حق رایدهی افغانستان در جمع عمومی ملل متحد به دلیل عدم پراخت حق عضویت، تعلیق شده است.
بر اساس منشور ملل متحد، کشورهایی که برای دو سال حق عضویت شان را پرداخت نکنند، حق رایدهی شان در مجمع عمومی ملل متحد تعلیق میشود.
یک منبع آگاه از این موضوع گفت که اینکه افغانستان و شماری از کشورهای دیگر حق عضویت خود را پرداخت نکرده اند، یک موضوع سیاسی نه بلکه تخنیکی است.
این منبع که نخواست در گزارش نامش ذکر شود به صدای امریکا گفت: "این یک موضوع تخنیکی است، این واقعیت دارد که افغانستان بیشتر از سه سال است که حق عضویت خود را نپرداخته است و به همین لحاظ شامل کتگوری این کشورها شده است."
این منبع افزود که راههایی وجود دارد که میشود با استفاده از آن به این معضل رسیدگی شود.
بر اساس معلومات ملل متحد، کشورهایی که حق رایدهی خود را از دست میدهند، اگر دلایل قانع کننده ارایه کنند و ثابت سازند که در وضعیتی قرار دارند که نمیتوانند حق عضویت شان را پرداخت کنند، مستثنا قرار داده میشود و میتوانند رای بدهند.
با آنهم، افغانستان در حال حاضر حق، سخنرانی، ابراز دیدگاه و حتا پیشنهاد قطعنامههای مشترک را دارد.
پس از تسلط طالبان در افغانستان، حکومت این گروه که تا اکنون از سوی هیچ کشوری به رسمیت شناخته نشده است، تلاش کرد تا سفیر خود را در نمایندگی افغانستان در ملل متحد نصب کند، اما این پیشنهاد با مخالفت ملل متحد مواجه شد.
امور نمایندگی افغانستان در ملل متحد در حال حاضر توسط یکی از دپلوماتهای حکومت پیشین افغانستان به پیش برده میشود.
حق عضویت سالانهٔ افغانستان در ملل متحد حدود ۲۰۰ هزار دالر امریکایی است.
در کنار افغانستان، اکوادور، کوموروس، سومالیا، ونزویلا و ساو توم ایند پرنسایپ نیز به دلیل عدم پراخت حق عضویت، حق رایدهی را از دست داده اند.