نماینده ویژهٔ رییس جمهور ایران در امور افغانستان و سفیر این کشور در کابل میگوید که تیم تخنیکی ایران پس از بازدید از مرکز سنجش سطح آب دریای هلمند گزارش داده است که سطح آب این دریا به دلیل خشکسالی در مقایسه با سالهای آبی، کمتر است.
طالبان تقریباً دو هفته پیش، برای نخستین بار به یک تیم تخنیکی ایرانی اجازه بازدید از مرکز سنجش سطح آب دریای هلمند را در ولسوالی دهراود ولایت ارزگان دادند.
پس از آن، حسن کاظمی قمی، نماینده ویژهٔ رییس جمهور ایران در امور افغانستان، روز یکشنبه ۲۰ اگست (۲۹ اسد) در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که این هیات تخنیکی کاهش سطح آب در دریای هلمند را تایید کرده است.
قمی نگاشته است: "طبق نظر کارشناسان اعزامی که جریان آب در ایستگاه آبسنجی دهراود را مشاهده و اندازهگیری نموده اند، میزان جریان آب در حال عبور در ماه اسد ۱۴۰۲ کمتر از میزان ماهانه یک سال آبی نورمال گزارش شده است."
این دپلومات ارشد ایران در افغانستان، اجازه حکومت طالبان به هیات تخنیکی ایرانی برای بازدید از سطح آب دریای هلمند را گام مثبت برای حسن همجواری و تعامل افغانستان و ایران خوانده است.
در این حال، علی اکبر محرابیان، وزیر انرژی ایران، در گفتگو با خبرگزاری ایسنا گفته است که خشکسالی در افغانستان بسیار جدی است.
محرابیان گفته است: "با توجه به میزان بارندگی در افغانستان، ایران سهم خود را در این کشور (آب دریای هلمند) دارد و سهم ما قانونی است و آن را مطالبه میکنیم."
در ابتدای سال جاری موضوع توزیع آب هلمند به یک موضوع بسیار جدی بین افغانستان و ایران تبدیل شده و حتی منجر به افزایش نگرانیها از وقوع جنگهای مرزی بین دو طرف شده بود.
اما عبدالکبیر، معاون سیاسی ریاستالوزرای حکومت طالبان، روز سه شنبه گذشته در مراسم دومین سالگرد بازگشت طالبان به قدرت در کابل گفت که مناقشه آب با ایران، بدون جنگ و به خوبی حل شده است.
پیش از این، وزارت خارجه حکومت طالبان نیز به تاریخ ۱۳ اگست (۲۲ اسد) با نشر اعلامیهای هنگام بازدید هیات تخنیکی ایران از محل گفته بود که هدف از سفر هیات ایرانی "رفع ابهامات" بود تا بتوانند "جریان آب دریای هلمند را در دستگاه سنجش آب دهراوود ببینند و سطح آب را اندازه کنند".
در اعلامیه آمده است که در بررسی هیات ایرانی معلوم شد که جریان آب در این دریا در مقایسه با "سالهای به مراتب کم بود" و دلیل آن نیز خشکسالی و تغییرات اقلیمی در جهان است.
افغانستان و ایران در سال ۱۳۵۱ خورشیدی معاهده توزیع آب هلمند را امضا کردند که بر اساس آن افغانستان باید سالانه ۸۲۰ میلیون متر مکعب آب از دریای هلمند به ایران بدهد. اما در این معاهده این رقم این میزان آب برای یک سال عادی پیشبینی شده است.
گروه