صندوق وجهی ملل متحد برای کودکان (یونیسف) میگوید در حال بررسی گزارشهایی است که گویا مقامات طالبان نمیخواهند سازمانهای غیرحکومتی خارجی مستقیماً در ارایه آموزش به کودکان افغان دخالت داشته باشند.
این اداره روز پنجشنبه هشتم جون (۱۸ جوزا) در بیانیهای گفت: "یونیسف به شدت نگران گزارشهایی است که نشان میدهد در صورتیکه سازمانهای غیرحکومتی که در زمینهٔ آموزش کا رمیکنند دیگر اجازه فعالیت نداشته باشند، ممکن بیش از ۵۰۰ هزار کودک از جمله ۳۰۰ هزار دختر از آموزش با کیفیت از طریق 'برنامه آموزش مبتنی بر جامعه' در طی یک ماه آینده محروم شوند."
طالبان پس از تسلط دوباره در افغانستان، به طور مداوم محدودیتهایی را بر مردم، به ویژه دختران و زنان اعمال کرده است. منع آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، تحصیل دختران و زنان در دانشگاهها، رفتن به پارکها، ورزشگاهها و حمامهای عمومی، سفر بدون محرم و منع کار آنان در نهادهای غیردولتی داخلی و خارجی و دفاتر ملل متحد بخشی از محدودیتهای طالبان بر زنان است.
یونیسف در همکاری با ۱۵ سازمان غیر حکومتی افغان و ۱۲ سازمان بین المللی ۲۱ هزار صنف آموزشی محلی را از طریق "برنامه آموزش مبتنی بر جامعه" در دورافتادهترین و فقیرترین مناطق افغانستان تمویل میکند.
این صنوف معمولاً در ساختمانها یا خانههای محلی در مناطقی که هیچ مکتب وجود ندارد، برگزار میشود و کودکان نصاب تعلیمی افغانستان را توسط معلمان افغان فرا میگیرند.
پیش از این حکومت طالبان در اواخر ماه حمل سال روان خورشیدی، ۶۲۰ صنف آموزشی محلی را در ولایتهای قندهار و هلمند تا "امر ثانی" مسدود کردند.
یونیسف گفته است که "به دنبال درک بهتر این دستور" است، اما به گفتهٔاین نهاد، رهبران طالبان تاکنون به گونهٔ علنی در مورد آن اظهار نظر نکرده اند. براساس گزارشها، این صنوف به گروههای امدادرسان ملی واگذار میشود.
براساس تویت وزارت معارف طالبان به روز یکشنبه، این تصمیم پس از ملاقات هبتالله آخندزاده، رهبر گروه طالبان با مقامات معارف ولایت قندهار گرفته شده است.
طالبان گفته اند که برای بازگشایی مکاتب متوسطه و لیسه و همچنان پوهنتونها تلاشها جریان دارد و پس از برآورده شدن شرایط خاص، مکاتب بازگشایی خواهند شد، اما هنوز هیچ پیشرفتی در زمینه صورت نگرفته است.
تحت حاکمیت قبلی طالبان، از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱، نیز زنان عمدتاً از حق کار و آموزش محروم بودند و تضمین های مشابهی داده شده بود، اما مدارس دخترانه در آن پنج سال بازگشایی نشدند.
این در حالی است که اخیراً صندوق وجهی سازمان ملل متحد برای کودکان از گسترش برنامههای آموزشی خود برای کودکان افغان در سال ۲۰۲۳ خبر داده و گفته بود که قرار است در این سال، به ۶۰۰ هزار کودک در افغانستان زمینهٔ آموزش را فراهم کند.
صندوق حمایت از کودکان ملل متحد میگوید که در حال حاضر ۴.۲ میلیون کودک از رفتن به مکتب محروم اند که ۶۰ درصد آنان را دختران تشکیل میدهند.
با وجودیکه بارها جامعه جهانی و نهادهای حقوق بشری از طالبان خواسته اند که دروازههای مکاتب و دانشگاهها را به روی دختران و زنان بگشایند، اما حکومت این گروه به این خواستهای جامعه جهانی لبیک نگفته است.