اردوی پاکستان: پناهگاه‌ها و دسترسی طالبان پاکستانی به سلاح‌های مدرن در 'کشور همسایه' مایه نگرانی است

اردوی پاکستان بار دیگر نگرانی خود را از دسترسی تحریک طالبان پاکستان به پناهگاه‌های امن، فعالیت های آزاد و سلاح های مدرن در یک کشور همسایه ابراز کرده و آن را تهدیدی برای امنیت پاکستان خواند.

دفتر ارتباطات عامهٔ اردوی پاکستان ناوقت روز پنجشنبه ۲۸ دسمبر (هفتم جدی) در پایان نشست دو روزه قومندانان اردوی پاکستان، بدون ذکر نام کشور خاصی، در بیانیه‌ای نگرانی عمیق خود را در مورد فعالیت های تحریک طالبان پاکستان در یک "کشور همسایه" ابراز کرد.

در این بیانیه آمده است: "شرکت کنندگان کنفرانس از پناهگاه های امن گروه ممنوعه تحریک طالبان پاکستان و سایر گروه های تروریستی در کشور همسایه، تحرکات آزادانهٔ آنان و دسترسی آنها به سلاح‌های مدرن آگاه هستند و آن را برای امنیت پاکستان یک تهدید جدی می‌دانند و نسبت به آن ابراز نگرانی می‌کنند."

این نخستین بار نیست که مقامات ارشد نظامی و حکومت پاکستان در مورد مخفیگاه های گروه تحریک طالبان پاکستان در افغانستان، انجام حملات تروریستی فرامرزی و دسترسی به سلاح‌های مدرن ابراز نگرانی می‌کنند.

پیش از این انوار الحق کاکر، صدراعظم موقت پاکستان و وزارت امور خارجه این کشور گفته بودند که پس از خروج نیروهای امریکایی و ناتو از افغانستان در ماه اگست ۲۰۲۱، سلاح های مدرن باقی مانده از این نیروها به دست تحریک طالبان پاکستان افتاده است.

ممتاز زهرا بلوچ، سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان روز پنجشنبه ۲۱ دسمبر (۳۰ قوس) در اسلام آباد ضمن پاسخ به سوالات خبرنگاران، گفت که برای جلوگیری از تهدیدات ناشی از وجود و استفاده سلاح های مدرن توسط جنگجویان تحریک طالبان پاکستان به تلاش‌های مشترک جهانی نیاز است.

خانم بلوچ گفت: "پاکستان عمیقاً نگران در دسترس بودن و استفادهٔ تسلیحات مدرن توسط گروه تحریک طالبان پاکستان است که در فهرست گروه های تروریستی قرار دارد. برای خنثی کردن تهدیدات ناشی از آن به اقدام و استراتیژی مشترک جامعه جهانی ضرورت است. ما به کار خود به سوی این هدف ادامه می‌دهیم."

اما جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی قصر سفید، یک روز قبل از آن، این ادعاها را که گویا نظامیان امریکایی در هنگام خروج از افغانستان در اگست ۲۰۲۱ تسلیحات و تجهیزات نظامی را جاگذاشتند و طالبان پاکستانی به آن دسترسی یافته اند "مضحک" خواند.

به گفتۀ وی آنچه را که ایالات متحده در طول ۲۰ سال حضور در افغانستان با تصویب و مشوره کانگرس انجام داد "مسلح سازی و کمک به اکمال نظامی نیروهای ملی امنیتی افغان" بود.

کربی گفت که با پیشرفت طالبان در جریان خروج نیروهای ایالات متحده از افغانستان، نیروهای افغان تصمیم گرفتند تا جنگ نکرده و سلاح خود را بر زمین بگذارند و تسلیحاتی که امروز در مورد آن در افغانستان صحبت می‌شود "مربوط نیروهای ملی امنیتی افغان" است، نه ایالات متحده.

کربی تاکید کرد که این ادعاها که گویا ایالات متحده انبارهای سلاح را در افغانستان رها کرده، نادرست است.

طالبان تاکنون به اظهارات تازهٔ اردوی پاکستان عکس العمل نشان نداده، اما پیش از این مقامات طالبان مکررا این ادعا ها را رد کرده اند که تسلیحات به جا مانده در افغانستان به دست تندروان افتاده است و به گفتۀ طالبان "تسلیحات وتجهیزات بجا مانده در انبارها نگهداری شده و هیچ کس اجازه قاچاق و یا فروش آن را" ندارد.

وزارت دفاع ایالات متحده سال گذشته با نشر گزارشی گفت که به ارزش بیش از ۷.۱ میلیارد دالر تجهیزات نظامی که توسط ایالات متحده فراهم شده بود، پیش از سقوط حکومت پیشین در افغانستان موجود بود.

بر اساس این گزارش، اردوی ایالات متحده پیش از خروج تقریباً تمامی تجهیزات عمده‌ای که نیروهای امریکایی در افغانستان از آن کار می‌گرفتند، یا تخریب یا هم انتقال داده بود.

در همین حال سخنگوی وزارت خارجهٔ پاکستان روز پنجشنبه گفت که پاکستان قویاً از تماس‌های نزدیک منطقه‌ای در مورد وضعیت افغانستان حمایت می کند. او افزود که پاکستان در حال مذاکره با مقامات طالبان در مورد مدیریت مرزها و مسایل امنیتی بین افغانستان و پاکستان است.

خانم بلوچ گفت: "همچنین، [پاکستان] متعهد به گفتگو و تعامل با افغانستان است. هر دو کشور به یافتن راه‌های همکاری به ویژه در زمینه اقتصادی ادامه می دهند. ما همچنین با مقامات افغانستان (طالبان) در زمینه امنیت و مسایل مرتبط به مدیریت مرزها کار می کنیم.

اردوی پاکستان روز پنجشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که علیه گروه‌های تروریستی که تلاش می‌کنند کشور را به دستور دشمنان پاکستان بی‌ثبات کنند، از زور استفاده خواهد کرد.