دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده، ناوقت پنجشنبه شب ششم مارچ (۱۶ حوت) بار دیگر تعرفههای ۲۵ درصدی را بر بخشی بزرگی از کالاهای صادراتی کانادا و مکسیکو برای چهار هفته به حالت تعلیق آورد؛ این آخرین اقدام ترمپ در جنگ تجارتی ایالات متحده در مقابل کانادا و مکسیکو، بوده است.
تعرفههای اخیر ترمپ در روزهای گذشته سبب افت هر سه شاخص عمده سهام ایالات متحده شده و در عین حال، روابط این کشور را با متحدان دیرینه و دو شریک تجارتی بزرگ آن کانادا و مکسیکو متزلزل کرده است.
ترمپ پس از آن تعرفهها را بر مکسیکو تا دوم اپریل سال روان میلادی تعلیق کرد که از کلودیا شینباوم، رییس جمهور مکسیکو، درباره اقدامات حکومتاش برای مهار ورود مهاجران و مواد مخدر فنتانیل به ایالات متحده تضمین دریافت کرد. جلوگیری از مهاجرتهای غیر قانونی و سرازیر شدن مواد مخدر دو مطالبه عمدهٔ ترمپ از حکومت مکسیکو بوده است.
چند ساعت بعد، ترمپ همچنین تعرفههای جدید بر کالاهای کانادا را نیز تعلیق کرد. اما تا حالا مشخص نیست که پس از گذشته یک ماه، سرنوشت این تعرفهها بر این دو کشور همسایه ایالات متحده چه خواهد شد.
اقدامات اخیر ترمپ یک روز پس از تعلیق تعرفههای واردات موتر از دو کشور صورت گرفت، زیرا سه شرکت بزرگ موتر سازی امریکا هشدار دادند که این تعرفهها پیامدهای مالی سنگینی برای آنها خواهد داشت.
ترمپ با امضا فرمانهای اجرایی خود گفته است که تعرفهها بر کالاهای کانادایی و مکسیکویی که شرکتهای امریکایی بر اساس توافق تجارتی ۲۰۱۸ از این دو کشور وارد میکنند، اعمال نخواهد شد.
رییس جمهور ترمپ با نشر پیامی در رسانهٔ اجتماعی Truth Social خود نوشته است که تعرفهها را به عنوان حسن نیت و احترام به رییس جمهور شینباوم کاهش داده است. ترمپ در این پیام خطاب به رییس جمهور مکسیکو نوشته است: "روابط ما بسیار خوب بوده است و ما با جدیت در مورد توقف مهاجران غیرقانونی و فنتانیل که وارد ایالات متحده میشوند در مرزهای مان کار میکنیم."
ترمپ اظهارات خود را با این جمله پایان رسانده است:" رییس جمهور شینباوم از کار و همکاری جدی تان تشکر."
شینباوم با نشر پیامی ناوقت پنجشنبه خطاب به ایالات متحده گفت: "ما در چارچوب احترام و حاکمیت به توافق رسیدیم که کار و همکاری ما نتایج بیسابقه داشته است."
سپس، رییس جمهور مکسیکو در یک کنفرانس خبری گفت که در جریان تماس تیلفونیاش با ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده در وهلهٔ نخست میخواست که تعرفهها پابرجا باقی بماند.
اما شینباوم گفت که به رییس جمهور ایالات متحده مثالهایی را در مورد عملکرد خود در جریان یک ماه گذشته ارایه کرد که چگونه توانسته است سرازیر شدن مواد مخدر فنتانیل را به داخل ایالات متحده کاهش بدهد. رییس جمهور مکسیکو همچنین گفت که مقامات مکسیکویی ۲۹ عامل اصلی کارتلهای تحت تعقیب ایالات متحده را به امریکا انتقال دادهاند.
علاوه بر آن، به گفتهٔ شینباوم، ۱۰ هزار سرباز را به مرز شمالی کشورش اعزام کرده تا از ورود مهاجران غیرقانونی و مواد مخدر به امریکا جلوگیری شود.
رییس جمهور شینباوم افزود: "با مکسیکو با احترام زیادی برخورد شد و ما به این توافق رسیدیم که به نفع هر دو کشور است." اما تا حالا مشخص نشده است که سرنوشت این تعرفهها در ماههای پیشرو چه خواهد شد.
شینباوم به اعمال تعرفههای تلافیجویانه در مقابل ایالات متحده تهدید کرده بود، اما برخلاف جستن ترودو، صدراعظم کانادا، از اعلام این تعرفهها خودداری کرد و در عوض به راه حل دپلوماتیک تلاش کرد.
ترمپ گفته است که ترودو برای اعمال تعرفه بر کالاهای صادراتی امریکا به کانادا، انگیزه های سیاسی داشته است.
ترمپ در شبکه Truth Social گفته است: "باور کنید یا نه، با وجود کار وحشتناکی که تا حالا برای کانادا انجام داده است، من فکر میکنم که جستین ترودو با استفاده از مشکل تعرفه میخواهد دوباره برای صدرات نامزد شود."
قبل از اینکه ترمپ تعلیق تعرفهها بر کالاهای صادراتی کانادا را اعلام کند، ترودو از این اقدام استقبال کرد، اما گفت که تعرفههای تلافیجویانه خود را در حال حاضر حفظ میکند.
صدراعظم کانادا پس از تماس با ترمپ که آن را سازنده خواند، گفت که انتظار دارد جنگ تجارتی میان کانادا و ایالات متحده برای آیندهٔ قابل پیشبینی، ادامه خواهد داشت.
دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده به تاریخ سوم مارچ گفت که بر کالاهای صادراتی کانادا و مکسیکو تعرفههای ۲۵ درصدی و بر واردات از چین تعرفههای ۲۰ درصدی را وضع میکند.
یک روز پس از اعمال این تعرفهها، کانادا، مکسیکو و چین گفتند که تعرفههای تلافیجویانه را بر کالاهای صادراتی ایالات متحده وضع میکنند.
ترمپ گفته است که اعمال تعرفههای جدید امریکا بر کانادا، چین و مکسیکو ممکن سبب شود تا امریکاییها در کوتاه مدت از "درد" اقتصادی ناشی این اقدام رنج ببرند، اما تاکید کرد که تقویت منافع ایالات متحده ارزش آن را دارد.
اما رییس جمهور ترمپ گفته است که اعمال این تعرفهها در دراز مدت بر کانادا، مکسیکو و چین فشار وارد خواهد کرد تا محصولات شان را در داخل امریکا تولید کنند و به این ترتیب از تعرفهها جلوگیری کنند.
ترمپ در رسانه اجتماعی تروث سوشل خود گفته است: "اگر شرکتها به ایالات متحده منتقل شوند، هیچ تعرفهای وجود نخواهد داشت."
گروه