یک سناتور ارشد دموکرات و کاندید پیشین انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶، از وزارت خارجۀ ایالات متحده خواسته است "در صدور ویزه برای دختران افغان تجدید نظر کند".
قرار بود یک گروه شش نفری دختران افغان غرض شرکت در "نخستین رقابت بین المللی روبات برای شاگردان دورۀ لیسه"، به واشنگتن دی سی بیآیند، اما سفارت امریکا در کابل به آن دختران ویزه نداده است.
برنی سندرز، در واکنش به این اقدام، در صفحۀ رسمی فیسبوک خود نگاشته است "به منظور حمایت از آرمان های تعلیمی جوانان به ویژه دختران جوان، باید تمام جهان برای سیاست خارجی ایالات متحده، به عنوان یک اولویت نگریسته شود، نه یک تهدید".
آقای سندرز، وزارت خارجه امریکا را به "تسریع" صدور ویزه به آن دختران "تشویق" کرده تا به گفتۀ وی "انجنیران جوان بتوانند به دی سی آمده و در رقابت با همسالان شان از سرتاسر جهان، سهم گیرند."
وزارت خارجۀ ایالات متحده معمولاً در مورد دلیل رد ویزه های مخصوص ابراز نظر نمی کند.
این شاگردان مکتب با استفاده از وسایل معمولی قابل دسترس در منزل، یک روبات "تنظیم کنندۀ توپ" را ساخته اند.
سندرز دموکرات در صفحۀ فیسبوک خود با انتقاد از این تصمیم وزارت خارجۀ امریکا از تلاش این دختران افغان ستایش کرده نگاشته است "به دلایل که من نمی توانم درک کنم، وزارت خارجۀ ایالات متحده ویزۀ آنان را رد کرده است."
جو سیستاک، مسوول برگزاری این رقابت ها و عضو پیشین کانگرس ایالات متحده، با ابراز "ناامیدی" از عدم شرکت دختران افغان در رقابت گفته است که آنان در کنار شاگردان گمبیا، رقابت روبات ساختۀ دست شان را از طریق سکایپ تماشا خواهند کرد.
این روبات ها با تیم های ایران، عراق، سودان و کیوبا، مناطق دورافتادۀ امریکای لاتین و حدود ۴۰ تیم از کشورهای با اکثریت مسلمان، کشور های اروپایی و آسیایی و ممالک افریقایی رقابت خواهند کرد.
در این رقابت ها که از ۱۶ تا ۱۸ جولای در شهر واشنگتن دی سی برگزار می گردد، حدود ۱۶۰ تیم از نقاط مختلف جهان در تلاشی به منظور ارتباط مردم در عرصۀ "علم، فنآوری، انجنیری و ریاضیات" به رقابت می پردازند.
این نخستین رقابت تخنیکی میان شاگردان مکاتب از سرتاسر جهان است که تحت نام "نخستین آزمون جهانی"، در شهر واشنگتن دی سی برگزار می شود.
رویا محبوب، نخستین مدیر اجراییه یی زن در عرصۀ فنآوری و تمویل کنندۀ این تیم دختران افغان، به واشنگتن پست گفته است که این متعلمین هراتی با طی کردن هزاران کیلومتر "دو بار" جهت اخذ ویزه به کابل رفتند اما وقتی خبر رد ویزۀ امریکا را شنیدند "تمام روز گریستند".
سازمان دهندگان این رقابت در ایالات متحده به تمام گروه های شرکت کننده، وسایل مورد نیاز ساخت روبات را در ماه مارچ فرستاده اند؛ اما، وسایل و تجهیزات مورد نیاز گروه دختران افغان، ماه ها به دلیل اینکه گفتۀ برنی سندرز "مبادا به دست افراد ناسالم بیافتد" در اختیار آنان قرار نگرفته بود.
خانم محبوب می گوید که این متعلمین باوجود وقت اندک بااستفاده از مواد منزل، "وسایل انجن دار" ساخته اند.
این دختران مکتب می گویند "می خواهیم دماغ و خلاقیت مان را انکشاف دهیم و شاید [با اینکار] نبوغ نهفته در درون هر یک از ما هویدا شود."
تعداد زیادی از کاربران فیسبوک در صفحۀ سناتور برنی سندرز و در صفحۀ فیسبوک "First Global" از گروه دختران افغان در این رقابت ها حمایت کرده و به خاطر عدم صدور ویزه به آنان، اعتراض کرده اند.
رویا محبوب، تمویل کنندۀ دختران افغان گفته است که باوجود مایوسی فکر می کند که این دختران جوان می توانند برای سایر همقطاران خود "الهام بخش" باشند.