشگاه های زنان را ممنوع کردند. در این حال، مقامات طالبان می گویند که سیاست های آنها با خواست همه افغان ها هماهنگ است.
"پیامدهای گسترده"
به نقل از موسسات امداد رسانی در افغانستان، سال گذشته، آموزش در مکاتب برای بیش از ۳۳۰هزار دختر افغان با گذراندن امتحانات صنف ششم پایان یافت. به این گونه، آنها به بیش از ۳.۷ میلیون دختری پیوستند که طبق موسسات امداد رسانی، از تحصیل در مکاتب متوسطه محروم شده اند.
سلام الجنابی، سخنگوی صندوق وجهی سازمان ملل متحد برای کودکان (یونسف)به صدای امریکا گفت: "این تصمیم کوته فکرانه پیامدهای گسترده ای دارد. "
کارشناسان هشدار میدهند، افغانستان که از قبل با برخی از بدترین مشکلات صحت در بخش نسایی و ولادی روبرو شده است، بهدلیل محدودیتهای آموزشی طالبان بر دختران و زنان، به سمت بحرانهای بدتر در سکتور صحت عامه پیش میرود.
بر اساس تخمین های یونیسف، ممنوعیت دختران از مکاتب، سالانه حدود ۵۰۰ میلیون دالر ضرر اقتصادی برای افغانستان به همراه دارد.
الجنابی گفت: "به خاطر کودکان و به خاطر اقتصاد، سیستم صحی و امنیت کشور در سالهای آینده... ما از مقامات حاکم در افغانستان میخواهیم که به همه کودکان در تمام سطوح تحصیلی اجازه دهند تا بلافاصله آموزش های شان را دوباره آغاز کنند. "
گروه