لینک های دسترسی

Breaking News

مالی: تمرکز امریکا از احیای توافق هسته‌ای ایران دور شده است


رابرت مالی، نمایندهٔ ویژه ایالات متحده در امور ایران (تصویر از آرشیف صدای امریکا)‌
رابرت مالی، نمایندهٔ ویژه ایالات متحده در امور ایران (تصویر از آرشیف صدای امریکا)‌

نمایندهٔ ویژه ایالات متحده در امور ایران، روز دوشنبه ۱۴ نومبر (۲۳ عقرب) گفت که سرکوب معترضان توسط حکومت ایران و فروش طیاره‌های بی سرنشین برای روسیه،‌ تمرکز امریکا را از احیای توافق هسته‌ای ایران دور کرده است.

رابرت مالی که در پاریس، پایتخت فرانسه،‌ با خبرنگاران صحبت می‌کرد، تاکید کرد که ایالات متحده دروازه را برای از سرگیری دپلوماسی باز مانده است، اما در حال حاضر،‌ واشنگتن به پالیسی وضع تعزیرات و فشارها بر ایران ادامه خواهد داد.

گفت‌وگوها برای احیای توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ میان ایران و قدرت‌های بزرگ جهان از ماه سپتمبر به اینسو، با بن بست مواجه بوده است. کشورهای غربی، ایران را به ''تقاضاهای غیر معقول" متهم کرده است.

مالی گفت آنچه از ماه سپتمبر تا حالا رخ داده و مذاکرات صورت نگرفته است، به خاطر موقف‌گیری‌های ایران است.

مالی افزود:‌ "تمرکز ما یک توافقی نیست که به جلو حرکت نمی‌کند." این مقام ارشد ایالات متحده اعتراضات ضد حکومتی ایران را جنبش مردمی خواند که توسط ''رژیم ایران به طور وحشیانه سرکوب می شود."

او افزود که فروش طیاره‌های بی سرنشین به روسیه و اسارت شهروندان امریکایی توسط ایران از دیگر مسایلی است که تمرکز ایالات متحده را احیای توافق هسته‌ای ایران دور کرده است.

مظاهرات ضد حکومتی در ماه سپتمبر پس از آن در ایران آغاز شد که مهسا امینی، زن ۲۲ سالهٔ ایران به دلیل عدم رعایت حجاب توسط پولیس گشت و ارشاد دستگیر شد و سپس در بازداشت پولیس درگذشت.

اتحادیهٔ اروپا، ایالات متحده، کانادا و بریتانیا به خاطر نقض حقوق بشر و فروش طیاره‌های بی سرنشین به روسیه،‌ بر ایران تعزیرات وضع کرده اند.

توافق هسته‌ای در سال ۲۰۱۵ میلادی میان ایران و پنج عضو دایمی شورای امنیت سازمان ملل متحد -ایالات متحده، روسیه، چین، بریتانیا و فرانسه - به اضافۀ آلمان منعقد شد و بر اساس آن تعزیرات اقتصادی که بر ایران وضع شده بود، تا حدی لغو شد و در عوض، تهران فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود کرد.

اما دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده، در ماه می ۲۰۱۸ میلادی به طور یکجانبه از این توافق بیرون شد و تعزیرات شدید اقتصادی را بار دیگر بر ایران وضع کرد، اقدامی که موجب شد تهران نیز از تعهدات این توافق خود را عقب بکشد و غنی سازی یورانیم را به مقیاس بلندتری که در توافقنامه محدود شده بود، از سر بگیرد.

تهران صدها سانترفیوژ پیشرفته را در تاسیسات هسته‌ای خود نصب کرده است،‌ دستگاه‌هایی که توسط آن یورانیم غنی می‌شود و از یورانیم غنی شده،‌ در ساخت سلاح هسته‌ای کار گرفته می‌شود.

کشورهای غربی به خصوص ایالات متحده ایران را متهم کرده اند که آن کشور در صدد ساخت سلاح هسته‌ای است،‌ ادعایی که همواره از سوی تهران رد شده است.

مالی مشخص نکرد که تا چه زمانی وضعیت جاری ایران که برنامهٔ هسته‌ای خود را پیش می‌برد، مورد پذیرش واشنگتن قرار خواهد گرفت، اما گفت که اگر دپلوماسی با شکست مواجه شود، ایالات متحده آماده است تا از سایر وسایل استفاده کند.

نمایندهٔ ویژه ایالات متحده در امور ایران تاکید کرد که اگر ایران برنامهٔ هسته‌ای خود را بیشتر از این توسعه بدهد، ایالات متحده در همآهنگی با متحدین اروپایی خود، پاسخ متفاوتی به ایران خواهد داد، اما در مورد جزییات ارایه نکرد.

قرار است رابرت مالی روز سه‌شنبه ۱۵ نومبر (۲۴ عقرب) با همتایان فرانسوی، آلمانی و بریتانیایی‌اش در مورد عملکرد ایران صحبت کند.

XS
SM
MD
LG