وزارت خارجه ایالات متحده گزارش سالانه خود را در مورد آزادی بینالمللی مذاهب به کانگرس امریکا ارایه کرده که بر اساس آن، آزادی مذاهب در چین، روسیه، میانمار، افغانستان، هند، پاکستان و سایر کشورها شاهد "نقض فاحش" بوده است.
انتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، گفته است که با آغاز حاکمیت طالبان، حقوق زنان و دختران در عرصههای مختلف در افغانستان پامال شده و اقلیتهای مذهبی به خصوص شیعیان هزاره با حملات مکرر داعش مواجه بوده اند.
بر اساس این گزارش، پس از مسلط شدن طالبان، از حقوق اساسی زنان و دختران در افغانستان از جمله حق تحصیل، کار و تعامل با اجتماع تخطی صورت گرفته است. در این گزارش آمده است که طالبان در لفافه مذهب از حقوق اساسی زنان و دختران تخطی می کنند.
وزیر خارجۀ ایالات متحده و رشاد حسین، سفیر این وزارت در امور آزادی بین المللی مذاهب، گزارش سالانۀ آزادی بین المللی مذاهب را ارایه کرده و گفته اند که با تسلط طالبان بر افغانستان، آزادیهای مذهبی و حقوق اولیۀ زنان و دختران به شدت سرکوب شده است.
بلینکن گفته است که "در افغانستان، وضعیت برای آزادی مذهبی به شکل قابل ملاحظهای در حاکمیت طالبان خراب شده است، به ویژه که حکومت طالبان حقوق اساسی زنان و دختران را در عرصۀ تعلیم، کار، مشارکت در جامعه بیشتر به بهانه و زیر بیرق دین، سرکوب کرده است. شاخۀ خراسان گروه داعش حملات خشونتبار فزایندۀ را علیه اقلیتهای مذهبی به ویژه شیعیان قوم هزاره انجام می دهند."
آقای بلینکن در کنار حکومت طالبان در افغانستان، از ایران، میانمار و چین به عنوان "نقض کنندههای فاحش و بزرگ آزادی مذاهب" نام برد.
در این گزارش چین به عنوان یکی از بدترین نقض کنندگان و متخلفان مکرر حقوق اساسی در سال ۲۰۲۱ میلادی، عنوان شده است.
این دپلومات ارشد ایالات متحده در مورد نقض آزادی مذهب در چین گفت: "چین به نسل کشی و سرکوب عمدتاً مسلمانان اویغور و سایر گروههای اقلیت مذهبی ادامه می دهد. از اپریل ۲۰۱۷ به این سو، بیش از یک میلیون اویغور، قبایل قزاق، ترک و سایرین در کمپهای شین ژیانگ در اسارت به سر می برند."
اما بیجینگ محکومیتهای بین المللی را رد کرده و گفته است که کمپهای بزرگ بازداشت، "مراکز آموزشهای حرفه ای" اند. آقای بلینکن گفت که حکومت کمونیست چین همچنان به سرکوبی بوداییهای تبت نیز ادامه می دهد.
راشد حسین، سفیر وزارت خارجۀ امریکا در امور آزادی بین المللی مذاهب گفت که روسیه نیز بار دیگر امسال در فهرست ناقضین قرار گرفته است.
آقای حسین گفت: "به تعقيب شناسايی روسیه برای نخستین بار در سال گذشته به عنوان یک کشور عمدتاً مورد نگرانی، روسیه به عوض معکوس کردن تخطیهای آزادی مذهبی خود، آنرا دو برابر ساخته است."
او افزود که "محاکم روسیه به گونۀ منظم مجازات بیش از حد را علیه افرادی که از آزادیهای مذهبی خود استفاده می کنند، اعمال می کند. مقامات روسیه صدها حمله را بر منازل علیه افراطگرایان مظنون انجام می دهند که بیشتر با خشونت همراه می باشد."
وزیر خارجۀ ایالات متحده گفت که در هند، بزرگترین دموکراسی جهان، یک افزایش در حملات بر مردم در عبادتگاهها وجود داشته است. رشاد حسین نیز نقض حقوق مذهبی را در هند برجسته ساخت.
به گفته حسین: "در هند، برخی از مقامات [از نقض حقوق مذاهب] چشم پوشی می کنند یا حتا از حملات در حال افزایش حمایت می کنند."
در گذشته، رهبران هند هرگونه انتقاد ایالات متحده در خصوص حملات علیه اقلیتهای مذهبی در آن کشور را به شدت رد کرده اند.
انتونی بلینکن همچنان، پاکستان، رقیب تاریخی هند، را در این گزارش یاد کرده گفت که کم از کم ۱۶ نفر در سال گذشته به خاطر اتهامات توهین به مقدسات به اعدام محکوم شده اند؛ هرچند به گفتۀ آقای بلینکن هیچ کدام آنان اعدام نشده اند.