وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان میگوید که پس از مذاکرات میان هیات حکومت طالبان به رهبری نورالدین عزیزی، سرپرست وزارت صنعت و تجارت، و هیات پاکستان به سرپرستی محمد خرم آغا، معین وزارت تجارت آن کشور، در بخش ترانزیت و تجارت توافقاتی صورت گرفت.
آخندزاده عبدالسلام جواد، سخنگوی این وزارت روز جمعه ۲۹ مارچ (دهم حمل) با فرستادن پیامی به رسانهها گفت که دو جانب در این مذاکرات دو روزه، بر جداسازی سیاست از تجارت، روابط تجارتی و ترانزیتی بدون موانع تاکید کردند.
به گفتۀ او، نهاییشدن موافقتنامه تجارت و ترانزیت میان افغانستان و پاکستان (اپتا) تا دو ماه آینده و ایجاد تسهیلات انتقال کالاها از کانتینرهای بینالمللی به کانتینرهای محلی در بنادر کراچی تا شش ماه دیگر از توافقات عمده میان دوجانب است.
جواد گفت: "در رابطه به تجارت ترجیحی توافق گردید که به ۱۰ قلم از اموال صادراتی از جمله هشت قلم محصولات زراعتی و دو قلم اموال صنعتی ترجیحات تعرفوی از سوی هر دوطرف داده میشود. روی سند ورود موقت برای تردد آزاد لاریها به مدت یک سال، به طور آزمایشی میان دو کشور توافق صورت گرفت که از اول ماه می ۲۰۲۴ تطبیق خواهد شد."
انصراف از تجارت جنس به جنس، ایجاد و توسعه روابط بانکی میان دو کشور، ضدعفونی شدن پنبههای صادراتی در داخل افغانستان از دیگر بخشهای توافق میان حکومت طالبان و هیات پاکستان است.
سخنگوی وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان همچنان تایید کرد که دو جانب روی انتقال کالاها به طور ترانزیت از طریق میدانهایی هوایی دو کشور (Multi-Model Air Transit) توافق کردند و قرار است که این کار تا دو ماه دیگر آغاز شود.
جواد گفت: "در رابطه به اقدامات اخیر پاکستان روی اموال ترانزیتی افغانستان، توافق صورت گرفت تا الزامیت بانک گرانتی طی یک هفته برداشته و کمافیسابق به بیمه اکتفا شود و همچنین جانب پاکستان تعهد نمود تا برای رفع سایر موانع به مشوره جانب افغانستان اقدامات لازم روی دست گیرد".
وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان میگوید که هیات پاکستانی به دعوت رسمی این وزارت به هدف "تحکیم و گسترش روابط تجارتی و ترانزیتی دوکشور" روز دوشنبه وارد افغانستان شد.
این توافقات در حالی صورت گرفته است که پیش از این حکومت طالبان گفته بود که نیاز است تا حکومت جدید پاکستان به مشکلات موجود در بخش تجارت و ترانزیت رسیدگی کند.
تجارت و ترانزیت میان افغانستان و پاکستان به دلیل ممنوعیت ترانزیت برخی اقلام خاص به افغانستان از سوی حکومت پیشین پاکستان و افزایش هزینه تعرفهٔ کالاهای تجارتی متوقف شده است.
اتاق مشترک تجارت و صنایع پاکستان و افغانستان، از شورای تسهیل سرمایهگذاری پاکستان خواسته است تا وضعیت کنونی تجارت میان دو کشور را بررسی و آن را از بنبست بیرون کند.
گروه