روسیه روز سهشنبه ۲۱ می (اول جوزا) ایالات متحده را به تلاش برای استقرار تسلیحات در فضا متهم کرد. این اتهام جدید یک روز پس از آن مطرح شد که واشنگتن طرح پیشنهادی روسیه برای منع گسترش تسلیحات در فضا را در سازمان ملل متحد ویتو کرد.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، در بیانیهای گفت: "امریکا بار دیگر نشان داد که اولویت اصلیاش در حوزه فضای ماورای جو، نه حفظ فضا از هرگونه سلاح، بلکه قرار دادن سلاح در فضا و تبدیل آن به عرصهای برای رویارویی نظامی است."
این دو ابرقدرت در ماههای اخیر بارها یکدیگر را به تلاش برای تسلیح فضا متهم کردهاند.
در ماه فبروری سال روان، پس از انتشار گزارشهایی در رسانههای امریکایی مبنی بر هشدار آژانسهای اطلاعاتی امریکا به متحدانش در مورد احتمال پرتاب سلاح هستهای روسیه به مدار زمین، واشنگتن نگرانی خود را از "قابلیت ضد ماهوارهای روسیه" ابراز کرد.
مسکو این اتهامات را "بدخواهانه" و "بیاساس" خواند و اعلام کرد که چنین سیستمهایی در اختیار ندارد. از آن زمان، روسیه نیز اتهامات مشابهی را علیه ایالات متحده مطرح کرده است.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، روز سهشنبه در پاسخ به پرسشی درباره جزئیات برنامههای امریکا برای استقرار تسلیحات در فضا، اطلاعات بیشتری ارائه نکرد و تنها به این نکته بسنده کرد که سازمانهای اطلاعاتی روسیه اوضاع را زیر نظر دارند. او در یک نشست خبری به خبرنگاران گفت: "خدمات ویژه ما در حال انجام کارهای خود هستند."
این دو کشور به عنوان بخشی از این مناقشه، طرحهای منع اشاعه تسلیحات در فضا را در سازمان ملل پیشنهاد دادهاند.
روسیه ماه گذشته طرح ایالات متحده را ویتو کرد و طرح پیشنهادی مسکو نیز روز دوشنبه توسط امریکا، بریتانیا و فرانسه در رأیگیری سازمان ملل رد شد.
مسکو مدعی است که پیشنهاد امریکا در زمینه منع تسلیحات فضایی، تنها بر سلاحهای هستهای تمرکز دارد و واشنگتن در مورد ممنوعیت کامل تسلیحات در فضا جدی نیست.
رابرت وود، نماینده امور ویژه سیاسی امریکا در سازمان ملل متحد، پیشنهاد روسیه را که از همه کشورها میخواست "اقدامات فوری برای جلوگیری از استقرار تسلیحات در فضا" انجام دهند، "بازی دپلوماتیک" و تلاشی برای منحرف کردن افکار عمومی خواند.
اما ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، روز سهشنبه گفت که روسیه به تلاشهای خود برای عاری کردن فضا از هرگونه سلاح و جلوگیری از خشونت و درگیریهای مسلحانه ادامه خواهد داد.
با وجود تنشهای شدید میان واشنگتن و مسکو به دلیل تهاجم نظامی روسیه به اوکراین و تحریمهای اعمال شده علیه این کشور، فضا همچنان حوزهای است که دو کشور تا حدودی در آن همکاری میکنند.
در این میان، فضانوردان هر دو کشور در ایستگاه فضایی بینالمللی با یکدیگر همکاری دارند و واشنگتن و مسکو، هر دو فضانوردان یکدیگر را به این ایستگاه منتقل میکنند.