سفارت امریکا برای افغانستان که فعالیتهای خود را از دوحه، پایتخت قطر، به پیش میبرد، بار دیگر از محروم کردن زنان و دختران از آموزش، خدمات صحی و آزادیها توسط طالبان انتقاد کرده و آن را توهین به کرامت انسانی زنان خوانده است.
این سفارت ناوقت روز دوشنبه ۱۶ دسمبر (۲۶ قوس) گفته است که در حال حاضر، مردم افغانستان و به ویژه زنان و دختران در این کشور در مبارزه برای به دست آوردن حقوق اساسی شان، با مشکلات زیادی روبرو اند.
سفارت امریکا برای افغانستان در پیامی در شبکۀ اجتماعی ایکس نگاشته است: "مردم افغانستان به ویژه زنان و دختران، همه روزه با چالشهایی در مبارزه برای دسترسی به حقوق اساسی بشری خود، مواجه اند. محروم کردن آنان از دسترسی به آموزش، خدمات صحی و آزادیها، توهین و بیحرمتی به کرامت و انسانیت آنان است."
در این حال، سازمان عفو بینالملل بار دیگر به منع آموزش دختران در انستیتیوتهای طبی واکنش نشان داده و ادامۀ محرومیت دختران از آموزش را نگرانکننده خوانده است.
سازمان عفو بینالملل گفته است: "طالبان زنان را از نهادهای آموزشی طبی و نیمه مسلکی در افغانستان منع کردهاند، با این کار، آنان آخرین دروازۀ باز نهادهای آموزشی را در افغانستان بستند. طالبان باید عاجل به سیستم ظلم و ستم مبتنی بر جنسیت پایان دهند."
هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان، با صدور دهها فرمان، محدودیتهای فزایندهای را بر زنان و دختران وضع کرد و آنان را از حق آموزش و کار محروم کرده است.
در تازه ترین مورد، شماری از رسانهها به تاریخ دوم دسمبر (۱۲ قوس) گزارش دادند که بختالرحمان شرافت، معین وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان، در دیدار با مسوولان انستیتیوتهای طبی کابل گفته است که پس از این، ثبت نام و ادامۀ آموزش دختران در این نهادهای آموزشی ممنوع است.
یک روز پس از آن، تمام انستیتیوتهای طبی به روی دختران مسدود شد و افراد طالبان در کابل و برخی از ولایات دیگر مانع ورود دانشجویان به این نهادهای آموزشی شدند.
دختران و زنان در این نهادهای آموزشی، در رشتههای قابلگی، داروسازی، پروتز دندان، لابراتوار، اکسری، فیزیوتراپی و پرستاری مصروف آموزش بودند.
مقامهای طالبان تاکنون به طور رسمی این تصمیم که گفته میشود به دستور ملا هبتالله آخندزاده، رهبر این گروه، گرفته شده است، تایید یا رد نکردهاند.
ممنوعیت آموزش دختران در انستیتیوتهای طبی توسط طالبان واکنشهای بینالمللی را نیز برانگیخته و شماری از نهادهای مدافع حقوق بشر، ضمن محکوم کردن آن، این گروه را به لغو این تصمیم ترغیب کرده اند.
در آخرین مورد، معاون منشی عموی ملل متحد در امور بشری به تاریخ ۱۲ دسمبر (۲۲ قوس) گفت که انتظار میرود تصمیم طالبان مبنی بر منع زنان و دختران از آموزش در انستیتیوتهای طبی، بحران بشری در افغانستان را وخیمتر کند.
تام فلیچر که هماهنگ کنندهٔ کمکهای خیریهٔ اضطراری نیز است در نشست ربعوار شورای امنیت ملل متحد در مورد افغانستان گفت که محدودیتهای پیشنهاد شده میتواند صدمههای "پایدار و جدی" را بر بخش مراقبتهای صحی زنان و دختران افغان وارد کند.
فلیچر گفت: "پس از ممنوعیت تحصیلات عالی دختران، این آخرین سکتور باقیمانده بود که زنان افغان میتوانستند در آن در سطوح بالاتر تحصیل کنند."
او افزود که این اقدام طالبان در چند سال آینده، جلو بیش از ۳۶۰۰۰ قابله و ۲۸۰۰ پرستار را از داخل شدن در قوایکار خواهد گرفت و رقم مرگ و میر قبل از زایمان، نوزادان و مادران را به طور چشمگیری افزایش خواهد داد.
گروه