در حالی که نگرانیهای بینالمللی در مورد وخامت اوضاع بشری در منطقه قره باغ آذربایجان افزایش یافته است، ایالات متحده از آذربایجان خواست تا فوراً کمکهای بشری را به این منطقهٔ کوهستانی اجازه دهد.
وزارت خارجهٔ ایالات متحده روز پنجشنبه ۳۱ اگست (نهم سنبله) گفت که "عمیقاً نگران وخامت شرایط بشری" در قره باغ است.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجهٔ امریکا در بیانیهای گفت: "ما درخواست خود را برای بازگشایی فوری دهلیز لاچین به روی تردد بشردوستانه، تجاری و مسافرین تکرار میکنیم."
تنشها در اوایل ماه جولای زمانی بالا گرفت که آذربایجان با ایجاد یک پوستهٔ امنیتی دهلیز لاچین را که یگانه مسیر میان ارمنستان و قرهباغ است، مسدود کرد.
ارمنستان از طریق دهلیز لاچین به ۱۲۰هزار ارمنی که در ساحۀ کوهستانی قره باغ زندگی میکنند، مواد مورد نیاز میفرستاد.
انسداد دهلیز لاچین نگرانیهایی را در مورد بحران بشری در منطقه ایجاد کرده است. ساکنان این مناطق از کمبود مواد غذایی و مشکلات اساسی در دسترسی به خدمات صحی شاکی بوده اند.
اما آذربایجان میگوید که مسیر دهلیز لاچین به روی کمکهای بشری، خدمات اضطراری و محافظین صلح باز بوده است.
میلر از مقامات آذربایجان در منطقه خواست تا بدون تاخیر برای توافق بر سر انتقال مواد حیاتی برای غیرنظامیان وارد گفتگو شوند.
او گفت: "کمک های اساسی بشردوستانه هرگز نباید گروگان اختلافات سیاسی باشد."
آذربایجان و ارمنستان در سالهای ۱۹۹۰ و ۲۰۲۰ دوبار روی کنترول منطقهٔ قرهباغ با هم جنگیدند. جنگ شش هفتهای سال ۲۰۲۰ جان بیش از ۶۵۰۰ نفر از نیروهای امنیتی دو جانب را گرفت و سر انجام، به میانجیگری مسکو و استقرار نیروهای حافظ صلح روسیه در ساحه، پایان یافت.
بر اساس آتشبس سال ۲۰۲۰، ارمنستان ساحات تحت کنترول جدایی طلبان ارمنی را که در جریان جنگ سالهای ۱۹۹۰ تصرف کرده بود، به باکو تسلیم کرد و نیروهای حافظ صلح در دهلیز لاچین به وسعت پنج کیلومتر مستقر شدند.
اکثریت جمعیت قرهباغ ارمنی اند، اما این ساحه به گونۀ کامل در داخل خاک آذربایجان موقعیت دارد.
گروه