حکومت طالبان میگوید که شماری از مقامهای ارشد این گروه، به شمول محمد حسن آخند، رییسالوزرا با هیاتی به رهبری بختیار سعیدوف، وزیر خارجهٔ اوزبیکستان، در کابل در مورد مسایل دوجانبه گفتگو کرده اند.
بختیار سعیدوف، وزیر خارجۀ اوزبیکستان در راس هیاتی که عصمتالله ایرگاشف، نمایندۀ رییس جمهور آن کشور برای افغانستان نیز در ترکیب آن شامل است، روز سه شنبه ۱۲ مارچ (۲۲ حوت) به کابل سفر کرد.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در ایکس گفته است که سعیدوف در این دیدار گفته است که افغانستان نباید تنها گذاشته شود.
بر بنیاد اعلامیۀ حکومت طالبان، هیات اوزبیکستانی در زمینۀ سرمایهگذاری در بخشهای ساخت فابریکه تولید سمنت، استخراج زغال سنگ و تولید برق از زغال سنگ، علاقمندی نشان داده است.
همچنان نمایندگان وزارتهای معادن و پترولیم، صنعت و تجارت، شرکت برق افغانستان و ادارۀ خط آهن حکومت طالبان و اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان و با نمایندگان و مشاوران بخش معادن، تجارت برق و سایر نهادهای مربوط اوزبیکستان جلسات مشترکی را برگزار کرده اند.
بر اساس اعلامیۀ مرکز رسانههای حکومت طالبان، این هیات در دیدار با عبدالسلام حنفی، معاون ریاستالوزرای طالبان گفته است که از سال ۲۰۲۱ به اینسو هیچ رویداد امنیتی مرزی میان اوزبیکستان و افغانستان به وقوع نپیوسته است.
این هیات اوزبیکستان با عبدالغنی برادر معاون اقتصادی حکومت طالبان و سراجالدین حقانی، سرپرست وزارت داخلۀ طالبان نیز دیدارهای جداگانه داشته و در مورد مسایل دوجانبه گفتگو کرده است.
پیش از این، هیاتی به سرپرستی عبدالسلام عزیزوف، رییس استخبارات و نیروهای مرزی این کشور نیز به کابل سفر کرده بود تا با حکومت طالبان در مورد یک سری مسایل از جمله موضوعات مرزی گفتگو کند.
اوزبیکستان یکی از کشورهای آسیای میانه است که پس از تحولات سیاسی در افغانستان در سال ۲۰۲۱ روابط نزدیک خود را با حکومت طالبان حفظ کرده و در دو سال گذشته تعدادی از مقامات عالیرتبه این کشور از کابل و ولایت بلخ بازدید کرده اند.
اوزبیکستان که همانند چند کشور دیگر آسیای میانه با افغانستان هممرز است، در رابطه به فعالیت گروههای افراطی در امتداد مرزهایش نگرانی دارد.
گروه بینالمللی بحران به تاریخ ۳۰ جنواری (۱۰ دلو) با نشر گزارشی گفت که در راس دستور کار منطقهای مسایل مربوط به امنیت است و کشورهای منطقه روشهای حکومت طالبان را برای کنترول گروههای شبهنظامی اسلامگرا با درجات متفاوتی از تردید و نگرانی میبینند.
گروه بینالمللی بحران در ادامه در مورد تهدیدهای از جانب داعش، تحریک طالبان پاکستانی و سایر گروههای تروریستی علیه کشورهای همسایه و منطقه گفته است که این کشورها برای تامین نیازهای امنیتی و ثبات اقتصادی خود با حکومت طالبان در ارتباط اند.
گروه