هیات معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) یک بار دیگر با مجازات فزیکی متهمان از سوی حکومت طالبان در محضر عام مخالفت نشان داده و با نشر اعلامیهای از این گروه خواسته است که به قوانین بینالمللی احترام بگذارد.
یوناما روز چهارشنبه پنجم جون (۱۶ جوزا) در شبکۀ اجتماعی ایکس نگاشته است که بار دیگر مجازات فزیکی متهمان را نکوهش میکند و خواستار احترام به تعهدات بینالمللی حقوق بشر است.
در همین حال، جرمی لارنس، سخنگوی حقوق بشر ملل متحد روز چهارشنبه با نشر بیانیهای استفاده گسترده و مستمر از تنبیه بدنی در افغانستان توسط طالبان را به شدت نگرانکننده خواند.
او گفت که به تاریخ چهارم جون، ۶۳ مرد و زن در محضر عام در ورزشگاهی در سرپل به دلیل یک سری جرایم ادعایی از جمله فرار از منزل و جرایم اخلاقی تنبیه بدنی شدند.
به گفته لارنس، ۴۸ مرد و ۱۵ زن قبل از اینکه برای تکمیل دوران محکومیت خود به زندان بازگردانده شوند، در حضور مقامات طالبان و صدها تن از ساکنان محلی بین ۱۵ تا ۳۹ ضربه شلاق خوردند.
او گفت: "تنبیه بدنی نقض آشکار قوانین بینالمللی حقوق بشر است. افغانستان عضو کنوانسیون منع شکنجه و سایر رفتارها یا مجازات ظالمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز و میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی است. بر اساس قوانین بینالمللی، همه مردم حق دارند با احترام به کرامت انسانی ذاتی و برابری آنها رفتار شود."
به باور سخنگوی حقوق بشر ملل متحد، زنانی که در محضر عام به خاطر زنا و سایر جرایم به "اصطلاح اخلاقی مجازات میشوند"، پس از اعمال این اشکال ممنوعه مجازات نیز در معرض خطر افزایش خشونت از سوی خانواده و اجتماع خود قرار دارند.
لارنس تاکید کرد: "ما مجدداً از مقامات طالبان میخواهیم که تمام انواع تنبیه بدنی را بیدرنگ متوقف کنند. علاوه بر این، ما از مقامات طالبان میخواهیم که از احترام کامل به حقوق محاکمه عادلانه، به ویژه دسترسی به وکالت قانونی، برای هر کسی که با اتهامات جنایی مواجه است، اطمینان حاصل کنند."
محکمهٔ عالی طالبان با نشر خبرنامهای گفته است که ۶۳ نفر، به شمول ۱۴ زن که به ارتکاب جرایم مختلف متهم شده بودند، روز سه شنبه چهارم جون (۱۵ جوزا) در محضر عام در ورزشگاه مرکزی ولایت سرپل شلاق زده شدند.
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر ملل متحد روز چهارشنبه در ایکس نوشت که اجرای چنین احکام نقض تعهدات افغانستان برای جلوگیری از شکنجه و سایر مجازاتهای غیرانسانی است.
بنیت گفته است که بار دیگر مجازات گسترده مردان، زنان و کودکان را در محضر عام در ولایتهای سرپل و غور محکوم میکند. او گفت: "این [عمل] ناقض تعهدات افغانستان برای ممنوعیت شکنجه و سایر اشکال مجازات ظالمانه و غیرانسانی است. اینکار باید هم اکنون متوقف شود!"
هیدر بار، مسوول زنان دیدبان حقوق بشر در واکنش به شلاق زدن علنی متهمان توسط طالبان گفته است که این خبر وحشتناک حقوق بشر، بیشتر از آن تعجبآور است که سازمان ملل متحد در مدت زمان کوتاهی از کشورها دعوت کرده است تا در مورد افغانستان صحبت کنند.
بار گفته است که گفتگوها بر توسعه اقتصادی، مبارزه با مواد مخدر و تغییر اقلیم متمرکز خواهد بود و به گفتۀ وی از طالبان نیز دعوت شده است تا در این گفتگوها اشتراک کنند.
طالبان که در ۱۵ اگست ۲۰۲۱ دوباره قدرت را در افغانستان در دست گرفتند، در نزدیک به سه سال گذشته، به دستور هبتالله آخندزاده، رهبر این گروه، بارها در ولایتهای مختلف متهمان را در محضر عام مجازات کرده اند.
با وصف انتقادات گستردهٔ بینالمللی از مجازات متهمان از سوی طالبان در محضر عام، این گروه از این اقدام دفاع کرده و آن را "درس عبرت" برای جامعه خوانده اند.
گروه