به دنبال تشدید اخراج مهاجرین فاقد مدرک از پاکستان، شماری از پناهجویان افغان که برای تخلیه به کشورهای سوم در اسلامآباد منتظر اند، از ملل متحد خواستند که جلو اخراج پناهجویان افغان را بگیرد.
معترضان روز چهارشنبه ۲۵ اکتوبر (سوم عقرب) در یک تجمع اعتراضی گفتند که اگر برگردانده شوند، جایی برای بودوباش ندارند.
آنان شعارهای "بازگشت اجباری را متوقف کنید" و "باید مشکل ما را حل کنید" سر دادند.
همچنان شماری از معترضان که کارمندان پیشن نظام جمهوریت بودند، با نگرانی گفتند که در صورت اخراج به دام طالبان خواهند افتاد.
معترضان از کندی روند بررسی درخواست پناهندگی شان توسط کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان نیز انتقاد کردند و گفتند که مدت ویزۀ اقامت شان ختم شده و در خطر اخراج اجباری قرار دارند.
پس از تسلط مجدد طالبان در اگست ۲۰۲۱ موج جدیدی از پناهجویان افغان که عمدتاً کارمندان حکومت پیشین، نظامیان، مدافعان حقوق بشر، فعالان مدنی، خبرنگاران و همکاران نیروها و نهادهای بینالمللی بودند، از ترس طالبان به پاکستان فرار کردند.
مقامات پاکستانی تخمین میزنند که از آن زمان تا اکنون نزدیک به۷۰۰ هزار افغان به پاکستان پناهنده شده اند که از جمله ۵۰۰ هزار آنان به گونهٔ غیر قانونی وارد آن کشور شده یا ویزههای آنان منقضی شده است.
این در حالی است که انوارالحق کاکر، سرپرست صدارت پاکستان اخیراً در اسلامآباد به خبرنگاران گفته است که همه افغانهایی که با نیروهای بینالمللی کار کرده چه امریکا باشد یا لوگزامبورک، اگر این کشورها برای تخلیۀ این افراد آماده اند و مسیر ترانزیت آنان نیز پاکستان است، این کشور مانعی ایجاد نخواهد کرد.
کاکر گفته است: "پاکستان به هیچ وجه مانع آنها نمیشود و نمیگوید که از میدانهای هوایی ما برای خروج استفاده نشود، چون پاکستان یک عضو مسوولیتپذیر جامعه جهانی است، ما کیها را اخراج میکنیم، ما افراد غیرقانونی را اخراج میکنیم".
به گفتۀ سرپرست صدارت پاکستان، آن شمار افغانهای شامل پروسه بازگشت اجباری میشوند که از چهار دهه به این طرف بدون مدارک قانونی در پاکستان زندگی کرده اند.
اسلام آباد در اوایل ماه جاری میلادی به همه مهاجران که به گونهٔ غیرقانونی در آن کشور به سر میبرند، مهلت داد که تا اول نومبر از پاکستان خارج شوند، در غیر آن آنان نخست دستگیر و سپس به صورت اجباری از آن کشور اخراج خواهند شد.
حکومت طالبان از پاکستان خواسته است تا د مورد پلان اخراج اجباری مهاجران تجدید نظر کند و آن را "غیر انسانی" و "غیرقابل قبول" خوانده است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، روز سهشنبه در مصاحبه با یکی از تلویزیونهای محلی افغانستان، از حکومت پاکستان خواست تا با مهاجران افغان برخورد '' انسانی'' کند و معیاد اخراج اجباری را تمدید کند. مجاهد همچنین ادعا کرد که افغانستان به یک کشور ''امنتر و بهتر'' تبدیل شده و از همه مهاجران افغان خواست تا به کشورشان برگردند.