کانادا که در ماه اگست سال ۲۰۲۱، پس از تسلط دوبارهٔ طالبان بر افغانستان تعهد کرده بود که ۴۰هزار افغان را خواهد پذیرفت، تا اکنون ۳۹۷۳۰ افغان را به این کشور انتقال داده است.
این تعهد در پی نگرانیها پیرامون مصوونیت افغانهای صورت گرفته بود که با برنامههای کانادایی یا حکومت پیشین افغانستان همکاری داشتند.
ادارهٔ مهاجرت، پناهجویی و شهروندی کانادا گزارش داده است که ۳۹۷۳۰ افغان را در این کشور اسکان مجدد داده است.
بیش از ۵۰ در صد این مهاجرین تحت برنامهٔ بشری که به گونهٔ مشخص برای فعالین حقوق بشر، خبرنگاران، گروههای اقلیت قومی و مذهبی و همجنسگرایان درنظر گرفته شده است، وارد کانادا شده اند.
بر علاوهٔ آن، ۱۲۰۰۰ افغان دیگر که پیش از سال ۲۰۲۱ در افغانستان با حکومت کانادا کار کرده بودند، از طریق برنامهٔ خاص ویزهٔ مهاجرت، به کانادا انتقال داده شده اند.
میری روز سابتر، مشاور ادارهٔ مهاجرت، پناهجویی و شهروندی کانادا به صدای امریکا گفت که پس از ایالات متحده، از رهگذر سرانه، برنامهٔ اسکان مجدد کاناد برای افغانها، یکی از بهترینها در جهان است.
از میان افرادی که در سراسر کانادا مسکنگزیده اند، ۱۷۰۰۰ آنان زنانی اند که شمار زیادی شان کارمندان حکومت پیشین افغانستان، قانونگذاران و فعالین جامعهٔ مدنی بودند.
حتی پس از پذیرفتن ۴۰ هزار افغان تا اخیر سال جاری، کاناد میخواهد تا افغانهای بیشتری را که زندگی شان در خطر است، پناه بدهد.
سابتر افزود: "افغانها همچنان میتوانند واجد شرایط برنامههای عادی مهاجرت، به شمول مهاجرت اقتصادی، پیوستن مجدد خانوادگی و برنامههای اسکان مجدد مهاجرین باشند... ادارهٔ مهاجرت ملل متحد و سایر سازمانها میتوانند آنان را برای اسکان مجدد معرفی کنند. کاناداییها نیز میتوانند به گونهٔ خصوصی مهاجرین افغان را برای مهاجرت به کانادا حمایت کنند."
حکومت کانادا حدود ۶۱۵ میلیون دالر امریکایی را برای خدمات اسکان مجدد افغانها تخصیص داده که شامل حمایت درآمد ۱۲ ماههای است که مصارف خانه، مواد غذایی و مراقبتهای صحی را در برمیگیرد.
اقامت دایمی
یکی از ابعادی که برنامهٔ اسکان مجدد کانادا را متمایز میسازد این است که مهاجرین افغان با رسیدن به کانادا، به باشندگان قانونی دایمی این کشور مبدل میشوند.
کانادا مهاجرین را پیش از آن که به این کشور برسند، در خارج طی مراحل میکند.
این مهاجرین پنج سال بعد از زندگی در کاناد واجد شرایط کسب شهروندی کانادا میشوند.