چند منبع امریکایی گفته اند که اطلاعات و شواهد جمعآوری شده توسط نهادهای استخباراتی ایالات متحده نشان میدهد که شاخهٔ خراسان گروه داعش مستقر در افغانستان مسوول دو انفجار مرگبار روز چهارشنبه در ایران بوده است.
این منابع که نخواستند نامهای شان فاش شود، روز جمعه پنجم جنوری (۱۵ دسمبر) به خبرگزاری رویترز گفتند: "این اطلاعات واضح و غیرقابل انکار استند."
در دو انفجار در میان جمعیتی که برای شرکت در مراسم یادبود از چهارمین سالروز کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، گرد هم آمده بودند، کم از کم ۸۸ نفر کشته شدند.
گروه دولت اسلامی (داعش) روز پنجشنبه چهارم جنوری (۱۴ جدی) با نشر اعلامیهای در کانال تلگرام گفته است که دو عضو این گروه "واسکتهای انتحاری" شان را در تجمع مراسم سالیاد سلیمانی منفجر کردند. قاسم سلیمانی یکی از دشمنان سرسخت داعش بود و نیروهای نیابتی مورد حمایت ایران را در شرق میانه در جنگ علیه داعش یاری میرساند.
خبرگزاری دولتی ایرنا شمار مجروحان این انفجار را ۲۸۴ نفر اعلام کرده و گفته که ۱۳۷ تن از آنها در شفاخانهها تحت درمان قرار دارند.
احمد وحیدی، وزیر داخله ایران، روز جمعه گفت: "از مجموع ۸۸ شهید حادثه تروریستی کرمان، نزدیک ۵۴ نفر زن و ۳۴ نفر مرد هستند ۱۲ شهید مهاجر افغان داریم و قریب ۱۰ نفر زیر ۱۰ سال سن دارند و ۳۰ نفر زیر ۱۸ سال هستند."
وزیر داخلهٔ ایران همچنان گفته است که برخی عوامل انفجارهای کرمان شناسایی و دستگیر شده اند.
ایرنا به نقل از وحیدی نگاشته است: "سیستم های اطلاعاتی توانسته اند سرنخ های خوبی پیدا کنند بخشی از کسانی که در این ماجرا نقش داشته اند دستگیر شده اند که اطلاعات آنها بعدا توسط دستگاه های امنیتی اطلاع رسانی خواهند شد."
پیش از این برخی مقامهای ایران، به شمول معاونان رییس جمهور آن کشور گفته بودند که اسراییل و ایالات متحده در این حمله دست دارند، اما مقامهای امریکایی این ادعای ایران را رد کرده اند. متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجۀ ایالات متحده این ادعای مقامهای ایرانی را "مضحک" خواند و گفت: "ایالات متحده به هیچ وجه در این حمله دخیل نبوده است."
ایران در گذشته نیز شاهد حملات مرگبار داعش و دیگر گروههای تندرو و تروریستی بوده است، اما مقامهای ایرانی در اکثر موارد بار ملامت این حملات را به دوش اسراییل انداخته اند.
در پی این حملات مرگبار، وزیر داخلۀ ایران روز پنجشنبه در صحبت خبرگزاری ایسنای ایران گفت که تدابیر امنیتی در امتداد مرزهای ایران با افغانستان و پاکستان تشدید شده است. مرزهای طولانی ایران با افغانستان و پاکستان همواره از سوی گروههای تندرو و شبکههای قاچاق انسان و مخدرات استفاده شده است.
گروه