صندوق وجهی سازمان ملل متحد برای کودکان (یونیسف) میگوید که این اداره امسال ۱۹ میلیون نفر را در افغانستان کمک کرده است تا به خدمات "بهداشتی و غذایی نجاتبخش" دسترسی یابند.
یونیسف امروز دوشنبه سوم جولای (۱۲ سرطان) با نشر تویتی به نقل از فوزیه شفیق، مسوول بخش صحی یونیسف گفته است که این افراد از طریق حمایت کارکنان بهداشتی به ویژه زنان، فعال نگه داشتن زنجیرههای تامین و فعالیت مراکز بهداشتی و درمانی تحت پوشش قرار گرفته اند.
سازمان جهانی صحت نیز با نشر گزارشی گفته است که در ماه می سال روان خورشیدی ۱.۴ میلیون نفر را از طریق این سازمان و شرکای کاریاش تحت پوشش خدمات صحی قرار داده است.
بر اساس گزارش این سازمان که روز یکشنبه دوم جولای (۱۱ سرطان) نشر شد، این افراد در بیش از ۱۰۰۰ مرکز بهداشتی خدمات صحی را دریافت کرده اند.
همچنان سازمان جهانی صحت گفته است: "۲۸۱ هزار و ۱۹ نفر با کمک سازمان جهانی صحت از طریق ۲۲۲ مرکز بهداشتی اولیه در مناطق محروم در سراسر کشور (افغانستان) حمایت شدند. ۸۷۹ نفر از ذینفعان خدمات توانبخشی در تسهیلات تحت حمایت سازمان جهانی صحت خدمات دریافت کردند".
سازمان جهانی صحت گزارش داده است که حدود ۴۴ تن تجهیزات طبی و غیرطبی در ۶۹ مرکز بهداشتی و شفاخانه در ۳۴ ولایت افغانستان در ماه می توزیع شده است. به گفتۀ این سازمان، از این تجهیزات بیش از ۱.۴۶ میلیون نفر در این ولایات مستفید خواهند شد.
در این حال، سازمان جهانی صحت از تهیۀ راهنمای استراتیژیک برای منطقیسازی تیمهای سیار صحت و تغذیه و افزایش دسترسی به خدمات صحی در مناطق محروم افغانستان خبر داده است.
گزارش گفته است که این راهنمای استراتیژیک به وزارت صحت عامه افغانستان و شرکای آن در برنامهریزی و اجرای خدمات یکپارچه مراقبتهای صحی اولیه در مناطق محروم این کشور و در پاسخدهی به شرایط اضطراری حاد کمک خواهد کرد.
سازمان جهانی صحت همانند سایر ادارههای ملل متحد از کمبود بودجه هشدار داده و گفته است که نبود منابع مالی بخش صحت را تحت تاثیر قرار میدهد، زیرا تعداد بیشتری از مراکز بهداشتی تعطیل شده اند و حمایت از شفاخانههای اصلی افغانستان در حال کاهش است.
این سازمان هشدار داده است که تعطیلشدن مراکز بهداشتی و حمایتنشدن شفاخانهها تاثیر جدی بر ارایه خدمات صحی خواهد گذاشت و در نهایت احتمالاً منجر به افزایش میزان مرگ و میر بیماران خواهد شد.
پیش از این، دفتر کمکهای بشری ملل متحد (اوچا) نیز گفته بود که کمبود بودجه یکی از چالشهای اصلی است که بر ظرفیت شرکای این اداره برای افزایش پاسخهای بشردوستانه در همه بخشها به شمول سکتور صحت تاثیر میگذارد.
نهادهای امدادگر در افغانستان از کمککنندگان میخواهند تا منابع مالی مورد نیاز را فراهم کنند تا آنان بتوانند عملیات کمک را تا حد امکان حفظ کنند.
بر اساس گزارش ملل متحد بخشهای نجاتدهنده همچون بهداشت و غذا بیش از ۷۰ درصد طرح پاسخگویی بحران بشری را در افغانستان تشکیل میدهد.