نشست دو روزه به میزبانی "مجمع گفتمان ملی" در مورد افغانستان در شهر استانبول در ترکیه با حضور بیش از ۷۰ فعال سیاسی و اعضای حکومت پیشین افغانستان بر ضرورت گفتگوها بین افغانها تاکید کرد.
بر اساس گزارش رسانهها، در این نشست که روزهای پنجشنبه و جمعه پشت درهای بسته برگزار شد، در مورد اهمیت "گفتگوی صادقانه در میان تمام جوانب سیاسی"، از سر گرفتن "مذاکرات بین الافغانی"، بررسی وضعیت کنونی افغانستان و یافتن راهکارها برای حل مشکلات و اعاده ثبات سیاسی، بحث و تبادل نظر صورت گرفت.
این نشست که به نام اولین نشست در روند "گفتگوی ملی" خوانده شده است، ابتکاری از سوی نهاد "مجمع گفتمان ملی" تلقی میشود که یک نهاد سیاسی است.
برگزار کنندگان این نشست، از طالبان، حامد کرزی، رییس جمهور پیشین افغانستان و عبدالله عبدالله، وزیر اجراییه سابق نیز برای شرکت در این نشست دعوت به عمل آورده بودند، اما هیچ نمایندهای از سوی آنان در این نشست حضور نداشت.
محمد هاشم دانش، تحلیلگر امور سیاسی، در مورد این نشست به صدای امریکا گفت که اگر این نوع نشستها، روی هدف ایجاد تفاهم میان افغان ها دایر میشود، "باید آنرا در شهرهای افغانستان دایر کرد" و طالبان باید تدویر آن را تضمین کنند.
دانش، با اشاره به شرکت کنندگان این نشست گفت: "برخی از افرادی که در این نشستها حضور مییابند، مقامات سابق با سابقه فساد اداری هستند که نام شان در فهرست سیاه جهان و افغان ها شامل است و آنها نمیتوانند که نقشی سازنده را در آیندۀ افغانستان ایفا کنند".
طبق گزارشها، نام های فوزیه کوفی، شکریه بارکزی، نیلوفر ایوبی، فرخنده زهرا نادری، جعفر مهدوی و عبدالقیوم سجادی، حبیبالرحمن حکمتیار (نمایندۀ حزب اسلامی)، عالم خلیلی (نماینده حزب وحدت اسلامی)، نصیراحمد اندیشه، مسوول نمایندگی افغانستان در دفتر ملل متحد در ژنیو، بشیراحمد تهینج، سید انور سادات، اصیلا وردک، شاه محمود میاخیل و محمد عالم در فهرست اشتراک کنندگان این نشست شامل اند.
غوث جانباز، تحلیلگر امور سیاسی و دپلومات پیشین، میگوید که برای اینکه مذاکرات بینالافغانی موثر واقع شود، راه باید "ّبرای تمام افغانهایی که خواهان شرکت در این نشستها هستند" باز شود و این امور فقط توسط تعداد اندک "در عقب دروازه های بسته" به نمایندگی از مردم افغانستان مورد بحث قرار نگیرد.
دانش میگوید که نهادهای معتبر مانند سازمان ملل متحد میتواند در عرصۀ انتخاب افرادی که میتوانند به شکل معیاری از مردم افغانستان نمایندگی کنند، کمک کند.
گفته شده است که حکمت کرزی و ادریس زمان، معینان وزارت خارجه در حکومت پیشین افغانستان و مصطفی مستور، یکی از چهرههای نزدیک به عبدالله عبدالله از اعضای فعال مجمع گفتمان ملی اند، اما هیچ یک آنان در حسابهای رسمی کاربری شان در شبکههای اجتماعی در مورد نشست اخیر تبصره و معلوماتی ارایه نکرده اند.
حکومت طالبان همواره ادعا کرده است دروازه برای بازگشت مقامات افغان که میخواهند با حکومت طالبان کار کنند، باز است، اما این گروه که ساختار حکومت تک گروهی و تک قومی آن مورد انتقاد شدید قرار دارد، به خواستهای بینالمللی مبنی بر ایجاد حکومت همهشمول در افغانستان اعتنا نکرده و ادعا کرده است که حکومت طالبان از تمام مردم افغانستان نمایندگی میکند.
گروه