فلیپو گراندی، کمیشنر عالی ملل متحد در امور پناهندگان، نگرانی خود را از اخراج اجباری مهاجرین افغان به صورت گسترده از پاکستان ابراز کرده و از این کشور خواسته است تا به میزبانی طولانی مدت افغانها ادامه دهد.
گراندی ناوقت دوشنبه ششم نومبر (۱۵ عقرب) در شبکهٔ اجتماعی ایکس نگاشته است: " شمار زیادی از افغانهایی که مجبور به ترک پاکستان شده اند، با مشکلات و خطرات شدیدی روبرو هستند. افغانستان در چنگال یک بحران انسانی است که با نزدیک شدن زمستان به آن افزوده شده است. من از پاکستان میخواهم که به رسم دیرینۀ خود در تامین مصوونیت افغانهای آسیبپذیر ادامه دهد".
این مقام ملل متحد این درخواست را از پاکستان در حالی مطرح کرده است که این کشور پس از پایان مهلت اول نومبر برای مهاجرین غیرقانونی، روند جستجو و بازداشت مهاجرین افغان فاقد مدارک قانونی را در شهرهای این کشور تسریع کرده است.
مقامات پاکستانی روز دوشنبه گفتند که بازگشت مهاجرین افغان از مناطق مختلف این کشور ادامه دارد.
بر اساس آمار وزارت داخله ایالت خیبر پشتونخوا، از ۱۷ سپتمبر تا پنجم نومبر سال جاری، بیش از ۱۷۴هزار مهاجر افغان از طریق تورخم به افغانستان بازگشته اند. این تعداد شامل مهاجریی نیست که از طریق گذرگاه چمن - سپین بولدک به افغانستان باز گردانده میشوند.
خلیلالرحمان حقانی، سرپرست وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان حکومت طالبان در ویدیویی که روز دوشنبه خبرگزاری باختر تحت کنترول طالبان آن را نشر کرد، تخمین زد که بیش از ۳۰۰هزار مهاجر افغان از طریق تورخم و سپین بولدک به کشور خود بازگشته اند.
پاکستان در اوایل ماه اکتوبر به همه مهاجرانی که به گونهٔ غیرقانونی در آن کشور به سر میبرند به شمول ۱.۷ میلیون افغان، مهلت داد که تا اول نومبر از آن کشور خارج شوند، در غیر آن، آنان نخست بازداشت و سپس اخراج خواهند شد.
شماری از عودتکنندگان در تورخم از رفتار نادرست مقامات امنیتی پاکستان شکایت کرده و مدعی شدند که ماموران امنیتی پاکستان پول و اموال شان را از آنان گرفته اند.
شیر محمد عباس ستانکزی، معین وزارت خارجۀ حکومت طالبان نیز، روز دوشنبه ششم نومبر (۱۵ میزان) در نشستی در کابل گفت که نیروهای امنیتی پاکستان به غارت داراییهای مهاجرین افغان پرداخته است.
ستانکزی گفت: "ما بسیار تحمل کردیم، حوصله کردیم، عکسالعمل تند نشان ندادیم، امید و توقع ما از نیروهای امنیتی پاکستان و حکومت ملکی پاکستان که رویۀ خود را تغییر دهند و ما را مجبور نسازند که در برابر عمل شان عکسالعمل نشان دهیم".
کمیسیون حقوق بشر پاکستان به رفتار نیروهای امنیتی آن کشور با مهاجرین افغان واکنش نشان داده در اعلامیهای گفت که از گزارشهای مبنی بر بدرفتاری با اتباع افغانستان در اسلام آباد وایالتهای سند، بلوچستان و خیبر پشتونخوا "وحشتزده" شده است.
این کمیسیون امروز سه شنبه هفتم نومبر (۱۶ عقرب) گفت که روند اخراج افغانها از پاکستان، سبب شده است که اعضای خانوادههای مهاجر افغان، به شمول بسیاری از کودکان، از یکدیگر جدا شوند.
در اعلامیۀ این کمیسیون آمده است: "علیرغم انتقاد شدید جامعه مدنی و نهادهای بینالمللی پناهندگان، حکومت [پاکستان] با پافشاری بر این اقدام، قوانین عرفی بینالمللی را نقض کرده است. حکومتهای ایالتی و فدرال باید اطمینان حاصل کنند که با تمام اتباع افغانستان محترمانه رفتار شود و کودکان تحت هیچ شرایطی از والدین خود جدا نشوند".
کمیسیون حقوق بشر پاکستان از حکومت آن کشور خواسته است که در این "حرکت نادرست" تجدید نظر کند.
حکومت پاکستان در رابطه به ادعای برخورد نادرست با مهاجرین افغان واکنش نشان نداده است، اما پیش از این، وزارت خارجه این کشور گفته است که طرح اخراج افراد فاقد مدارک قانونی علیه هیچ کشوری نیست و بر اساس این طرح، اتباع تمامی کشورها که غیرقانونی در پاکستان زیست دارند، اخراج خواهند شد.
وزارت امور خارجه پاکستان گفته است که بر تعهدات خود در زمینه حمایت از پناهجویان آسیبپذیر متعهد است و تصمیم اخراج مهاجرین غیرقانونی بر اساس قوانین داخلی اتخاذ شده است که با قوانین بینالمللی مطابقت دارد.