صندوق وجهی ملل متحد برای کودکان (یونیسف) گفته است که در حال حاضر از هر سه کودک افغان که در سن مکتب قرار دارند، یکی آن از رفتن به مکتب باز مانده است.
یونیسف روز دوشنبه ۲۶ جون (پنجم سرطان) با نشر ویدیویی در مورد فعالیتهای این نهاد در افغانستان گفت که ۶۰ درصد کودکان افغان محروم از رفتن به مکتب، دختران اند.
با اینحال، ملا هبتالله آخندزاده، رهبر گروه طالبان، در پیام عیدی خود گفته است که حقوق شرعی زنان در افغانستان تامین شده و علیه "مظالم بر آنان" اقدامات صورت گرفته است.
با آنکه یونیسف شمار دقیق کودکان افغان را که از رفتن به مکتب بازمانده اند مشخص نکرده و نیز در سالهای اخیر آمارگیری دقیق در این مورد صورت نگرفته است، این نهاد ملل متحد تخمین زده است که حدود ۳.۵ میلیون کودک افغان قادر به رفتن به مکتب نیستند.
یونیسف گفته است که در سال ۲۰۲۳ میلادی برای شش میلیون کودک در افغانستان کتابچه،قلم و مواد ممد درسی را فراهم و توزیع کرده است. همچنین این نهاد گفته است که از جنوری ۲۰۲۲ به اینسو، ۵۶۶۱ خیمهٔ عصری را که برای مکاتب از آن کار گرفته شده میتواند، برای بخش معارف در افغانستان مهیا کرده است.
نزدیک به دو هفته پیش، طالبان به سازمانهای کمک رسان گفتند که از در طول چند هفتهٔ آینده از کار در پروژههای آموزشی در افغانستان دست بکشند و امور این پروژه ها را به موسسات خیریهٔ داخلی افغانستان واگذار کنند.
یونیسف در همکاری با ۱۵ نهاد داخلی و ۱۲ موسسهٔ بینالمللی در ساحات دوردست افغانستان برای نزدیک ۲۱ هزار قریه مکاتب روستایی را ایجاد و حمایت میکند. این مکاتب روستایی بیشتر در ساحاتی است که در آنجا مکاتب رسمی وجود ندارد و آموزگاران آن در تاسیسات عامه یا خانههای شخصی نصاب آموزشی افغانستان را به کودکان تدریس میکنند.
سخنگوی دفتر یونیسف در افغانستان چند روز پیش گفت که مسوولان این نهاد در مورد "زمان بندیها و اقدامات عملی" برای واگذاری احتمالی برنامههای آموزشی به موسسات خیریهٔ داخلی افغانستان، در حال گفتگو با طالبان اند و به گفته وی، در این مدت صنفهای درسی ادامه خواهد یافت.
یونیسف گفته است که در صنوف و مکاتب روستایی کم و بیش ۵۰۰ هزار کودک افغان که به مکاتب دسترسی ندارند، آموزش میبینند.