اوزبیکستان و پاکستان روی ایجاد یک کمیته سه جانبه با افغانستان برای رسیدگی به مسایلی که مانع تطبیق پروژهٔ پیشنهادی خط آهن از طریق افغانستان میشود، توافق کردند.
شوکت میرضیایف، رییس جمهور اوزبیکستان پس از مذاکرات در سطح نمایندگان با شهباز شریف، صدر اعظم پاکستان، در تاشکند از این پیشرفت خبر داد و بر ضرورت هماهنگی تلاشهای مشترک برای پیشبرد این پروژه تاکید کرد.
افغانستان، اوزبیکستان و پاکستان در فبروری سال ۲۰۲۱ توافقنامهٔ احداث ۵۷۳ کیلومتر خط آهن از طریق افغانستان را امضا کردند. این خط آهن، آسیای مرکزی محاط به خشکه را با بنادر آبی پاکستان وصل میکند.
این پروژه که حدود ۴.۸ میلیارد دالر هزینه خواهد برداشت، ارتباطات اقتصادی منطقه را تقویت خواهد کرد.
میرضیایوف روز چهارشنبه ۲۶ فبروری (هشتم حوت) گفت که این نخستین بار است که در مورد این پروژه مباحثات همه جانبه صورت میگیرد.
او افزود که اوزبیکستان و پاکستان برای ارزیابی فرصتها و رسیدگی به چالشهای این پروژه، روی ایجاد یک کمیتهٔ سه جانبه توافق کردند.
رییس جمهور اوزبیکستان بدون ارایهٔ جزییات بیشتر گفت: "اکنون ما نشست [کمیتهٔ] سه جانبه را برای حل مشکلات خواهیم داشت.... ما می دانیم که این [پروژه] آینده ما است".
تسلط دوبارهٔ طالبان بر افغانستان در سال ۲۰۲۱ و وضع شدن تعزیرات مالی غربی بر این کشور، سبب شد تا برای مدت کوتاهی اوزبیکستان و پاکستان نتوانند در مورد پیشبرد این پروژه مذاکره کنند.
شهباز شریف و میر ضیایف همچنان اعلام کردند که روی افزایش تجارت سالانه از حدود ۴۰۰ میلیون به دو میلیارد دالر نیز توافق کرده و توافقنامههای متعددی را که امضا کردند که روابط تجارتی و اقتصادی میان دو کشور را عمیقتر میسازد.
دو طرف افزودند که در خصوص افزایش همکاری در بخشهای زراعت، دواسازی، ماشینآلات، زمینشناسی، منابع معدنی، نساجی، چرم و سایر صنایع از طریق صادرات محصولات نهایی به بازارهای کشورهای سوم گفتگو کردند.
گروه