دفتر سرمفتش ویژهٔ ایالات متحده در امور بازسازی افغانستان (سیگار) در پیشنهادی به کانگرس و اداره مدیریت و بودجه ایالات متحده توصیه کرده که فعالیتهای سیگار سر از ۳۰ سپتمبر ۲۰۲۵ متوقف شود.
در این گزارش که روز جمعه هشتم نومبر (۱۸ عقرب) به رسانهها فرستاده شده، این اداره دلیل توقف فعالیتهای خود را کم شدن کمکهای ایالات متحده برای افغانستان خوانده است.
جان ساپکو، سرمفتش ویژهٔ ایالات متحده در امور بازسازی افغانستان در گزارش گفته است که توصیه او "منعکس کننده واقعیت های جیوپولیتیک تسلط طالبان و کاهش همزمان در کمک های ایالات متحده به افغانستان است."
از زمان تسلط طالبان، وجوه اختصاص داده شده ایالات متحده برای افغانستان ۸۲ در صد یعنی از ۶.۶۸ میلیارد دالر در ۳۰ جون ۲۰۲۱ به ۱.۲۱ میلیارد دالر در ۳۰ سپتمبر ۲۰۲۴، کاهش یافته است.
ساپکو گفته است که دفتر تفتیش وزارت خارجه ایالات متحده و ادارۀ انکشاف بینالمللی ایالات متحده (USAID) پس از سال ۲۰۲۵ میتوانند به اندازهٔ کافی بالای این وجوه نظارت کنند.
پیشنهاد پایان دادن به کار سیگار در حالی مطرح شده که وزارت خارجۀ ایالات متحده به تاریخ اول اکتوبر (دهم میزان) اعلام کرد که تام وست، نمایندۀ ویژۀ امریکا در امور افغانستان، به صفت سرپرست ادارۀ هماهنگی تحریمهای وزارت خارجۀ ایالات متحده گماشته شده است.
این مطلب مرتبط را نیز بخوانید نمایندۀ ایالات متحده در امور افغانستان به سمت دیگری در وزارت خارجۀ امریکا گماشته شدپس از برکناری زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ پیشین وزارت خارجۀ امریکا در امور مصالحۀ افغانستان، تام وست در اکتوبر ۲۰۲۱ به صفت نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده در امور افغانستان گماشته شد.
وزارت خارجۀ ایالات متحده با نشر بیانیهای به نقل از انتونی بلینکن، وزیر خارجۀ این کشور، گفته است که تعهد ایالات متحده به افغانستان مداوم بوده و آن را کرن دکر، شارژدافیر سفارت امریکا برای افغانستان، رینا امیری، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده در امور زنان، دختران و حقوق بشر در افغانستان و جان مارک پومرشیم، دستیار معاون وزارت خارجۀ امریکا در امور جنوب آسیا رهبری خواهند کرد.
سیگار در گزارش خود گفته است: "وست در اکتوبر ۲۰۲۱ زمانی انتخاب شد که افغانستان با قحطی مواجه بود و اقتصاد آن در حال فروپاشی بود، اما دولت جانشین او را اعلام نکرد."
سیگار گفته است که هدف اصلی پایان فعالیتهایش صرفه جویی در مصارف است. این اداره که در سال ۲۰۰۸ آغاز به کار کرد، می گوید که در جریان فعالیت خود "در کنار دیگر دستاوردهای مهم، نزدیک به چهار میلیارد دالر برای مالیه دهنده امریکایی صرفه جویی کرده است."
اما کانگرس ایالات متحده تاکنون این توصیه را تایید نکرده است و بناً سیگار تا زمانیکه بودجه آن به کمتر از ۲۵۰ میلیون دالر برسید و یا توقف کار آن توسط کانگرس امریکا منظور شود، به کار خود ادامه خواهد داد.
در گزارش ربع وار سیگار آمده است که طالبان در بیش از سه سال گذشته که دوباره بر افغانستان حاکم شدهاند، محدودیتها بر زنان و دختران را تشدید کرده و با صدور قانون جدید در ماه اکتوبر حقوق اساسی بشری را بیشتر نقض کرده و فراتر از احکام قبلی تلاش کرده است تا زندگی عامه و شخصی افغانها را نظارت کند.
وزارت عدلیهٔ حکومت طالبان، به تاریخ ۲۱ اگست (۳۱ اسد) با نشر اعلامیهای گفت که هبتالله آخندزاده، رهبر این گروه، قانون امر به معروف و نهی از منکر را توشیح کرده و اکنون در سراسر افغانستان نافذ است.
در بخشی از قانون جدید امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان، احکام مربوط به حجاب زنان گنجانیده شده و تذکر داده شده است که "ستر تمام بدن زن لازمی و پنهان کردن روی زن به سبب ترس از فتنه ضروری است."
همچنان در ماده ۱۳ این قانون، شنیدن صدای زنان، حتا نعت و تلاوت، به طور کلی منع شده و گفته شده است که صدای بلند زنان "عورت" تلقی شده است.
به گفتهٔ سیگار این قوانین جدید به پولیس اخلاقی ( امر به معروف و نهی از منکر) طالبان صلاحیت گستردهای برای تهدید، مجازات و بازداشت متخفلین داده است.
طالبان همواره گفته اند که حقوق زنان و دختران در افغانستان بر اساس شریعت اسلام تامین است و نیز محدودیت بر کار و آموزش زنان و دختران را "موضوع داخلی" افغانستان عنوان کرده اند.
در گزارش همچنان آمده است که قوانین جدید طالبان روند ارایه کمکهای بشری به افغانها را نیز به شدت متاثر ساخته است.
در این گزارش آمده است: "در نتیجه فعالیت ۸۳ برنامه بشردوستانه به طور موقت متوقف شده است که شامل بسته شدن سه مرکز و بازداشت ۹ کارمند است." نام مراکز بسته شده و هویت افراد بازداشت شده در این گزارش ذکر نشده است.
این مطلب مرتبط را نیز بخوانید ملل متحد: طالبان حدود ۴۰۰ دستورالعمل صادر کردند که روند کمکرسانی را متاثر میسازددر گزارش سیگار آمده است که در سه سال گذشته که طالبان بر افغانستان حاکم شده اند، ایالات متحده بزرگترین فراهم کنندۀ کمکهای بشری برای مردم افغانستان بوده است.
سیگار گفته است که از زمان خروج نیرو های امریکایی از افغانستان، ایالات متحده ۲۱.۰۶ میلیارد دالر را برای کمک به افغانستان و پناهندگان افغان اختصاص داده است که تقریباً ۳.۳۳ میلیارد دالر را به شکل امداد بشری و انکشافی به افغانستان کمک کرده است.
براساس این گزارش، در سال مالی ۲۰۲۴، دولت ایالات متحده بیش از ۸۸۵ میلیون دالر را برای حمایت از کمک های بشردوستانه در افغانستان متعهد شده است.