برای نخستینبار در افغانستان شمار مدارس و مراکز دینی، نسبت به مکاتب در این کشور افزایش یافته و بر بنیاد معلومات وزارت معارف حکومت طالبان، در حال حاضر بیش از ۲۱هزار مدرسه و مرکز آموزشی دینی و بیش از ۱۸هزار مکتب دولتی و خصوصی در افغانستان فعال استند.
مسوولان این وزارت روز چهارشنبه ۱۱ سپتمبر (۲۱ سنبله) در برنامه "حسابدهی به ملت" به خبرنگاران گفتند که در حال حاضر، بیش از سه میلیون و ۶۸۷هزار کودک و جوان مصروف فراگیری آموزشهای دینی در این مدارس و مراکز تعلیمات اسلامی اند.
کرامتالله آخندزاده، معین تعلیمات اسلامی این وزارت گفت که در جریان یک سال گذشته، کم از کم یک میلیون کودک برای فراگیری آموزشهای دینی در این مدارس جذب شدهاند.
او افزود: "در سطح کشور، ۱۹هزار و ۶۶۹ مدرسه، ۱۲۷۷ دارالحفاظ، ۱۱۵ دارالعلوم و ۳۹ پرورشگاه اطفال ایجاد شده است و در حال حاضر در این مراکز، سه میلیون و ۶۸۷هزار و ۲۰۰ نفر مصروف فراگیری آموزشهای دینی اند."
آخندزاده همچنان گفت که در حال حاضر، ده میلیون و ۹۱۴هزار دانشآموز در کم از کم، ۱۸هزار و ۳۳۷ مکتب دولتی و خصوصی مصروف آموزشهای عصری اند. بر بنیاد معلومات طالبان در سال جاری یک میلیون و ۴۴۵هزار کودک به مکاتب دولتی و خصوصی جذب شدهاند.
همزمان با افزایش مراکز دینی، مقامهای وزارت معارف حکومت طالبان، نصاب آموزشی افغانستان را تغییر داده و آنرا به میل خودشان ساخته اند.
مسوولان این وزارت گفته اند که آنان در سه سال پسین، در راستای "بازنگری و اصلاح کتب و مفردات درسی و همچنان بررسی کیفیت عرضه خدمات در نهادهای تعلیمی" اقداماتی را انجام داده اند.
معین تعلیمات اسلامی این وزارت همچنان گفت: "به تعداد ۱۶میلیون و ۱۸۸هزار و ۹۳۹ جلد کتاب درسی برای صنف اول تا دوازدهم، به تعداد ۶۱۷هزار و ۹۷۸ جلد کتاب درسی برای مراکز تعلیمات اسلامی، و به تعداد ۲۹۴هزار و ۶۴۱ جلد کتاب سواد آموزی چاپ و برای شاگردان توزیع شده است."
مقامهای وزارت معارف حکومت طالبان در حالی از افزایش مراکز دینی در سراسر افغانستان خبر داده اند که پیش از این، شماری از کشورها و نهادهای بینالمللی حقوق بشری از گسترش افراطگرایی تحت حاکمیت طالبان در افغانستان اظهار نگرانی کرده بودند.
این نهادها گفتند که با افزایش ایجاد مراکز دینی توسط طالبان، فعالیت افراطگرایی به کشورهای منطقه نیز گسترش خواهد یافت.
طالبان در حالی از افزایش ایجاد مراکز دینی در سراسر افغانستان خبر داده اند که این گروه پس از تسلط دوباره بر این کشور در اگست ۲۰۲۱، محدودیتهای فزایندهای را بر زنان و دختران این کشور وضع کردند.
بیش از دو سال از ممنوعیت تحصیل دختران در مکاتب متوسط و لیسه در این کشور میگذرد و پس از دسمبر ۲۰۲۲ دختران و زنان از تحصیل در دانشگاهها نیز محروم شدهاند.
طالبان به کرات ادعا کرده اند که در چارچوب شریعت اسلام به زنان حقوق قایل بوده و با مساعد شدن وضعیت، دروازههای مکاتب را دوباره به روی دختران خواهند گشود، اما تا حالا مقامات این گروه مشخص نکردهاند که چه زمانی دختران را اجازۀ فراگیری آموزش به سویۀ بالاتر از صنف ششم را خواهند داد.
اما برخی مدافعان حقوق زن به این نظر اند که رهبر طالبان هیچگاه برای بازگشایی مکاتب دورۀ متوسطه و لیسۀ دخترانه دستور نخواهد داد، چون این موضوع از نظر طالبان یک امر "حیثیتی" است.