سازمان عفو بینالملل در جریان کمپاین ۱۶روزۀ محو خشونت علیه زنان، یکبار دیگر تاکید کرده است که از دید فعالان حقوق زن، جنبههای مختلف تاثیر آزار جنسی طالبان بر زنان و دختران در افغانستان نادیده گرفته شده است.
این نهاد مدافع حقوق بشر در شبکۀ اجتماعی ایکس نگاشته است که زنان و دختران در حاکمیت سه سالۀ طالبان بر افغانستان، افزون بر محرومیت از کار، آموزش و آزادی، ظرفیتهای شان را در همه ابعاد زندگی از دست داده اند.
در این پیام آمده است: "مدافعان حقوق بشر زنان که سازمان عفو بینالملل با آنان صحبت کرده است، به این باور اند که جوانب مختلف تاثیر آزار جنسی طالبان بر زنان و دختران در افغانستان نادیده گرفته شده است."
عفو بینالملل از کشورهای جهان خواسته است که برای حسابگیری از طالبان به دلیل رویکردهای سختگیرانۀ آن گروه علیه زنان و دختران، گام بردارند.
کمپاین ۱۶ روزۀ محو خشونت علیه زنان که به تاریخ ۲۵ نومبر و همزمان با روز جهانی محو خشونت علیه زنان آغاز شده است، به تاریخ دهم دسمبر (۲۰ قوس) پایان مییابد.
طالبان پس از حاکمیت مجدد بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱ محدودیتهای فراوانی را بر زنان و دختران افغانستان وضع کرده است.
این گروه در سپتمبر ۲۰۲۱، آموزش دختران را در مکاتب متوسطه و لیسه منع و سپس در دسمبر ۲۰۲۲ زنان را از آموزش در دانشگاهها محروم کرد.
حکومت طالبان با صدور دهها دستور و فرمان دیگر زنان را جز بخشهای معدود، از کار در ادارات دولتی و غیردولتی منع کرده و نیز آنان را از رفتن به پارکهای تفریحی، حمامهای عمومی، ورزشگاهها و آرایشگاهها منع کرده است.
در تازه ترین مورد، شماری از رسانهها به تاریخ دوم دسمبر (۱۲ قوس) گزارش دادند که بختالرحمان شرافت، معین وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان، در دیدار با مسوولان انستیتیوتهای طبی کابل گفته است که پس از این، ثبت نام و ادامۀ آموزش دختران در این نهادهای آموزشی ممنوع است.
یک روز پس از آن، تمام انستیتیوتهای طبی به روی دختران مسدود شد و افراد طالبان در کابل و برخی از ولایات دیگر مانع ورود دانشجویان به این نهادهای آموزشی شدند.
دختران و زنان در این نهادهای آموزشی، در رشتههای قابلگی، داروسازی، دندان سازی، لابراتوار، اکسری، فیزیوتراپی و پرستاری مصروف آموزش بودند.
مقامهای طالبان تا کنون به گونۀ رسمی این تصمیم را که براساس گزارشها به دستور ملا هبتالله آخندزاده، رهبر آن گروه، اتخاذ شده است، تایید یا رد نکرد اند.
گروه