شارژدافیر سفارت امریکا: 'رهبران قندهاری' از حقوق بشر در افغانستان حمایت کنند

شارژدافیر سفارت امریکا برای افغانستان به مناسبت دهم دسمبر روز جهانی حقوق بشر از رهبران طالبان خواسته تا از تلاش‌های مدافعان حقوق بشر در افغانستان و جامعه بین‌المللی حمایت کنند.

کرن دکر روز شنبه دهم دسمبر (۱۹ قوس) در تویتی نوشته است: "ایالات متحده از حقوق همه افغان‌ها صرف نظر از جنسیت، قومیت، مذهب و توانایی آنها دفاع می‌کند. ما دیروز با مدافعان حقوق بشر افغان صحبت کردیم، برخی از شجاع ترین انسان‌ها که می‌شناسم. آنها از دسترسی به آموزش، حق کار و حمایت از جمعیت متنوع افغانستان دفاع می‌کنند".

دهم دسمبر روز جهانی حقوق بشر است. این تاریخ برای بزرگداشت از تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر توسط مجمع عمومی ملل متحد در سال ۱۹۴۸ انتخاب شده است. از سال ۱۹۵۰ بدینسو، همه ساله از دهم دسمبر به عنوان روز حقوق بشر بزرگداشت می‌شود تا یادبودی از دستاورد مهم سازمان ملل متحد در آن زمان باشد.

از روز جهانی حقوق بشر در حالی بزرگداشت می‌شود که پس از مسلط شدن دوباره طالبان بر افغانستان، این گروه مقررات سختگیرانه را بر زنان در افغانستان وضع کرد، زنان از کار در ادارات دولتی به استثنای چند ادارۀ معدود منع شدند، مکاتب متوسطه و لیسه به روی دختران مسدود شد و به زنان دستور داده شد که بدون محرم شرعی به سفر نروند.

خانم دکر افزود: "من از رهبران قندهاری می‌خواهم که از تلاش‌های آنان [مدافعان حقوق بشر افغانستان] حمایت کنند و به تلاش‌های مستمر جامعه بین‌المللی برای احیای کرامت، آزادی و عدالت برای همه بپیوندند."

شارژدافیر سفارت امریکا گفته است که "اکثر کشورها، از جمله کشور من، به طور خستگی ناپذیری برای بهبود سوابق حقوق بشری خود تلاش می‌کنند، زیرا می‌دانیم که هر کشوری که همه شهروندان خود را در زندگی مدنی مشارکت ندهد، هرگز نمی‌تواند واقعاً در صلح باشد".

هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) نیز به مناسبت روز جهانی حقوق بشر گفته است که وضعیت حقوق بشری در این کشور به شدت وخیم است و از طالبان خواسته که تمامی اقداماتی که حقوق اولیۀ افغان‌ها به ویژه حقوق زنان و دختران را محدود می‌کند، لغو کنند.

یوناما روز شنبه ۱۰ دسمبر (۱۹ قوس) به مناسب روز جهانی حقوق بشر گفته است که طالبان در حال افزایش استفاده از مجازات جسمانی، مانند شلاق‌زدن متهمین در محضر عام هستند که "این‌ها نوعی از رفتار ظالمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز است و بنابر این توسط تعدادی از معاهدات و کنوانسیون‌های بین‌المللی که افغانستان یکی از کشورهای عضو آن است، ممنوع است."

ملل متحد همچنان به حکم قصاص یک مرد در ولایت فراه اشاره کرده و بار دیگر به اعدام‌های علنی در محضر عام مخالفت خود را نشان داده است.

حکومت طالبان به تاریخ هفتم دسمبر برای نخستین‌بار پس از حاکمیت دوبارۀ این گروه بر افغانستان، حکم قصاص را در حضور مردم در مرکز ولایت فراه تطبیق کردند.