حکومت طالبان امروز دوشنبه ۱۵ اگست (۲۴ اسد) را که مصادف با یک سالگی برگشت این گروه به قدرت در افغانستان است به عنوان روز "پیروزی" و "ختم اشغال" تجلیل کردند، اما شماری از افغانها آن را "روز سیاه" در تاریخ کشور شان میپندارند.
شماری از جنگجویان طالبان روز دوشنبه در مقابل سفارت ایالات متحده در کابل جمع شده و شعارهای پیروزی سر میدادند.
بلال کریمی، یکی از سخنگویان طالبان، در یک پیام تویتر نوشته است که امروز "روز پیروزی و خوشی" مردم افغانستان و روز "فتح و پیروزی پرچم سفید" طالبان است.
نعمتالله حکمت، یکی از جنگجویان طالبان که به تاریخ ۱۵ اگست سال گذشته وارد کابل شده است، به خبرگزاری فرانسپرس گفت: "ما فریضۀ جهاد را به جا آوردیم و کشور خود را آزاد کردیم."
امینالله صوفی عمر، یکی دیگر از جنگجویان طالبان، به خبرگزاری فرانسپرس گفت که از اینکه "روز آزادی" را در مقابل سفارت امریکا تجلیل میکند، خرسند است.
با اینحال، شماری از کاربران شبکههای اجتماعی ۱۵ اگست ۲۰۲۱ را "روز سیاه" در تاریخ افغانستان میخوانند.
میرویس امرخیل، یک کاربر تویتر نگاشته است: "۱۵ اگست روز سیاه در تاریخ افغانستان است، به امید رهایی کشور از چنگ اشغال سیاه!"
امینه وردک، کاربر دیگر تویتر، با نشر ویدیویی نگاشته است: "۱۵ اگست روز نامیمونی است که مثل من شمار زیاد افغانها را بی خانه و بی وطن کرده است. به تاریخ ۱۵ اگست ما هویت ملی، پرچم ملی، زعامت، آزادی بیان، حقوق زنان، حقوق بشری و اختیار وطن را از دست دادیم. این یک روز سیاه است..."
به همین سان، ضمیر خان، کاربر شبکۀ اجتماعی فیسبوک، نوشته است که تاریخ ۱۵ اگست "روز سیاهی است که در آن تمام افغانها...تمام ارزشهای ملی، پرچم ملی، سرود ملی و همه دستاوردهای ۲۰ ساله را از دست دادند."
در یک سال گذشته، افزون بر بحران بشری و اقتصادی در افغانستان، وضعیت حقوق بشری به ویژه آزادیهای زنان و دختران افغان به شدت رو به وخامت گذاشته و آنان از حق آموزش، کار و سفرهای دور بدون محرم شرعی محروم شده اند.
کشورهای غربی و نهادهای بینالمللی به شمول ملل از وضعیت رو به وخامت حقوق بشری در افغانستان ابراز نگرانی کرده و به گونۀ مشخص محدودیتهای سختگیرانۀ طالبان بر زنان و دختران را نکوهش کرده اند.
ادارۀ امور زنان سازمان ملل متحد روز دوشنبه ۱۵ اگست (۲۴ اسد) گفت که در یک سال گذشته، بی احترامی به حق زنان و دختران افغان برای زندگی آزاد و برابر، به شمول حق آموزش، دسترسی به خدمات صحی و فرار از خشونت، فزاینده بوده است.
در سالروز یک سالگی سلطۀ طالبان بر افغانستان، صندوق وجهی سازمان ملل متحد برای کودکان (یونیسف) از ادامۀ بستهماندن مکاتب متوسطه و لیسۀ دختران در افغانستان ابراز نگرانی کرده و گفته است که ادامۀ محرومیت دختران از آموزش، حداقل ۵۰۰ میلیون دالر به اقتصاد این کشور آسیب وارد کرده است.
طالبان در حالی سالگرد "پیروزی" شان را در افغانستان جشن میگیرند که بر اساس گزارش ملل متحد، بیش از نصف جمعیت افغانستان به شدت به کمکهای بشری وابسته بوده و غذای کافی برای خوردن ندارند.
کمیتۀ بینالمللی نجات (IRC) روز دوشنبه ۱۵ اگست (۲۴ اسد) در گزارشی گفت که ادامۀ بحران اقتصادی در افغانستان، شهروندان آن کشور را به سمت فقر و گرسنگی سوق داده و هشدار داده است که اگر در این مورد اقدامات فوری صورت نگیرد، این بحران بیشتر از جنگهای دو دهۀ اخیر از افغانها قربانی خواهد گرفت.