رییس هیات معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) گفته است که بدون حضور نمایندۀ افغانستان و شنیده شدن صدای افغانها، نمیتوان به نشست بینالمللی پیشرو دربارۀ تغییرات اقلیمی رفت.
روزا اوتنبایووا، رییس یوناما ناوقت روز چهارشنبه ۱۶ اکتوبر (۲۵ میزان) در نشستی در کابل، از پیامدهای تغییرات اقلیمی در افغانستان اظهار نگرانی کرده است.
اوتنبایووا گفته است: "با در نظرداشت میزان آسیب پذیری کشور (افغانستان) از تغییرات اقلیمی، یک بار دیگر نمیتوانیم بدون حضور افغانستان رهسپار این گفتمان جهانی در مورد تغییرات اقلیمی شویم."
قرار است نشست سالانۀ سازمان ملل متحد دربارۀ تغییرات اقلیمی به تاریخ ۱۱ نومبر در شهر باکو، پایتخت آذربایجان آغاز شود و برای چندین روز ادامه یابد.
بر بنیاد معلومات یوناما، افغانستان یکی از ۱۰ آسیبپذیرترین کشورها و دارای آمادگی کم برای رویارویی با اثرات تغییرات اقلیمی در جهان است.
به گفتۀ یوناما، اثرات و فشارهای اقلیمی همچنان بر زندگی روزمره میلیونها افغان تاثیر منفی گذاشته مشکلات زیادی را برای شهروندان افغانستان به بار آورده است.
بر اساس اظهارات ادارات ملل متحد، نزدیک به ۲۰ میلیون افغان در اثر سه سال متواتر خشکسالی، فشارهای اقتصادی، و آسیب پذیری در برابر سایر آفات طبیعی، از جمله دو زلزلهٔ مرگبار در دو سال گذشته، با سطوح اضطراری یا بحرانی ناامنی غذایی مواجه استند.
پیش از این، سازمان حفاظت از کودکان با نشر گزارشی گفته بود که آمار آوارگان ناشی از رویدادهای شدید اقلیمی در شش ماه نخست ۲۰۲۴ بیشتر از آمار ۱۲ ماه سال گذشته میلادی است.
بر اساس این گزارش که به تاریخ ششم اگست (۱۶ اسد) نشر شد، حوادث شدید اقلیمی کم از کم ۳۸هزار نفر را در شش ماه اول سال جاری میلادی در افغانستان مجبور به ترک منازل شان کرده است.
آمار این اداره نشان میدهد که در ۱۲ ماه سال گذشته بیش از ۳۷هزار نفر در افغانستان به دلیل حوادث ناشی از تغییرات اقلیم آواره شده بودند.
همچنان پیش از این، نهاد ارزیابیکنندۀ نیازهای بشری در شرایط اضطراری و بحرانهای پیچیده (ACAPS) مستقر در سویس با نشر گزارشی گفته بود که درجه حرارت بالاتر از حد نورمال و موج گرما، ذوب یخبندان، خشکسالی، سیل و رانش زمین برخی از خطرات اصلی مرتبط با تغییر اقلیم در افغانستان اند.
بر اساس این گزارش، که به تاریخ ۳۱ جولای (۱۰ اسد) نشر شد، افغانستان گرچه در انتشار گازهای گلخانهای کمترین نقش دارد، اما در میان ده آسیبپذیرترین کشورها در برابر تغییرات اقلیمی قرار دارد.
گروه