فاز دوم بند برق کجکی ولایت هلمند روز چهارشنبه ۲۷ جولای (پنجم اسد) با حضور مقامهای ارشد حکومت طالبان و سفیر ترکیه در کابل گشایش یافت.
عبدالسلام حنفی، معاون دوم ریاست الوزرای حکومت طالبان در مراسم گشایش فاز دوم بند برق کجی که ترکیه در آن سرمایهگذاری کرده است گفت که با تکمیلشدن این بخشی از بند برق، ظرفیت تولید انرژی آن از ۵۰ میگاوات به ۱۵۱ میگاوات افزایش یافت.
آقای حنفی افزود که باشندگان بخشهای ولایات هلمند، قندهار، ارزگان و برخی ولایات دیگر از انرژی این بند برق مستفید خواهند شد.
کار ساخت فاز دوم بند برق کجکی به تاریخ ۱۰ میزان سال ۱۳۹۵ خورشیدی میان مقامهای پیشین وزارت انرژی آب افغانستان و رییس شرکت "۷۷" ترکی و با حضور محمد اشرف غنی، رییس جمهور پیشین افغانستانبه امضا رسید.
اما آقای حنفی گشایش این بخش بند برق کجکی را یکی از "دستاوردهای بزرگ حکومت این گروه" عنوان کرد و گفت که آنان به تلاشهای شان در این زمینه ادامه میدهند.
مقامهای حکومت پیشین افغانستان در مراسم افتتاح کار فاز دوم بند کجکی گفته بودند که با تکمیل شدن کار این پروژه، ظرفیت تولید انرژی آن به بیش از ۱۰۰ میگاوات افزایش خواهد یافت و نیز این بند ظرفیت ذخیرۀ دومیلیارد و ۳۴ میلیون متر مکعب آب را خواهد داشت.
جهاد ارگین، سفیر ترکیه در کابل گفت که سرمایهگذاری در این پروژه، روابط تاریخی، اقتصادی و فرهنگی ترکیه و افغانستان را نشان میدهد.
او این پروژه را برای آبیاری هزاران هکتار زمین زراعتی در هلمند مهم عنوان کرد و گفت که از کار ساخت و ساز فاز دوم بند برق کجکی هلمند، بانک جهانی به گونۀ دقیق نظارت کرده است.
بند برق کجکی در ولسوالی کجکی ولایت هلمند در ۱۸۰ کلیومتری شمال شهر لشکرگاه، مرکز این ولایت موقعیت دارد.
بند کجکی میان سالهای ۱۹۵۰ تا ۱۹۵۴ از سوی شرکت امریکایی موریسن، اعمار شد. فاز نخست این بند در همان زمان با ظرفیت تولید ۵۱ میگاوات برق، تکمیل گردید، اما فاز دوم این بند به دلایل مشکلات داخلی، همچنان باقی مانده بود.
ذخیرۀ آبی بند کجکی، یکونیم برابر بند سلما است و به گفتۀ مقامات پیشین وزارت انرژی و آب افغانستان دو برابر بند سلما نیز برق تولید خواهد کرد.
کار ساخت فاز دوم بند برق کجکی در حالی پایان یافت که مشکل خشکسالی و حقابۀ آب افغانستان به ایران، در سالهای اخیر همواره موجب تنشهای لفظی میان کابل و تهران بوده است.
مقامهای حکومت پیشین افغانستان گفته بودند که بر اساس معاهدۀ هیرمند با ایران، این کشور "۲۶ متر مکعب آب در ثانیه به ایران" تعهد کرده است که سالانه حدود ۸۰۰ میلیون متر مکعب آب میشود.
در چندین دهۀ گذشته اما سالانه بین ۲.۵ تا سه میلیارد مترمکعب آب دریای هلمند، به ایران سرازیر میشد.
در چند سال گذشته با احداث چندین بند برق و بندهای آب گردان، سرازیر شدن آب دریاهای افغانستان به ایران تا اندازۀ کاهش یافته است.