لینک های دسترسی

Breaking News

گذرگاه مرزی تورخم برای سومین روز پیهم مسدود باقی ماند


گذرگاه مرزی تورخم میان افغانستان و پاکستان روز جمعه هشتم سپتمبر (۱۷ سنبله) برای سومین روز پیهم در حالی مسدود ماند که طالبان و مقامات مرزی پاکستان در مورد بازگشایی سرحد میان این دو کشور گفتگو می‌کنند.

رییس اطلاعات و فرهنگ طالبان برای ولایت ننگرهار با نشر اعلامیه‌ای از مردم خواسته است تا به تورخم سفر نکنند،‌ زیرا این گذرگاه مرزی بر روی رفت و آمد مسدود است.

در همین حال، مقامات طالبان در ولایت ننگرهار گفته اند که گفتگو‌‌ها با مقامات پاکستان در مورد بازگشایی مرز میان افغانستان و پاکستان ادامه دارد و ابراز امیدواری کرده اند تا این گفتگو‌ها برای بازگشایی گذرگاه تورخم به زودی نتیجه بدهد.

گذرگاه تورخم روز چهارشنبه ششم سپتمبر پس از آن مسدود شد که درگیری میان طالبان و مرزبانان پاکستانی آغاز شد.

صدها موتر باربری و هزاران مسافر از سه روز به اینسو در دو سوی مرز گیرمانده اند و مقام‌های اتاق تجارت افغانستان از خسارات مالی بر تاجران افغان، به ویژه آنانیکه تجارت سبزیجات و میوه را می‌کنند، ابراز نگرانی کرده است.

مقامات پاکستانی و حکومت طالبان تایید کرده اند که هر دو طرف برای کاهش تنش‌ها و "جلوگیری از تکرار چنین حوادثی در آینده" گفتگو کرده اند، اما گذرگاه مرزی روزجمعه هم بسته ماند و این نشان می‌دهد که گفتگوها پیشرفتی نداشته است.

مقامات پاکستانی گفته اند که درگیری‌های مسلحانه زمانی آغاز شد که طالبان با نقض توافق‌های دوجانبه و نادیده گرفتن هشدارهای مکرر، ساخت یک پوستهٔ بازرسی جدید را در نزدیکی مرز آغاز کردند.

ساکنان ولایت ننگرهار به صدای امریکا گفتند که در این درگیری‌ها دو محافظ طالب کشته و ده‌ها غیرنظامی افغان زخمی شدند.اما مقامات هر دو کشور از بحث در مورد تلفات، خودداری کرده اند.

سخنگوی طالبان برای ولایت ننگرهار در بیانیه‌ای اذعان کرده که نیروهای طالبان در حال حفر یک خندق امنیتی بودند که مورد حملهٔ نیروهای پاکستانی قرار گرفتند.

مقامات تجاری هر دوکشور از مسوولین دوطرف خواسته اند تا فوراً گذرگاه مرزی را بازگشایی کنند تا از فاسد شدن اموال تجاری در کاروان‌ها به ویژه میوه و سبزیجات تازه، جلوگیری شود.

ضیاالحق سرحدی، رییس اتاق‌های مشترک تجارت و صنایع پاکستان و افغانستان به خبرگزاری رویترز گفت: "پس از بسته شدن مرز تورخم به دنبال گلوله‌باری به روز چهارشنبه، تجار متحمل خسارات سنگینی شده‌اند."

بسته شدن گذرگاه مرزی بر حمل و نقل کالاهای تجاری در بندر کراچی که دسترسی افغانستان به بازارهای بین المللی را فراهم می کند، نیز تاثیر گذاشته است.

گذرگاه مرزی تورخم به طور فزاینده‌ای به یک مسیر ترانزیتی حیاتی برای پاکستان مبدل شده و این کشور از طریق افغانستان به صادرات و واردات کالاهای تجارتی از کشورهای آسیای مرکزی پرداخته است.

تنش‌ها میان پاکستان و حکومت طالبان بر سر حملات، به گفتهٔ مقامات پاکستانی، فرامرزی در این اواخر تشدید یافته است.

اسلام آباد ادعا می‌کند که تحریک طالبان پاکستانی و سایر گروه‌های تندرو در خاک افغانستان پناهگاه دارند، آزادانه گشت و گذار داشته و حملات فرامرزی را طرح‌ریزی می‌کنند.

اما طالبان افغان این اتهامات را کرده و می‌گویند که به هیچ گروهی اجازه نمی‌دهند از خاک افغانستان علیه هیچ کشوری استفاده کنند.

در تازه‌ترین مورد، در جریان درگیری میان تندروان و نیروهای امنیتی این کشور در ساحهٔ چترال ایالت خیبرپشتونخوا، چهار نظامی و ۱۲ تندرو کشته شدند.

اردوی پاکستان گفته است که تندروان که با تسلیحات جدید مجهز بودند، در نزدیکی مرز با افغانستان در ساحهٔ کیلاش بر دو پوستهٔ امنیتی حمله کردند. اما نیروهای امنیتی توانستند این حمله را عقب برانند.

پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱، تا حالا طالبان و مرزبانان پاکستانی چندین بار در ساحهٔ مرزی تورخم و سپین بولدک-چمن و برخی ساحات دیگر مرزی درگیر شده اند و همواره هر دو طرف همدیگر را به آغاز درگیری‌ها مقصر می‌خوانند.

گروه

XS
SM
MD
LG