دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم ملل متحد (UNODC) با اشاره بر تاثیر ممنوعیت کشت کوکنار بر زندگی دهقانان و همچنان تغییرات اقلیمی گفته است که افغانها با چندین بحران روبرو اند.
انیوبا سود، نماینده دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم ملل متحد در افغانستان ناوقت چهارشنبه ۲۴ جنوری (چهارم دلو) با نشر پیام تصویری در شبکه اجتماعی ایکس گفته است که پس از ممنوعیت کشت کوکنار توسط طالبان در سال ۲۰۲۲، دهقانان در سراسر افغانستان درآمد شان را به شدت از دست داده اند.
بر اساس گزارش این ادارۀ ملل متحد، در سال ۲۰۲۳ از ۲۳۳هزار هکتار مزارع کوکنار در افغانستان تنها ده هزار و ۸۰۰ هکتار زمین کوکنار کشت شده بود.
این اداره گفته بود که کاهش در کشت کوکنار سبب کاهش ۹۵ درصدی عرضه تریاک نیز شده است و تولید تریاک از ۶۲۰۰ تن در سال ۲۰۲۲ به ۳۳۳ تن در ۲۰۲۳ کاهش یافت.
بر اساس این گزارش، درآمد دهقانان از فروش تریاک به تاجران در سال ۲۰۲۳ بیش از ۹۲ درصد کاهش یافت. آمار این گزارش نشان میدهد که میزان برداشت کوکنار در سال ۲۰۲۲ به یک میلیارد و ۳۶۰ میلیون دالر میرسید، اما در ۲۰۲۳ این رقم به ۱۱۰ میلیون دالر کاهش یافت.
همچنان به گفتۀ سود، تغییرات اقلیمی که اکنون افغانستان با آن دست و پنجه نرم میکند و خشکسالی ناشی از آن به شدت بر ظرفیت دهقانان برای کشت محصولات زراعتی، مراقبت از مواشی شان و تغذیه خانوادههای شان تاثیر میگذارد.
همچنان این مقام ملل متحد تاکید کرد که علاوه بر این بحرانها، صدها هزار افغان از پاکستان بازگردانده میشوند که به منابع نیاز مبرم دارند تا نیازهای اساسی خود را برآورده کنند.
سود گفت: "تاثیر ممنوعیت کشت کوکنار بر دهقانان، تغییرات اقلیمی، عودتکنندگان و مشکل قابل توجه مصرف مواد مخدر نیازهای شدید را [در افغانستان] تشدید میکند. در حال حاضر مردم افغانستان با یک بحران چند لایه روبرو اند".
او تاکید کرده است که با توجه به بحران در سراسر جهان، نباید فراموش شود که نیازهای عمیقی در افغانستان وجود دارد و بحران کنونی در این کشور پیامدهای بالقوه فاجعهبار خواهد داشت.
نماینده دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم ملل متحد در افغانستان گفت: "اکنون زمان آن است که برای مردم افغانستان قدم برداریم و آنها را فراموش نکنیم".
این در حالی است که اخیراً ادارۀ هماهنگی امور کمکهای بشری ملل متحد (اوچا) نیز از پیامدهای خشکسالی در افغانستان نگرانی کرده است.
این اداره گفته است که تا به امروز، زمستان ۲۰۲۳-۲۰۲۴ در افغانستان فوقالعاده خشک و گرم بود. این اداره هشدار داده است که بدون بارش برف قابل توجه، این کشور ممکن است خشکسالی شدیدی را تجربه کند که پیامدهای زیانباری خواهد داشت.
اوچا گفته است که خشکسالی، کشت للمی و آبی، محصولات فصلی و چراگاهها را از بین خواهد برد و منجر به بیجاشدن خانوادههای افغان خواهد شد.
گروه