کشورهای ثروتمند در توافقی که روز یکشنبه ۲۴ نومبر (چهارم قوس) در باکو، پایتخت آذربایجان به تصویب رسید، متعهد شدند تا سالانه ۳۰۰ میلیارد دالر بودجه برای کمک به کشورهای فقیر و آسیبپذیر در راستای مقابله با بحران تغییرات اقلیمی اختصاص دهند.
این توافق که پس از دو هفته مذاکرات پرتنش حاصل شد، هرچند کمتر از خواست کشورهای در حال توسعه است، اما گامی مهم در مقابله با بحران افزایش گرمای زمین تلقی میشود.
این توافق در حالی به دست آمد که اختلافات عمیق میان کشورهای ثروتمند و در حال توسعه بر سر تأمین مالی تغییرات اقلیمی، مذاکرات را چندین بار در آستانه شکست قرار داد.
کشورهای در حال توسعه خواستار ۵۰۰ میلیارد دالر کمک سالانه بودند و پیشنهاد ۲۵۰ میلیارد دالری ابتدایی را به شدت ناکافی دانستند. با این حال، توافق نهایی، رقم سالانهٔ ۳۰۰ میلیارد دالر را تا سال ۲۰۳۵ تعیین کرد که در مقایسه با تعهد کنونی سالانه ۱۰۰ میلیارد دالر افزایش چشمگیری دارد.
جوبایدن، رییس جمهور ایالات متحد توافق کنفرانس تغییرات اقلیمی را به عنوان یک "گام مهم" در مبارزه با گرم شدن جو زمین ستایش کرد.
بایدن در بیانیهای گفت: "در حالی که هنوز هم کار قابل توجهی در پیش روی ما برای دستیابی به اهداف اقلیمی باقی مانده، نتیجه امروز ما را یک قدم قابل توجهی به آن نزدیکتر میکند."
بایدن این هدف را "جاه طلبانه" توصیف کرد، اگرچه کشورهای فقیر به شدت آن را ناکافی خواندند.
بایدن گفت که او "مطمین" است که ایالات متحده "این کار (مبارزه با تغییرات اقلیمی) را ادامه خواهد داد".
او افزود: "در حالیکه بعضی ها ممکن در جستجوی رد یا به تاخیر انداختن انقلاب انرژی پاک که در امریکا و در سراسر جهان در حال جریان است باشند، هیچکس نمیتواند آنرا برعکس کند -- هیچکس."
انتونیو گوتیرش، منشی عمومی ملل متحد با ابراز نگرانی توافق تمویل اقلیمی را ناکافی خواند اما گفت که کشورها باید به آن به عنوان یک "اساس" که میتوان بالای آن کار کرد، ببینند.
گوتیرش در بیانیهای گفت: "من امیدوار بودم که یک نتیجه بلند همتتر - هم در مورد امور مالی و هم در مورد کاهش - برای مقابله با چالش بزرگی که ما با آن روبرو هستیم، برآورده شود."
او اضافه کرد که این توافق "باید به طور کامل و به موقع رعایت شود."
منشی عمومی ملل متحد افزود: "تعهدات باید به سرعت به پول نقد تبدیل شوند. تمام کشورها باید با هم یکجا شوند تا اطمینان حاصل کنند که پایان این هدف جدید برآورده شده است."
گوتیرش گفت، "ملل متحد با شما است. مبارزه ما ادامه دارد. و ما هیچگاه تسلیم نخواهیم شد."
کنفرانس اقلیم سازمان ملل متحد شامل مذاکرات پیچیدهای است. کشورهای کمتر توسعه یافته میگویند کشورهای ثروتمند بیشتر در عرصه انتشار گازهای گلخانهای مسوول اند و بنابر این باید به کشورهای فقیرتر برای کاهش استفاده از مواد سوخت فوسیلی غرامت پرداخت کنند.
جمهوری آذربایجان، بهعنوان میزبان مذاکرات، با انتقاد برخی کشورها مواجه شد که آن را فاقد تجربه و اراده لازم برای مدیریت بحرانهای اقلیمی دانستند.
در همین حال، تلاشهای عربستان سعودی برای تضعیف تعهدات مربوط به حذف تدریجی سوختهای فسیلی نیز نگرانی کشورهای کوچک جزیرهای و برخی از کشورهای ثروتمند را برانگیخت.
ایالات متحده و اتحادیه اروپا خواستار مشارکت اقتصادهای نوظهور مانند چین، بزرگترین منتشرکننده گازهای گلخانهای، در این تأمین مالی شدند.
این توافق هدف کلی ۱.۳ تریلیون دالر در سال را برای مقابله با بحران اقلیمی تعیین کرده است، اما بیشتر این مبلغ باید از منابع خصوصی تامین شود.
گروه