کمیسیون ایالات متحده در امور آزادی دینی در جهان گفته است که به دلیل تفسیرهای سختگیرانۀ طالبان، آزادی دینی و مذهبی در افغانستان در سال ۲۰۲۳ روبه وخامت بوده است.
در گزارش سال ۲۰۲۴ این کمیسیون که ناوقت چهارشنبه اول می (۱۲ ثور) نشر شد، کشورهاییکه بدترین وضعیت را از رهگذر آزادی دینی و مذهبی دارند، مشخص شده است.
گزارش حاکی است که اقلیتهای مذهبی در افغانستان و به گونۀ مشخص، شیعیان، هندوها و سیکها، با تهدید گروههای تروریستی از جمله داعش و آزار و اذیت طالبان مواجه اند و آزادیهای دینی و مذهبی این اقلیتها نقض شده است.
در بیش از دو نیم سال گذشته که طالبان بر افغانستان حاکم شده اند، اقلیت مسلمان شیعۀ افغانستان، همواره هدف حملات مرگباری قرار گرفته است که مسوولیت بیشتر این حملات را گروه داعش به عهده گرفته است.
در گزارش کمیسیون ایالات متحده در امور آزادی دینی در جهان، به دستور والی طالبان در بدخشان که در فبروری سال ۲۰۲۳ ازدواج میان شیعه و سنی را منع کرده بود و نیز ممانعت حکومت طالبان به تجلیل از جشن نوروز، به عنوان مواردی از تبعیض علیه شیعیان در افغانستان اشاره شده است.
در این گزارش آمده است که طالبان تدریس کتابهای فقه جعفری را در دانشگاههای افغانستان منع کرده اند که خود نقض حق اقلیت شیعۀ افغانستان تلقی میشود.
چند ماه پیش، وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان به همه دانشگاههای دولتی و خصوصی در افغانستان دستور داد که کتابهای فقهی غیر حنفی را از کتابخانههای شان جمع کنند و کسانی که از این دستور سرپیچی کنند، مجازات خواهند شد.
افزون بر افغانستان کشورهای ایران، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، هند، آذربایجان، عربستان سعودی، برما، چین، کیوبا، اریتریا، نیکاراگوا، کوریای شمالی، روسیه، نایجریا و ویتنام در ردۀ کشورهای مورد نگرانی ویژه قرار گرفته اند.
در این گزارش آمده است که محدودیتهای طالبان، به ویژه فرمانهای آن گروه برای ممنوعیت کار و آموزش و سایر حقوق مدنی زنان و دختران افغان، به گونۀ نامتناسب اقلیتهای مذهبی آن کشور را متاثر کرده است.
در گزارش از حکومت ایالات متحده خواسته شده است که به خاطر نقض سیستماتیک آزادی مذهبی در افغانستان، تحریمهایی را بر رهبران این گروه که در این موارد نقض دست دارند، اعمال کرده و نیز افغانستان را از رهگذر آزادی مذهبی در زمرۀ "کشورهای مورد نگرانی ویژه" رده بندی کند.
گروه