یو شاویونگ، نمایندۀ ویژۀ چین برای افغانستان، با ابراز نگرانی از حضور و فعالیت "بیش از ۲۰ گروه تروریستی" در افغانستان، از تهدیدی که از این ناحیه متوجه امنیت چین و دیگر کشورهای منطقه میشود، هشدار داده است.
این مقام چینی در مصاحبه با مرکز گفتگوهای بینالمللی بیجینگ گفت: "پیش از حضور ایالات متحده، یک یا دو گروه تروریستی در افغانستان فعال بود، اما اکنون بیش از ۲۰ گروه تروریستی در این کشور فعالیت دارند."
او از هیچ گروه مشخص تروریستی نام نبرد، اما مقامهای چینی همواره از ارتباط جنبش ترکستان شرقی و مسلمانان جدایی طلب اویغور در ولایت شینژیانگ چین با گروه طالبان ابراز نگرانی کرده اند.
طالبان همواره ادعاها در مورد حضور گروههای تروریستی در افغانستان را رد کرده و گفته اند که هیچ تهدیدی از این کشور متوجه همسایگان افغانستان، منطقه و جهان نیست.
حمدالله فطرت، معاون سخنگوی حکومت طالبان، ضمن رد نگرانی این دپلومات چینی گفت: "این تشویش که در افغانستان گروههای خودسر وجود دارد، بهجا نیست، حالا افغانستان امن است."
یو تاکید کرده است که چین در صدد نفوذ یا کنترول در افغانستان نیست. او ضمن ابراز حمایت کشورش از یک افغانستان صلح آمیز و با ثبات بر اهمیت تشکیل "حکومت معتدل و همهشمول" در این کشور تاکید کرد.
در سه سال گذشته که نیروهای امریکایی و ناتو از افغانستان بیرون شده اند، شماری از مقامهای ایالات متحده از افزایش نفوذ چین در افغانستان ابراز نگرانی کرده اند. در میان، دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب ایالات متحده بار بار گفته است که پایگاه هوایی بگرام در افغانستان که زمانی مقر فرماندهی قوای امریکایی در افغانستان بود، اکنون در دست چین افتاده است.
با اینحال، نمایندۀ ویژۀ چین برای افغانستان ،گفت: "چین از صلح پایدار، ثبات ماندگار و بازسازی در افغانستان حمایت میکند. این شامل ساختن یک چارچوب سیاسی ملی، تشکیل یک حکومت معتدل و همه شمول، تداوم کمکهای بشری و انکشافی، بهبود امنیت – به ویژه امنیت سایبری و همکاری در زمینۀ انکشاف دوجانبه میباشد."
در بحث حقوق بشر، یو نگرانی جهانی را در زمینۀ حقوق زنان و دختران به ویژه حق آموزش تصدیق کرد، اما گفت که این مساله با آنکه مهم است، محراق مشکلات نیستند. او گفت: "وضعیت زنان و دختران مهم است، اما کلیت چالشهای افغانستان نیست و نه هم موضوع ریشهای مشکلات است...برای تضمین حقوق بشر باید به مسایلی چون فقر، گرسنگی و قحطی در افغانستان رسیدگی شود."
این دپلومات چینی گفت که کشورش در سه سال گذشته ۶۴ میلیون دالر کمک بشری را به مردم افغانستان فراهم کرده است.
چین از معدود کشورهایی بود که پس از تسلط طالبان بر افغانستان، سفارت خود را در کابل مسدود نکرد و از نخستین کشورهایی بود که به دپلوماتهای طالبان اعتبارنامه داد. با این حال، چین مانند سایر کشورهای جهان، هنوز حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است.
هرچند این دپلومات چینی، بحث حقوق بشر به ویژه حق کار و آموزش زنان را در افغانستان مشکل فرعی دانسته است، کشورهای غربی و نهادهای معتبر بینالمللی به شمول سازمان ملل متحد در کنار تشکیل حکومت همه شمول، احترام به حقوق بشر به شمول حق کار و آموزش زنان و دختران و احترام به حقوق اقلیتها را پیششرط هرگونه تعامل با طالبان خوانده اند.
چند روز پیش، پاکستان که دوست دیرینۀ چین است، نیز از وجود گروههای تروریستی در افغانستان ابراز نگرانی کرده و به حکومت طالبان هشدار داده بود که در زمینۀ مبارزه با این گروه، هشدار اسلام آباد را جدی گرفته و صبر مردم پاکستان را نیازماید.