صندوق جمعیت سازمان ملل متحد از افزایش میزان مرگ و میر مادران در افغانستان ابراز نگرانی کرده و گفته است که در هر دو ساعت، یک مادر به علت عوارض قابل پیشگیری مرتبط به حاملگی و زایمان در این کشور جان میبازند.
این ادارۀ ملل متحد ناوقت روز دوشنبه چهارم اکتوبر (۱۴ عقرب) در گزارش تازۀ خود، افغانستان را یکی از دشوارترین کشورها برای مادران عنوان کرده و گفته است که زنان افغان در هنگام بارداری و زایمان، مشکلات زیادی متحمل میشوند.
در گزارش آمده است: "در هر دو ساعت یک نفر به دلیل عوارض قابل پیشگیری مربوط به صحت باروری جان خود را از دست میدهد. ساختار ضعیف عرضه خدمات صحی در افغانستان و دسترسی محدود مادران به خدمات صحی باروری به ویژه در مناطق روستایی، تهدیدهای جدی را متوجه زندگی مادران و نوزادان کرده است."
ملل متحد گفته است که تداوم بیثباتی گسترده اقتصادی، محدودیتها بر کار و تحصیل زنان، برگشت جبری مهاجران و افزایش بیجاشدگان داخلی سبب طولانی شدن بحران بشری در افغانستان شده است.
صندوق جمعیت ملل متحد اضافه کرده که برای رسیدگی به مادران و کودکان در افغانستان به تلاشهایش ادامه داده و از طریق برنامۀ واکنش اضطراری در افغانستان، ماهانه برای کم از کم یک میلیون نفر خدمات بهداشتی ارایه میکند.
پیو اسمیت، رییس بخش آسیا و اقیانوسیه در صندوق جمعیت ملل متحد گفت: "زنان و دختران افغان از بیماریهای زیاد روانی رنج میبرند و با محدودیتها و از دست دادن اشتغال شان، روبرو اند."
در گزارش آمده که ملل متحد به تلاشهای خود برای رسیدگی به مشکلات صحی مادران و آیندۀ بهتر دختران در افغانستان ادامه میدهد. به گفتۀ ملل متحد، صندوق جمعیت این سازمان با ادامۀ این کمکها، میکوشد تا اطمینان یابد که مادران و دختران در این کشور به مراقبتهای صحی دسترسی داشته باشند.
پیش از این، ملل متحد گفته بود که افغانستان بلندترین میزان مرگ مادران باردار را در آسیا دارد و از هر ۱۰۰هزار زایمان، ۶۳۸ مادر در این کشور جانهای خود را از دست میدهند.
ملل متحد هشدار داده بود که اگر توجه جدی در این مورد نشود، شمار مرگ و میر مادران در هنگام ولادت در بخشهای این کشور افزایش خواهد یافت.
رییس صندوق جمعیت سازمان ملل متحد گفته است که در صورت دریافت بودجه اضافی، تلاشهایش را برای ارایۀ خدمات نجاتبخش برای زنان و مادران جوان در افغانستان افزایش خواهد داد. او هشدار داده است که در صورت قطع و یا کاهش این کمکها، زندگی میلیونها نفر در این کشور با تهدید جدی مواجه خواهد شد.
نگرانیها از افزایش مرگ و میر مادران در هنگام ولادت در افغانستان در حالی مطرح میشود که با مسلط شدن طالبان بر افغانستان و کاهش کمکهای جامعه جهانی، نظام صحی این کشور در پرتگاه سقوط قرار گرفته است.
پیش از این، اتحادیۀ اروپا نیز گفته بود که در هر دو ساعت، یک مادر در افغانستان جان میبازد. به گفتۀ این اتحادیه، مرگ و میر مادران بیشتر به دلیل عوارض قابل پیشگیری مربوط به صحت باروری است.
همچنان پیش از این، سازمان جهانی صحت گفته بود که ۳۱۰ مرکز صحی به شمول شفاخانهها در افغانستان، با کاهش خدمات و عدم حمایت مواجه خواهند شد. بر اساس آمار سازمان جهانی صحت، برای سالهای ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ میلادی برنامههای امدادرسانی بشری در بخش صحت ۲۹۴ میلیون دالر در افغانستان کمبود بودجه دارد.
این سازمان هشدار داده بود که اگر کمبود بودجه در سیستم مراقبتهای بهداشتی ادامه یابد، دسترسی ۷.۶ میلیون نفر به کمکهای بهداشتی ضروری و نجات دهنده در افغانستان قطع خواهد شد.
به گفتۀ این سازمان، به ۴۲۳ میلیون دالر برای فراهمآوری خدمات صحی در افغانستان در سالهای ۲۰۲۴ - ۲۰۲۵ نیاز است.
گروه