طالبان محدودیت‌ها را بر زنان افغان لغو و حقوق آنان را تامین کنند - وزیران خارجه

وزیران خارجهٔ بیش از ۲۰ کشور جهان به شمول ایالات متحده، عربستان سعودی، ترکیه و امارات متحدهٔ عرب خواستار توجه به وضعیت افغانستان شده و گفته اند که در بیش از یک و نیم سال سلطهٔ طالبان بر افغانستان، این کشور شدیدترین افت جهانی را از رهگذر احترام به حقوق بشری زنان و دختران تجربه کرده است.

در اعلامیهٔ مشترک وزیران خارجهٔ این کشورها که روز چهارشنبه هشتم مارچ (۱۷ حوت) به مناسبت روز بین‌المللی زنان نشر شد، به منع آموزش و تحصیل دختران افغان، تنگ شدن فضای اجتماعی و سیاسی و کمبود فرصت‌های شغلی برای زنان و دختران افغان و به قطع دسترسی زنان قربانی خشونت خانوادگی به حمایت اشاره شده است.

وزیران خارجهٔ آسترالیا، بلجیم، کانادا، دنمارک، فنلند، فرانسه، آلمان، ایتالیا، جاپان، عربستان سعودی، هالند، نیوزیلند،‌ ناروی، جمهوری کوریا، اسپانیا، سویدن، سویس، ترکیه، امارات متحده عرب، بریتانیا و ایالات متحده و نمایندهٔ ارشد اتحادیه اروپا در این اعلامیه گفته اند که اگر محدودیت‌های وضع شدهٔ طالبان بر زنان برداشته نشود، تاثیرات مخربی را بر اقتصاد و جامعهٔ افغانستان برجا خواهد گذاشت.

در اعلامیه بر احترام کامل به حقوق و آزادی‌های بنیادی زنان و دختران افغان و مشارکت با مفهوم آنان در همه عرصه‌های اجتماعی به عنوان لازمه‌ای برای رشد پایدار اقتصادی و سیاسی، همه‌شمولی اجتماعی و ثبات و صلح افغانستان تاکید شده است.

اعلامیه ضمن ستایش از زنان و فعالانی که در مخالفت با محدودیت‌های طالبان صدا بلند کرده اند، از تقاضاها برای دسترسی کامل زنان و دختران افغان به آموزش و تحصیل و تامین بی‌قید و شرط زمینهٔ کار آنان در همه عرصه‌ها حمایت شده است.

با ابراز نگرانی از بحران رو به وخامت بشری در افغانستان، وزیران خارجهٔ این کشورها گفته اند که ممنوعیت طالبان بر کار زنان در سازمان‌های غیردولتی ملی و بین‌المللی، تلاش سازمان‌های امدادرسان برای رسیدگی به ۲۸ میلیون افغان نیازمند به کمک‌های بشری را به مخاطره می‌اندازد.

در این اعلامیه از طالبان خواسته شده است که با احترام گذاشتن به حقوق مردم افغانستان و پابندی به تعهدات آن گروه به افغان‌ها و جامعهٔ بین‌المللی، همه تصامیم محدودکننده بر زنان و دختران را لغو کرده و بر حقوق و آزادی‌های بنیادی آنان احترام بگذارند.

طالبان در یک ‎و نیم سال گذشته محدودیت‌های زیادی را بر حق کار و تحصیل زنان و دختران وضع کرده اند. آنان دروازه‌های مکاتب متوسطه و لیسه را به روی دختران مسدود کرده و مانع تحصیل دختران در پوهنتون‌ها شده اند.

این گروه همچنان زنان و دختران را از کار در ادارات دولتی و غیرحکومتی به جز نهادهای معدود صحی بازداشته و نیز بر رفتن زنان و دختران به پارک‌های تفریحی، کلب‌های ورزشی و حمام‌ ممنوعیت وضع کرده است.