هزاران پناهجوی افغان در انتظار دریافت ویزهٔ امریکا در البانیا به سر می‌برند

فیروز مشعوف، خبرنگار ۳۵ ساله و کارمند پیشین فدراسیون فوتبال افغانستان که در پی تسلط دوبارهٔ طالبان بر افغانستان از کشورش متواری شده، حالا در البانیا به سر می‌برد و منتظر اسکان مجدد در ایالات متحدهٔ امریکا است.

مانند او حدود ۳۰۰۰ افغان دیگر نیز در شهرک شنگجین، در ساحل بحیره آدریاتیک نزدیک شهر تیرانا، پایتخت البانیا، در یک سرپناه موقتی در انتظار ویزهٔ امریکا به سر می‌برند.

با گذشت هر روز نگرانی مشعوف به خاطر دریافت ویزه ایالات متحده امریکا سایه بر آرزوهای آغاز زندگی تازه او در امریکا می‌اندازد.

او به خبرگزاری اسوشیتدپرس گفت: "نسبت به یک و نیم سال قبل که افغانستان را ترک کردم، احساس نسبتاً خوبی دارم به خاطریکه از یک سرنوشت نامعلوم نجات یافتم و به زودی زندگی جدید خود را در امریکا آغاز خواهم کرد. در طول یک سال با فشار روانی زندگی کردم. اگر برایم گفته شود که خوش استی. جواب منفی است. کسیکه وطن خودرا از دست داده باشد هیچ وقت خوش نیست."

قاسم تابان، بازیگر معروف برنامه طنز و مجری پیشین برنامهٔ تلویزیونی شبکهٔ خنده در تلویزیون طلوع، پس از ترک وطن اش در حالیکه منتظر دریافت ویزه امریکا است، ویدیوهای خنده دار را در یوتیوب نشر می‌کند.

تابان می‌گوید که در برنامهٔ طنزی حس قوت می‌کند و امیدوار است که دوستان و طرفدارانش دوباره بینندهٔ ویدیوهای او باشند.

فرشته استوار، گزارشگر خبری تلویزیون و عضو تیم ملی والیبال افغانستان است که از ماه سپتمبر ۲۰۲۱ در البانیا به سر م‌ برد.

فرشته ۲۳ ساله دو ماه پس از رسیدن به البانیا کار پیدا کرد – نخست در یک هوتل، سپس در یک کفش سازی و در نهایت در یک مرکز مراقبت کودکان. او منتظر دریافت ویزه امریکا است اما نگران خانواده و دوستانش در هرات است.

واشنگتن در جریان روند پر هرج و مرج خروج از افغانستان تصمیم گرفت تمامی کسانی را که برای حکومت و سربازان آن کشور یا برای سازمان های رسانه‌ای مستقر در امریکا و سازمان های غیرحکومتی در افغانستان کار کرده بودند، از افغانستان خارج کند.

اما به مرور زمان، روند اعطای ویزهٔ امریکا برای افغان هایی که مدعی اند در معرض خطر و پیگرد طالبان قرار دارند، پیچیده تر و طولانی شد.

دو سناتور امریکایی، کریس مورفی و گری پترز، به طولانی شدن روند صدور ویزه اذعان کردند، اما اطمینان دادند که این انتظار به سر می‌رسد.

کریس مورفی، سناتور دموکرات گفت: "تصمیم البانیا برای کمک به ایالات متحده در قسمت خروج از افغانستان یک نمونه از شراکت فوق العاده قوی و روشن است. بدون همکاری البانیا هیچ راهی برای مدیریت خروج مان از افغانستان و مساعی نجات کسانی که به ما کمک کرده اند، وجود ندارد. این درست است که روند رسیدگی به درخواست‌های ویزهٔ امریکا چندین ماه یا بیشتر از یک سال طول می‌کشد."

از زمان آغاز روند تخلیهٔ نظامیان امریکایی از افغانستان، حدود ۷۶ هزار افغان تا به حال ویزه ایالات متحده را دریافت کرده اند، اما هزاران نفر دیگر به شمول همکاران پیشین قوای امریکایی در افغانستان در انتظار دریافت ویزه بوده و برخی آنان هنوز هم در داخل افغانستان به سر برده و با تهدید طالبان مواجه اند.