سازمان عفو بینالملل به اظهارات سرپرست وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان دربارۀ محدودیتهای تازه بر زنان و دختران در افغانستان واکنش نشان داده و خواستار لغو تمامی فرامین این گروه شده است.
این سازمان ناوقت روز چهارشنبه ۳۰ اکتوبر (نهم عقرب) در پیامی در شبکۀ اجتماعی ایکس نگاشته است که طالبان پس از ممنوعیت حضور زنان در اماکن عمومی، محدودیتهای تازه بر آنان وضع کردهاند.
هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان اخیراً قانون امر به معروف و نهی از منکر این گروه را توشیح کرد که در آن محدودیتهای بیشتری بر حقوق مردم افغانستان به ویژه زنان و دختران در این کشور وضع شده است.
در تازهترین مورد، محمد خالد حنفی، سرپرست وزارت امر به معروف و نهی از منکر این گروه بر تطبیق این قانون تاکید کرد.
او در نشستی در ولایت ننگرهار بار دیگر گفت که شنیدن صدای زنان عورت است و افزود که حتا زنان بالغ نیز نمیتوانند قرآن کریم را با صدای بلند برای سایر زنان تلاوت کنند.
سازمان عفو بینالملل افزوده است: "این محدودیت اضافی در حالی انجام میشود که زنان و دختران در افغانستان با حملات شدید فزایندهای مواجه هستند که این کار بر تمام جنبههای زندگی آنها تاثیر میگذارد."
این سازمان از طالبان خواسته است که باید فوراً تمامی فرامین و اقداماتی را که حقوق انسانی زنان و دختران را در این کشور نقض میکنند، لغو کنند.
این در حالی است که روز دوشنبه، ریچارد بنیت، گزارشگر ویژهٔ شورای حقوق بشر ملل متحد در امور افغانستان، با نشر گزارشی گفت که هیچ میکانیزمی برای پاسخگو قراردادن طالبان وجود ندارد و به همین دلیل، طالبان جسورتر شده و به نقض حقوق بشر در افغانستان ادامه دادهاند.
بنیت با نشر پیامی در شبکۀ اجتماعی ایکس گفت که هیچ طرحی برای جلوگیری از نقض حقوق بشر در افغانستان وجود ندارد. او افزود که گزارش تازهاش در مورد حقوق بشر در افغانستان به نشست بعدی مجمع عمومی سازمان ملل متحد تهیه شده و در این گزارش، بیشتر دربارۀ وضعیت آسیبپذیرترین افراد در این کشور تمرکز شده است.
طالبان در بیش از سه سال گذشته که دوباره بر افغانستان حاکم شدهاند، محدودیتهای فزایندهای را بر زنان و دختران وضع کرده و آنان را از حق آموزش و کار محروم کرده اند.
طالبان همواره گفته اند که حقوق زنان و دختران در افغانستان بر اساس شریعت اسلام تامین است و نیز محدودیت بر کار و آموزش زنان و دختران را "موضوع داخلی" افغانستان عنوان کرده اند.
,اپارتاید جنسیتی در افغانستان'
ملاله یوسفزی، برندۀ جایزۀ صلح نوبل و فعال حقوق آموزش در دیدار با اعضای پارلمان و برخی از اعضای کابینۀ حکومت بریتانیا، خواستار به رسمیت شناختن "اپارتاید جنسیتی" در افغانستان شده است.
یوسفزی در پیامی در شبکۀ اجتماعی ایکس بار دیگر از سیاستهای طالبان در قبال زنان و دختران در این کشور انتقاد کرده و افزوده که این گروه باید به خاطر جنایات شان علیۀ زنان و دختران در افغانستان، مورد پاسخگویی قرار گیرند.
این فعال حقوق آموزش اضافه کرد: "من از نمایندگان پارلمان و وزیران حکومت بریتانیا خواستم تا رژیم طالبان را به گونهای که است به رسمیت بشناسند: اپارتاید جنسیتی. ما باید طالبان را به خاطر جنایات شان علیه دختران و زنان افغانستان پاسخگو کنیم."
او اضافه کرده که انتظار دارد نمایندگان پارلمان، به ویژه حکومت بریتانیا گامهای عملی را در این زمینه بردارد.
ملاله یوسفزی، برندۀ جایزۀ صلح نوبل و فعال آموزش در روزهای اخیر بارها از افزایش محدودیتهای طالبان زنان و دختران در افغانستان ابراز نگرانی کرده و خواستار توجه رهبران جهان در این مورد شد.
او به تازگی در دیدار با جستن ترودو، صدراعظم کانادا از سیاستهای طالبان در قبال زنان و دختران در افغانستان انتقاد کرد و آن را ظالمانه خواند.
این فعال آموزش، حمایت رهبران جهان را از زنان و دختران در افغانستان مهم عنوان کرده و افزود که طالبان باید در قبال این اعمال شان پاسخگو قرار گیرند.
صدر اعظم کانادا نیز از دیدار با ملاله یوسفزی خبر داده و در شبکۀ اجتماعی ایکس نگاشته بود که این فعال آموزش کارزاری را برای تامین تحصیل، کار و زندگی برای دختران و زنان راهاندازی کرده است.
گروه