نهادهای حامی خبرنگاران: عدالت در بیش‌تر از ۹۰ درصد قضایای خبرنگاران افغان تامین نشده است

به باور مرکز خبرنگاران افغانستان، حاکمیت و فرهنگ معافیت از مجازات علیۀ خبرنگاران و همچنان افزایش فشار و اعمال محدودیت‌ها بر آنان، پیامدهای زیان‌بار در پی خواهد داشت.

مرکز خبرنگاران افغانستان می‌گوید که در بیشتر از ۲۰ سال گذشته، ده‌ها خبرنگار و کارمند رسانه‌ای در این کشور، مورد حمله قرار گرفته و جان باخته اند، اما در این مدت، قانون و عدالت در بیشتر از ۹۰ درصد این قضایا تامین نشده است.

این نهاد به مناسبت دوم نومبر "روز جهانی پایان دادن به معافیت از مجازات جرایم علیۀ خبرنگاران" گفته است که در دو دهۀ اخیر، بیش از ۱۲۰ خبرنگار و کارمند رسانه‌ای در نتیجۀ خشونت‌های ناشی از جنگ و جرایم سازمان یافته در افغانستان جان‌ باخته اند.

مرکز خبرنگاران افغانستان افزوده است: "از سال ۲۰۰۱ میلادی تا اکنون، دست‌کم ۱۲۸ خبرنگار و کارمند رسانه‌ای که ۲۰ تن آنان زنان بوده‌اند جان خود را در کشور از دست داده‌اند. بررسی‌های مرکز خبرنگاران افغانستان نشان می‌دهد که به دلیل وجود فرهنگ معافیت از مجازات، قانون و عدالت در بیشتر از ۹۰ درصد این رویدادها اجرا نشده است."

این نهاد همچنان از ادامۀ فشارها بر خبرنگاران افغان توسط طالبان ابراز نگرانی کرده و افزوده که در حال حاضر، محدودیت‌ها بر خبرنگاران در این کشور به گونۀ بی‌سابقه افزایش یافته و این کار بر روند کار رسانه‌ای آنان تاثیر منفی گذاشته است.

به باور این نهاد حامی خبرنگاران، حاکمیت و فرهنگ معافیت از مجازات علیۀ خبرنگاران و همچنان افزایش فشار و اعمال محدودیت‌ها بر آنان، پیامدهای زیان‌بار در پی خواهد داشت.

مرکز خبرنگاران افغانستان از حکومت طالبان خواسته که عدالت را در مورد خبرنگاران قربانی تامین کند و همچنان ضمن احترام به حقوق بنیادی خبرنگاران و رسانه‌ها، مقرراتی که آزادی رسانه‌ها را به شکل بی‌سابقه‌ای محدود کرده است، لغو کند.

در این حال، "سازمان حمایت از خبرنگاران افغان" گفته است که روز جهانی پایان دادن به معافیت از مجازات جرایم علیۀ خبرنگاران در حالی برگزار می‌شود که طالبان بر رسانه‌ها و خبرنگاران سایۀ سنگین، سانور، محدودیت، تهدید و استبداد را گسترش داده‌اند.

این سازمان افزوده است: "پس از سال ۱۴۰۰ خورشیدی و روی کار آمدن گروه طالبان، این موارد چنان افزایش یافته که شمار آن‌ها از حساب خارج شده است، و تقریباً دیگر قوانین، انجمن‌ها و سازمان‌های ویژه‌ای که بتوانند بر جرایم دولتی و غیردولتی علیه خبرنگاران نظارت و بررسی کنند، در داخل کشور وجود ندارد."

به گفتۀ "سازمان حمایت از خبرنگاران افغان" در حال حاضر، افغانستان به یکی از کشورهای پرخطر برای رسانه‌ها مبدل شده و همچنان در این روز، صدای جامعه رسانه‌ای آن تقریباً شنیده نمی‌شود.

این سازمان همچنان از بی‌ توجهی‌ها نسبت به خبرنگارانی که از افغانستان خارج شده و در حال حاضر در کشورهای منطقه به ویژه ایران، پاکستان و هند به سر می‌برند، ابراز نگرانی کرده است.

در اعلامیۀ این سازمان آمده است: "ما معتقد استیم اگر خبرنگاران افغان در تبعید از ابتدایی‌ترین حقوق خود محروم باشند، امکان اشتغال حرفه‌ای نداشته باشند و در ایران، پاکستان و برخی دیگر از کشورهای منطقه با ترس، بی‌سرنوشتی، محرومیت و تهدید زندگی کنند، این بزرگ‌ترین جرایم علیه خبرنگاران محسوب می‌شود."

این در حالی است که طالبان در بیشتر از سه سال از حاکمیت مجدد شان بر افغانستان، محدودیت‌های بیشتری را بر رسانه‌ها و خبرنگاران وضع کرده و در تازه‌ترین مورد، روند جلوگیری از پخش "زنده‌ جان‌ها" از طریق رسانه‌های تصویری را آغاز کرده‎اند.

مقام‌های وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان به تاریخ ۱۴ اکتوبر (۲۳ میزان) گفتند که قانونی را تطبیق خواهد کرد که رسانه‌ها را از پخش تصاویر زنده‌جان‌ها منع می‌کند. سیف‌الاسلام خیبر، سخنگوی این وزارت به خبرگزاری فرانس‌پرس گفت که این قانون به گونهٔ تدریجی تطبیق خواهد شد.

مقام‌های این گروه تا کنون خبرنگاران را در ولایات هلمند، بادغیس، تخار و قندهار از نشر تصاویر زنده‌جان‌ها از طریق رسانه‌های محلی منع کرده اند، که با این اقدام، اکثر رسانه‌های تصویری از فعالیت بازمانده اند.