چین: تحریم‌های یک‌جانبه بر افغانستان زیر سلطۀ طالبان پایان یابد

وزیر خارجۀ چین در کنفرانس مجازی وزیران خارجۀ کشورهای عضو جی-۲۰ خواستار پایان یافتن تحریم‌های اقتصادی بر افغانستان زیر سلطۀ طالبان شده است تا به گفتۀ وی از بحران بشری و فروپاشی نظام اقتصادی در آن کشور جلوگیری شود.

وانگ یی، در این کنفرانس که در حاشیۀ مجمع عمومی ملل متحد برگزار شده بود، خطاب به شرکت کنندگان گفت که جی-۲۰ به صفت پیشتاز همکاری اقتصادی بین‌المللی باید "نقش سازنده" در افغانستان ایفا کند. او گفت: "تمام تحریم‌های یک جانبه یا محدودیت‌ها بر افغانستان باید برداشته شود."

در پی مسلط شدن طالبان در افغانستان، میلیاردها دالر سرمایۀ افغانستان در خارج از این کشور منجمد شد و بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول نیز دسترسی افغانستان را به وجوه انکشافی قطع کرد.

وزیر خارجۀ چین گفت: "ذخایر تبادلات خارجی افغانستان، دارایی ملی آن کشور است و باید مردم افغانستان بر آن ملکیت داشته و آن را مصرف کنند، نه اینکه به عنوان برگه چانه زنی و اعمال فشار سیاسی بر افغانستان به کار بسته شود."

ایالات متحدۀ امریکا و سایر کشورهای جهان پیش از هرگونه تعامل مستقیم با طالبان، از این گروه خواسته اند تا در راستای تشکیل حکومت همه‌شمول، احترام به حقوق بشر به شمول حقوق زنان و اقلیت‌ها و قطع رابطه با گروه‌های دهشت افگن گام های عملی بردارند.

اما طالبان با اعلام کابینۀ سرپرست شان که تک قومی و تک گروهی بوده و در آن سایر احزاب و اقشار سیاسی، اقلیت‌ها و زنان حضور ندارند، با انتقاد شدید اکثر کشورها روبرو شدند.

با اینحال، به گفتۀ وزیر خارجۀ چین، کابینۀ سرپرست طالبان به تدریج "ساختار گسترده و همه‌شمول سیاسی" را شکل خواهد داد که به گفتۀ وی در آن به "حقوق اساسی گروه‌های اقلیت، زنان و کودکان" احترام گذاشته شود.

آنچه دپلومات ارشد چین در کنفرانس جی-۲۰ به آن تاکید کرد، تعهد طالبان به "قطع رابطه و مبارزۀ قاطع با همه نیروهای دهشت افگن بین‌المللی" بود.

شاه محمود قریشی، وزیر خارجۀ پاکستان نیز در مصاحبه با خبرگزاری اسوشیتدپرس گفته است که برای اینکه طالبان به خواست جامعۀ جهانی لبیک گوید، باید به آنان مشوق‌هایی چون کمک‌های انکشافی، اقتصادی و بازسازی در نظر گرفته شود.

آقای قریشی همچنین از ایالات متحدۀ امریکا، صندوق بین المللی پول و سایر کشورها خواست تا دارایی های مسدود شده افغانستان را هر چه زودتر آزاد کنند تا به گفتۀ وی وضعیت در آن کشور به حال عادی برگردانده شود.

پیش از این،‌ سازمان عفو بین‌الملل، فدراسیون بین‌المللی حقوق ‌بشر و سازمان جهانی مبارزه با شکنجه با نشر گزارشی گفتند که گروه طالبان برای از بین بردن دستآوردها و ارزش‌های حقوق ‌بشری ۲۰ سال اخیر هیچ فرصتی را از دست نمی‌دهند.

در این گزارش آمده است که بر خلاف تعهدات مکرر طالبان مبنی بر احترام گذاشتن به حقوق ‌بشر و حقوق همۀ شهروندان افغانستان،‌ این گروه مرتکب نقض حقوق‌ بشر از جمله کشتار‌های هدفمند غیر نظامیان و سربازان تسلیم شده و انسداد منابع بشردوستانه به درۀ پنجشیر شده که طبق قوانین بین المللی جنایت محسوب می‌شود.

در گزارش همچنین آمده است که طالبان بر زنان، آزادی بیان و فعالیت‌های جامعۀ مدنی محدودیت وضع کرده اند.

سازمان جهانی صحت هشدار داده است که نظام صحی افغانستان در پرتگاه فروپاشی قرار دارد و بدون اقدام فوری جامعۀ جهانی، این کشور با فاجعۀ بشری روبرو خواهد شد.

هفتۀ گذشته، صندوق بین المللی پول نیز با نگرانی از وضعیت اقتصادی افغانستان گفت که به دنبال تصرف افغانستان توسط طالبان، اکنون خطر بروز یک فاجعه بشری این کشور را تهدید می‌کند.