دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری سازمان ملل متحد در افغانستان (اوچا) از تاثیرات منفی تغییرات اقلیمی در افغانستان ابراز نگرانی کرده و از جامعۀ جهانی به ویژه اشتراککنندگان کنفرانس تغییرات اقلیمی در، باکو، پایتخت آذربایجان خواسته است که به این کشور توجه بیشتر کنند.
اوچا روز سهشنبه ۱۹ نومبر (۲۹ عقرب) با اشاره به سیلابهای ناگهانی و خشکسالی پیهم در افغانستان، گفته است که با افزایش گرما، نیازمندی مردم به آبآشامیدنی در شهرهای این کشور بیشتر شده است.
ملل متحد افزوده که اقدامات بشردوستانه برای رسیدگی به بحران بشری در افغانستان کافی نیست. به گفتۀ اوچا برای جلوگیری از آسیبپذیری ناشی از تغییرات اقلیمی و محافظت از شهروندان این کشور، به کمکهای بشردوستانه در درازمدت نیاز است.
در این گزارش آمده است که افغانستان در انتشار گازهای گلخانهای کمترین نقش را دارد، اما این کشور با تاثیرات شدید تغییرات اقلیمی مواجه است. به گفتۀ ملل متحد، رهبران جهان باید راههای حل عادلانه و پایدار را برای کشورهایی که از تغییرات اقلیمی متاثر شدند، جستجو کنند.
نشست سالانۀ سازمان ملل متحد دربارۀ تغییرات اقلیمی به تاریخ ۱۱ نومبر در شهر باکو، پایتخت آذربایجان آغاز شده و قرار است تا دو روز دیگر ادامه یابد.
در این نشست نمایندگان طالبان دعوت شدند و در آن یک هیات این گروه اشتراک کرده است. اخیراً مطیعالحق خالص، رییس عمومی ادارۀ محیط زیست طالبان که رهبری این هیات این گروه را به عهده دارد، گفت که آنان تلاش خواهند کرد تا درخواستهای شان را در مورد دسترسی افغانستان به میکانیزمهای مالی موجود در زمینۀ تغییرات اقلیمی شریک کنند.
دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری ملل متحد علاوه کرده که، با آنکه افغانستان در میان ده آسیبپذیرترین کشورها در برابر تغییرات اقلیمی قرار دارد، آمادگیها برای مقابله با آن در حد صفر است.
بر بنیاد معلومات اوچا، حدود ۶۰ درصد مردم افغانستان به زراعت وابسته اند و هرگونه تغییرات در این بخش، بر معیشت و درآمد روزمرۀ آنان تاثیر جدی خواهد داشت و همچنان ادامۀ این وضعیت، سبب ناامنی غذایی و افزایش موارد سوتغذیه خواهد شد.
ملل متحد با ابراز نگرانی تاکید کرده که پیشبینیها نشان میدهد که افزایش دما، سبب ذوب شدن یخچالهای طبیعی و برف در مناطق کوهستانی و دوردست افغانستان خواهد شد و ادامه این وضعیت، روی کاهش آب آشامیدنی در شهرها تاثیر خواهد گذاشت.
همچنان ملل متحد پیشبینی کرده که با آغاز فصل کشت زراعت در بهار پیشرو، بارندگی کاهش خواهد یافت و همچنان درجه حرارت از حد میانگین بیشتر خواهد شد.
اوچا افزوده است: " افغانستان با یکی از بزرگترین بحرانهای بشری در جهان مواجه است که در سال ۲۰۲۴میلادی، ۲۳.۷ به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند."
پیش از این، سازمان حفاظت از کودکان با نشر گزارشی گفته بود که آمار آوارگان ناشی از رویدادهای شدید اقلیمی در افغانستان در شش ماه نخست ۲۰۲۴ بیشتر از آمار ۱۲ ماه سال گذشته میلادی است.
بر اساس این گزارش که به تاریخ ششم اگست (۱۶ اسد) نشر شد، حوادث شدید اقلیمی کم از کم ۳۸هزار نفر را در شش ماه اول سال جاری میلادی در افغانستان مجبور به ترک منازل شان کرده است.
آمار این اداره نشان میدهد که در ۱۲ ماه سال گذشته بیش از ۳۷هزار نفر در افغانستان به دلیل حوادث ناشی از تغییرات اقلیم آواره شده بودند.
همچنان پیش از این، نهاد ارزیابیکنندۀ نیازهای بشری در شرایط اضطراری و بحرانهای پیچیده (ACAPS) مستقر در سویس با نشر گزارشی گفته بود که درجه حرارت بالاتر از حد نورمال و موج گرما، ذوب یخبندان، خشکسالی، سیل و رانش زمین برخی از خطرات اصلی مرتبط با تغییر اقلیم در افغانستان اند.
بر اساس این گزارش، که به تاریخ ۳۱ جولای (۱۰ اسد) نشر شد، افغانستان گرچه در انتشار گازهای گلخانهای کمترین نقش دارد، اما در میان ده آسیبپذیرترین کشورها در برابر تغییرات اقلیمی قرار دارد.
گروه