سخنگوی حکومت طالبان گفته است که هرکسی که برای تامین صلح و ثبات در افغانستان کمک کند، طالبان از آن استقبال کرده و اگر نیت جانب مقابل جنگ باشد، اجازه داده نخواهد شد.
ذبیحالله مجاهد، با اشاره به نشست روز سه شنبه دهها چهرۀ سیاسی افغانستان در شهر انقره، پایتخت ترکیه، گفت که اکنون افغانستان دارای وضعیت امن است، اما به گفتۀ او هرگاه کسی برای این وضعیت کمک و همکاری میکند، طالبان با آنان مشکلی ندارد.
اما سخنگوی طالبان روز پنجشنبه ۱۹ می (۲۹ ثور) تاکید کرد که هرگاه از سوی چنین جناحها تلاشی برای مخالفت صورت بگیرد و گزینۀ نظامی را انتخاب کنند، "مردم افغانستان" به آنها اجازه نخواهد داد.
حدود ۴۰ چهرۀ با نفوذ سیاسی افغانستان شام سه شنبه در نشستی در منزل مارشال عبدالرشید دوستم در انقره، پایتخت ترکیه، در مورد تشکیل "شورای عالی مقاومت برای نجات افغانستان" رایزنی و صحبت کردند.
یکی از شرکت کنندگان این نشست که نخواست نامش گرفته شود به صدای امریکا گفت که شرکت کنندگان از مقاومت مردم افغانستان در ولایتهای پنجشیر و بغلان بر ضد طالبان اعلام حمایت کردند.
در قطعنامهای که در پایان نشست هفت ساعتۀ این چهرههای سیاسی افغان نشر شد، از طالبان خواسته شده است تا بیش از این سبب ویرانی افغانستان نشده و برای حل معضلات، مذاکره کنند.
بر بنیاد این قطعنامه، شورای عالی مقاومت برای نجات افغانستان تلاش میکند تا از ورای گفتگو حکومت فراگیر در افغانستان شکل گیرد و در صورتی که این تلاشها نتیجه ندهد،این شورا در مورد گزینۀ نظامی برای مقابله با طالبان غور خواهد کرد.
طالبان چندی پیش کمیسیونی را زیر نام "تماس با شخصیتهای افغان" ایجاد کرده است تا به گفتهٔ این گروه، زمینهٔ برگشت شخصیتهای سیاسی افغان به آن کشور فراهم شود.
ذبیح الله مجاهد روز پنجشنبه گفت:"امارت اسلامی افغانستان به تمام جهتها راه تفاهم را باز گذاشته، راه تفاهم انشاالله موثر است و یک کمیسیونی هم در این اواخر آغاز به کار میکند که با سیاسیون و کسانی که از افغانستان بیرون شده اند، با آنها تماس داشته باشیم. راه ایجاد میشود".
آقای مجاهد در مورد بازگشت رهبران سیاسی گفت که افغانستان خانۀ مشترک همۀ افغانها است و نمیتوان هیچ کس را از ملکیتها و هویت افغانبودنش محروم کرد. او گفت: "هرکسی اگر بیاید ما به آنان خوشآمد میگوییم، حفاظت میشوند... مالشان محفوظ است، هیچ مشکلی برای آنان نیست."
کارشناسان سیاسی به این نظر اند که طالبان برای گفتگو با رهبران سیاسی مخالف باید انعطاف پذیری از خود نشان دهند.
اسدالله زایری، کارشناس سیاسی، در مورد نشست انقره گفت: "البته اگر آدرسی شکل بگیرد که طالبان گفتگو کند و به یک جمعبندی و راه حل معقول و منطقی برسد، امیدوار کننده است."
به گفتۀ آقای زایری، برای آغاز گفتگوها باید حکومت طالبان در برخی موارد که مخالفت دارد، از خود انعطاف نشان بدهد و با یک استراتیژی معقول و منطقی که به نفع منافع علیای افغانستان باشد، با آنها وارد گفتگو شود تا به یک نتیجۀ که برای حل مشکلات اقتصادی و سیاسی افغانستان کمک بکند، دو جانب دست یابند.
اما به گفتۀ این تحلیلگر افغان، عملکرد طالبان در نه ماه گذشته خلاف تعهدات و امیدواریها به انعطافپذیری آن گروه بوده است. او گفت: "اگر برخی سیاستهای که از سوی حکومت سرپرست طالبان از قبیل محدود کردن زنان، بسته ماندن مکاتب به روی دختران و محدودیت روزافزون در زمینهٔ اشتغال، آموزش و کار زنان را معیار قرار دهیم، مایوس کننده است."
موضوع تماس با شخصیتهای افغان برای ایجاد زمینهٔ برگشت شخصیتهای سیاسی افغان در حالی از سوی طالبان مطرح میشود که طالبان به حامد کرزی، رییس جمهور پیشین افغانستان اجازهٔ سفر به امارات متحدهٔ عرب را ندادند. علاوه بر آن، چندی پیش، محمد خالد حنفی، سرپرست وزارت امر به معروف و نهی از منکر گروه طالبان، حامد کرزی، عبدالله عبدالله و فضل هادی مسلمیار را "مجرمین بزرگی " خواند که به گفتهٔ او، عفو شده و از آنان محافظت میشود.
نه ماه از مسلط شدن طالبان بر افغانستان میگذرد، اما تا هنوز هیچ کشوری حکومت این گروه را به رسمیت نشناخته است. ایجاد حکومت همه شمول، احترام به حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و اقلیتها از مواردی است که جامعۀ بین المللی بر آنها تاکید کرده تا راه را برای به رسمیت شناختن طالبان هموار کند.