دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری ملل متحد با نشر گزارشی میگوید که افغانستان همچنان یکی از آسیبپذیرترین کشورهای جهان در برابر اثرات تغییرات اقلیمی است و پیامدهای آن برای این کشور زیانبار خواهد بود.
اوچا در گزارشش که ناوقت پنجشنبه ۱۶ می (۲۷ ثور) نشر شد، گفته است که بر اساس شاخص سازگاری جهانی نوتردام، افغانستان ششمین کشور آسیبپذیر و کم آمادگی برای رسیدگی به تاثیرات تغییرات اقلیمی در سطح جهان است و در حال حاضر رتبه هشتم را در شاخص خطر تغییرات اقلیمی دارد.
در گزارش آمده است که بین سال های ۱۹۵۱ تا ۲۰۱۰، میانگین دمای سالانه افغانستان حدود ۱.۸ درجه سانتی گرید افزایش یافته که تقریباً دو برابر میانگین جهانی است.
اوچا گفته است: "بر اساس مدلهای تغییر اقلیم، انتظار میرود که افزایش میانگین سالانه دمای افغانستان در آینده به طور قابل توجهی بیشتر از میانگین جهانی باشد که در نتیجه خطر خشکسالی و خشکسالی سالانه در بسیاری از مناطق کشور احتمالاً تا سال ۲۰۳۰ به حالت عادی تبدیل میشود".
گزارش گفته است که در عین حال، شرایط آب و هوایی نامنظمتر شده است و با توجه به الگوهای ال نینو در اواخر سال ۲۰۲۳ و اوایل سال ۲۰۲۴ انتظار میرفت که باران و برف مطلوبی را به همراه داشته باشد، اما افغانستان در عوض در این دوره شرایط زمستانی خشک و گرم غیرمنتظرهای را تجربه کرد.
دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری ملل متحد گفته است که از اکتوبر سال گذشته تا جنوری سال روان، کمبود بارندگی به موقع بین ۱۰ تا ۵۵ درصد بوده است، طوری که مناطق شرق و شمالشرق از رهگذر بارندگی اندک بیشتر و شمال و جنوبشرق کمتر متاثر شده است.
بر بنیاد گزارش مناطق للمی گندم زمستانی به ویژه در ولایات بادغیس، بغلان، بلخ، فاریاب، هرات، جوزجان کندز، سمنگان و سرپل افغانستان تحت تاثیر شرایط خشک قرار گرفتند، اما برعکس شکوفههای زودرس میوههای هسته دار، در درجه اول بادام، ممکن است بیشتر در مناطق شمالی، شمال شرقی و مرکزی، تحت تاثیر هوای سرد بهاری قرار گیرد.
همچنان بر اساس گزارش سازمان خوراکه و زراعت ملل متحد، میزان کشت للمی در مقایسه با سال ۲۰۲۳ به میزان قابل توجهی کمتر است که این میتواند بر زندگی حدود ۹۰ درصد افغانهایی که در مناطق روستایی زندگی می کنند و بیشتر درآمد خود را از فعالیتهای زراعتی به دست میآورند، تاثیر بگذارد.
اوچا گفته است که با توجه به تغییرات اقلیمی شدید در افغانستان، تیمهای بشری در ماه جنوری ۲۰۲۴ تصمیم گرفتند تا وضعیت آب و هوا را در ماههای آینده به دقت بررسی کنند تا خطر شرایط خشکسالی ارزیابی شود.
این در حالی است که پیش از این سازمانهای اقدام علیه گرسنگی، گروه بینالمللی صحت، امداد اسلامی جهانی، سازمان بینالمللی حفاظت از کودکان و موسسه بینالمللی ورلد ویژن با ابراز نگرانی گفته اند که زمستان گرمتر از حد اوسط و کمبود برفباری "نشانههای شوم بدتر شدن شرایط اقلیمی و خشکسالی" در افغانستان است.
گروه