شرکت برق افغانستان که تحت ادارۀ طالبان است، میگوید که قرارداد تمدید واردات برق از تاجیکستان برای یک سال دیگر تمدید شده است.
این اداره با نشر اعلامیهای گفته است که محمدحنیف حمزه، رییس شرکت برق افغانستان و محمدعمر عیسیزاده، رییس شرکت سهامی برق تاجیکستان این قرارداد را برای سال ۲۰۲۴ به تازگی در ترکیه امضا کرده اند.
بر بنیاد اعلامیه، در نشست امضای این قرارداد، موضوع تمدید خط جدید ۵۰۰ کیلوواتی برق نیز بین دو طرف مورد بحث و بررسی قرار گرفت و طرف تاجیکستانی نیز در این زمینه ابراز علاقه کرده است.
اعلامیه گفته است: "رهبری شرکت برق افغانستان از کشور تاجیکستان خواست که در راستای آغاز دوباره، هماهنگی و تطبیق پروژه کاسا ۱۰۰۰ با افغانستان همکاری نموده و در اخیر جانب تاجیکستان نیز تمایل و تعهد همکاری در این راستا نمود".
هنوز شرکت سهامی برق تاجیکستان در مورد این قرارداد و دیدارها چیزی نگفته است.
پروژه برق موسوم به کاسا ۱۰۰۰ در ماه می ۲۰۱۶ بین طرفهای ذینفع امضا شد تا برق صادراتی تاجیکستان و قرقیزستان از طریق افغانستان به پاکستان منتقل شود. قرار است که این پروژه ۱۳۰۰ میگاوات برق پاکستان را از قرغیزستان و تاجیکستان تامین کند.
همچنین این پروژه برق ۱۵۲ منطقه در داخل افغانستان را که در مسیر این پروژه از بندر شیرخان در ولایت کندز تا بندر تورخم در ولایت ننگرهار قرار دارند، فراهم کند.
این پروژه در فبروری ۲۰۲۰ با حضور محمد اشرف غنی، رییس جمهور پیشین افغانستان افتتاح شد و قبل از تسلط مجدد طالبان، تا مارچ ۲۰۲۱ تا ۳۰ درصد کار آن در داخل افغانستان پیش رفته بود.
در آن زمان تمویل ۱.۱۲۶ میلیارد دالر آن را بانک جهانی به دوش گرفته بود، اما این بانک پس از قدرت گرفتن مجدد طالبان در افغانستان، تمویل این پروژه را متوقف کرد.
این در حالی است که تاجیکستان تنها کشور همسایه افغانستان است که روابط خوبی با حکومت طالبان ندارد و تعدادی از رهبران سیاسی مخالفان از جمله احمد مسعود از جبهه مخالف حکومت طالبان را پناه داده است.
اما با وجود این، روابط افغانستان و تاجیکستان در زمینه انتقال کالاهای تجاری و ترانزیتی ادامه دارد و این کشور در دو سال گذشته به انتقال برق به افغانستان ادامه داده است.
بر اساس معلومات شرکت برشنا، این شرکت در سال ۲۰۲۲ میلادی ۹۶ میلیون دلار برای مصرف برق به تاجیکستان پرداخت کرده بود.
این شرکت سال گذشته میلادی به ارزش ۲۹۹ میلیون دالر از اوزبیکستان، ترکمنستان، تاجیکستان و ایران برق مورد نیاز افغانستان را وارد کرده بود.
همچنان این شرکت قرارداد واردات برق از اوزبیکستان را هفته گذشته در تاشکند تمدید کرد.
افغانستان متکی به برق وارداتی از کشورها همسایۀ خود است و بر اساس آمار شرکت برق، افغانستان در حال حاضر، حدود ۱۴۰۰ میگاوات برق نیاز دارد که ۷۰ درصد آن را از اوزبیکستان، ترکمنستان، تاجیکستان و ایران وارد کرده و ۳۰ درصد دیگر از منابع داخلی تامین میشود.
بر اساس معلومات وزارت انرژی و آب، تنها کابل در یک شبانه روز به ۷۰۰ میگاوات برق نیاز دارد که در حال حاضر شرکت برشنا میتواند ۳۵۰ تا ۴۰۰ میگاوات آن را تامین کند.
گروه