سازمان عفو بینالملل با نشر یک گزارش تازه از تشدید سرکوب زنان و دختران توسط طالبان در افغانستان ابراز نگرانی کرده و گفته است که با مسلط شدن مجدد این گروه بر افغانستان، زندگی زنان و دختران ویران شده است.
این سازمان روز چهارشنبه ۲۵ جولای (پنجم اسد) با نشر این گزارش گفته است که طالبان حقوق اساسی زنان و دختران به ویژه حق کار، تحصیل و تردد آزادانۀ آنان را نقض کرده اند.
باوجود تعهدات طالبان مبنی بر برخورد نرمتر و متفاوتتر از سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ ، از زمانی که این گروه دوباره به قدرت رسیده است، به تعهدات خود عمل نکرده است؛ مکاتب متوسطه و لیسه دختران هنوز هم مسدود است و زنان، به استثنای چند ادارۀ معدود، حق کار و سفر را ندارند.
به گفتۀ این سازمان پس از تسلط طالبان بر افغانستان، سیستم حفاظت و حمایت از زنانی که از خشونت خانوادگی فرار میکنند، نابود شده است. بر بنیاد این گزارش، ادامۀ سرکوب زنان و به ویژه بازداشت زنان و دختران توسط طالبان سبب افزایش میزان ازدواج کودکان و زودهنگام در افغانستان شده است.
اگنس کالامارد، منشی عمومی سازمان عفو بینالملل در این گزارش گفته است: "کمتر از یک سال پس از تسلط طالبان بر افغانستان، سیاستهای سختگیرانه آنها میلیونها زن و دختر را از حق داشتن زندگی امن، آزاد و پربار محروم میکند."
عفو بینالملل گفته است که زنان فعال افغان که در ماههای اخیر به گونۀ مسالمتآمیز علیۀ قوانین سختگیرانۀ این گروه اعتراض کردند، از سوی طالبان تهدید، بازداشت، شکنجه و به زور ناپدید شده اند. در گزارش همچنان آمده است: "این سرکوب خفقانآور علیه جمعیت زن افغانستان روز بروز در حال افزایش است."
سازمان عفو بینالملل از جامعۀ جهانی خواسته است که فوراً از طالبان بخواهد تا به حقوق زنان و دختران افغان احترام گذاشته و از آنان حفاظت کنند. این سازمان افزوده است: "دولتها و سازمانهای بینالمللی از جمله تمام کشورهای عضو سازمان ملل متحد و شورای امنیت سازمان ملل متحد، باید فوراً یک استراتیژی قوی و هماهنگ را ایجاد و اجرا کنند تا طالبان را برای ایجاد این تغییرات تحت فشار قرار دهد."
در گزارش همچنان از طالبان خواسته شده تا آنان تغییرات اساسی را در سیاستها و اقدامات خود برای حمایت از حقوق زنان و دختران افغان اعمال کنند.
جامعهٔ بینالمللی به کرات از حکومت طالبان خواسته است تا مکاتب متوسطه و لیسه را به روی دختران بازگشایی کنند. اما مقامات طالبان گفته اند که این مکاتب تا زمان مساعد شدن "زمینه مناسب" برای دختران مسدود باقی خواهند ماند.
کشورهای جهان تاکنون از به رسمیت شناختن طالبان به دلیل نگرانی از رفتار آنان با دختران و زنان و اتهامات نقض حقوق بشر علیه نظامیان و مقامات دولت پیشین افغانستان، امتناع ورزیده اند.
این در حالی است که در تازهترین مورد، نمایندهٔ دفتر زنان سازمان ملل متحد در افغانستان گفت که عقبگرد در خصوص حقوق زنان در افغانستان "زنگ خطر" برای جهان است و نشان میدهد که چگونه چندین دهه پیشرفت میتواند در مدت چند ماه از بین برود.
الیسن دیویدیان، معاون نماینده دفتر زنان سازمان ملل متحد در افغانستان وضعیت حقوق زنان در افغانستان را نگرانکننده خواند و افزود که محدودیتهای وضع شده بر زنان افغان، توانایی آنان را برای کسب درآمد، دسترسی به خدمات صحی و آموزش و همه موارد مرتبط به زندگی اجتماعی محدود کرده است.