متخصصان ملل متحد:‌ عملکرد طالبان در برابر زنان ممکن 'جنایت علیه بشریت' باشد

تیمی از متخصصان ملل متحد روز جمعه ۲۵ نومبر (چهارم قوس) گفت که عملکرد طالبان در مقابل زنان و دختران افغانستان ممکن به مثابهٔ ''جنایت علیه بشریت" باشد و خواهان تحقیقات و پیگرد این اعمال مطابق قوانین بین المللی شدند.

اظهارات این متخصصان ملل متحد پس از آن بیان شد که ۱۲ نفر به شمول سه زن روز چهارشنبه ۲۳ نومبر در یکی از استدیوم‌های ورزشی یکی از ولایت افغانستان در محضر عام شلاق زده شدند.

یک مقام محلی طالبان در ولایت لوگر روز چهارشنبه ۲۳ نومبر (دوم عقرب) گفت که براساس حکم محکمه، حدود شرعی بالای سه زن و ۱۱ مرد که متهم به سرقت و "جرایم اخلاقی" بودند، تطبیق شد. این افراد با ضربات شلاق مجازات شدند.

به گفتهٔ این متخصصان، این عملکرد طالبان به مثابه‌ٔ از سرگیری ''مجازات وحشیانه‌ای" است که طالبان در دههٔ ۱۹۹۰ میلادی در این کشور اعمال می‌کردند. به گفتهٔ آنان، این عمل طالبان ''تخطی‌های موجود را عمیق‌تر می‌کند"، تخطی‌های که در سطح جهان شدید پنداشته می‌شوند. اما طالبان اتهامات تخطی از حقوق بشر در افغانستان را بارها رد کرده اند.

پیش از این، طالبان به تاریخ ۱۱ نومبر سال روان میلادی ۱۹ نفر به شمول ۱۰ مرد و نه زن را در مسجد جامع تالقان، مرکز ولایت تخار، در محضر عام مجازات کردند و هر کدام را ۳۹ شلاق زدند. این افراد از سوی طالبان به " فعل زنا، فرار از منزل و سرقت" محکوم شده بودند.

این حکم محکمهٔ عالی طالبان پس از دستور هبت الله اخندزاده، مبنی بر تطبیق مجازات شریعت به شمول ''حدود و قصاص" اجرا شد.

خبرگزاری فرانس پرس گزارش می دهد که این متخصصان که از سوی ملل متحد استخدام شده اند،‌ به نمایندگی از این سازمان سخن نمی‌گویند اما ماموریت دارند تا یافته‌های خود را در مورد عملکرد طالبان به این سازمان بین المللی گزارش دهند.

قبل از اظهارات متخصصان ملل متحده،‌ روبرتا متسولا، رییس پارلمان اروپا، روز دوشنبه ۲۱ اکتوبر (۳۰ عقرب) خشونت علیه‌ زنان در افغانستان را محکوم کرد و هشدار داد که طالبان به زودی مجازات سنگین در محضر عام را از سر خواهند گرفت.

خانم متسولا که در نشست عمومی پارلمان اروپا در شهر استراسبورگ فرانسه صحبت می‌کرد، گفت که گزارش‌های رسیده از ولایت قندهار نشان می‌دهد که جهان به زودی شاهد برگشت مجازات سنگین از جمله اعدام و سنگسار در افغانستان خواهد بود.

متسولا گفت:‌ ''نخست از همه،‌ در افغانستان، ۱۵ ماه پس از سقوط کابل، زنان به طور فزاینده در زندگی عامه فشرده می‌شوند. گزارش‌های رسیده از قندهار نشان می‌دهد که با وجود وعده‌های اولیه [طالبان] برای محافظت از حقوق زنان،‌ جهان بار دیگر به زودی شاهد برگشت اعدام‌ها در محضر عام،‌ سنگسار،‌ شلاق و مجازات قطع اعضای بدن انسان خواهد بود.''

طالبان در جریان زمامداری شان بین سال‌های ۱۹۹۶ و ۲۰۰۱ "نظام شرعی خود" را در افغانستان اجرا می‌کردند، متهمان به قتل را در محضر عام "قصاص" می‌کردند، دستان متهمان و محکومان به دزدی را قطع کرده و در بعضی موارد صورت‌های شان را سیاه کرده و در شهر می‌گشتاندند.

با برگشت طالبان به قدرت در افغانستان، این گروه تا کنون اجساد چندین نفر را که به گفتهٔ آنان متهم به آدم‌ربایی بودند در چهارراهی‌های شهر هرات و برخی ولایات آویزان کردند و کم از کم در دو مورد مظنونین "سرقت" را سوار بر موتر در شهر کابل گشتانده و در یک مورد صورت آنان را سیاه کرده بودند؛ کاری که همواره در رژیم قبلی طالبان انجام می‌شد.

در تهیه این مطلب از گزارش خبرگزاری‌های اسوشیتدپرس و فرانس پرس استفاده شده است.