شماری از سیاستمداران پیشین و کارشناسان امور افغانستان به روز چهارشنبه ۱۳ مارچ (۲۳ حوت) در یک نشست در پاریس، پایتخت فرانسه، چگونگی دست یافتن به صلح و ایجاد حکومت فراگیر در افغانستان را به بررسی گرفتند.
رحمت الله نبیل، رییس پیشین امنیت ملی افغانستان، در این نشست که در پارلمان فرانسه برگزار شده بود، گفت که صلح در افغانستان باتوجه به حاکمیت طالبان دشوار است اما ناممکن نیست. او با نگرانی از گروهای دهشت افگن و اوضاع کنونی افغانستان زیر حاکمیت طالبان می گوید که سازمان ملل متحد باید نشستی را برای گفتگوهای صلح افغانستان برگذار کند.
نبیل به صدای امریکا گفت: "سازمان ملل متحد ابتکار گفتگوهای صلح همهشمول مردم افغانستان را روی دست بگیرد، تا به گونه جمعی به اجماع سیاسی برسند، ما میخواهیم که این ابتکار به روی تمام گروه های سیاسی به شمول طالبان باز باشد."
آقای نبیل عملکرد طالبان را در برابر مردم افغانستان به ویژه زنان "لکهٔ ننگ" برای جامعه جهانی دانست. شرکت کنندگان دیگر این نشست با انتقاد سخت از توافقنامه دوحه با طالبان، گفتند که انتظار دارند تا این توافقنامه بیاعتمار شناخته شود.
صادق مدبر، رییس پیشین اداره امور افغانستان، گفت: "به باور من یک نظام دموکراسی پاسخگوی خواستهای مذهبی، قومی و فردی مردم افغانستان است، و این نظام سیاسی فقط از طریق آرای مردم و برگذاری انتخابات ممکن شده می تواند."
این نشست از سوی سازمان گفتمان صلح افغانستان برنامه ریزی شد. برگذار کنندهگان این نشست میگویند که هدف شان ایجاد همبستگی همه طرف ها دور یک میز برای دریافت نقشه راه صلح است.
رضا جعفری، رییس گفتمان صلح افغانستان گفت: "ما امیدوار استیم کنفرانس گفتمان صلح افغانستان و ایجاد دولت فراگیر فرصتی برای تبادل نظر و بررسی چالشهای کشور دانسته شود و مطمین استم که گفتگوهای امروز ما را در درک بهتر چالشها و راه حل به صلح پایدار کمک خواهد کرد."
در پایان این نشست یک روزه قطعنامه ای هشت مادهای برای آغاز گفتگوها و ایجاد حکومت همه شمول صادر شد. تامین حقوق زنان، ایجاد حکومت همه شمول و مردم محور و نیز آغاز دوباره گفتگوهای صلح میان همه طرفها بخشهای از این قطعنامه است.
توفیق ارزگانی، تحلیلگر امور افغانستان میگوید: "ما باور داریم که دولت آینده افغانستان فراگیر و همهشمول شکل بگیرد تا بتواند بحران فعلی را خاتمه بخشد و همه مردم افغانستان در آن سهیم باشند."
این گفتمان صلح برای ایجاد حکومت همه شمول در حالی در فرانسه برگزار میشود که طالبان تا اکنون هرگونه گفتگوی صلح و ایجاد حکومت همهشمول را رد کرده اند و اصرار میروزند که حکومت آنان همه شمول میباشد.
ایجاد حکومت همه شمول یکی از پیش شرط های جامعه جهانی برای به رسمیت شناختن حکومت طالبان نیزگفته شده است.