هیات ایران برای گفتگو در مورد معاهدهٔ آب دریای هلمند به کابل آمد

هم‌زمان با بحث و گفتگو در بارۀ حقابۀ ایران از دریای هلمند، هیاتی ایرانی به ریاست علی‌اکبر محرابیان، وزیر آب و انرژی ایران برای گفتگو با مقامات طالبان به کابل سفر کرده است.

بر اساس گزارش‌ها، هیات ایرانی روز چهارشنبه دهم اگست (۱۹ اسد) با رسیدن به کابل، برعلاوهٔ دیدار با سرپرستان وزارت‌های خارجه و انرژی و آب، با معاون اقتصادی رییس‌الوزرای حکومت طالبان دیدار و درباره حقابهٔ ایران از آب دریای هلمند گفتگو کرده است.

وزارت انرژی و‌ آب طالبان با نشر اعلامیه‌ای گفته است که دوجانب در این دیدار، دربارهٔ مسایل انرژی و‌ آب بحث‌های همه‌جانبه کردند.

عبداللطیف منصور، سرپرست وزارت انرژی و‌ آب طالبان گفته است که حکومت این گروه، به تطبیق کامل معاهدهٔ سال ۱۳۵۱ افغانستان و ایران دربارهٔ آب دریای هلمند متعهد است.

در اعلامیه گفته شده است: "فیصله شد که بر اساس توافقنامه آب دریای هلمند، کار عملی انتخاب سه محل پرداخت حقابهٔ ایران بر اساس برنامهٔ زمان‌بندی شده به زودی آغاز شود."

بر اساس این اعلامیه، علی‌اکبر محرابیان، وزیر آب و انرژی ایران در کنار تعهد خود به توافقنامه آب هلمند، به مقامات طالبان به همکاری در زمینه تولید برق بادی، صادرات برق و پروژه‌های تامین آب آشامیدنی پاک به شهرهای بزرگ افغانستان اطمینان داده است.

در همین حال، وزارت امور خارجه حکومت طالبان نیز گفته است که هیات ایرانی در دیدار با امیرخان متقی، سرپرست این وزارت، بر اجرای توافقنامه آب هلمند تاکید کرده است.

همچنان‌سرپرست وزارت خارجهٔ طالبان، با هیات ایرانی در خصوص مشکلات تاجران افغان و مهاجرین افغان، مسایل مربوط به خطوط مرزی و توسعه ترانزیت گفتگو کرده است.

بر اساس اعلامیه، دو طرف بر تقویت روابط دوجانبه، حل دپلوماتیک مشکلات و تداوم این دیدارها تاکید کردند.

هیات ایرانی چند روز پس از آن برای گفتگو در مورد آب دریای هلمند به افغانستان سفر کرده است که در آغاز همین هفته مقام‌های ایرانی از آزادسازی آب بند کمال خان در ولایت نیمروز خبر دادند و گفتند که در حال حاضر این آب وارد ولایت سیستان و بلوچستان آن کشور شده است.

از سویی هم، چندی پیش وزیر امور خارجه ایران با امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه طالبان گفتگوی تلیفونی داشت و از وی خواست تا در مورد آب دریای هلمند و آب‌های مرزی بر اساس توافقات انجام‌شده و مسوولیت‌های متقابل، به گونه جدی و لازمی همکاری کند.

کابل و تهران برای تقسیم آب دریای هلمند در زمان موسی شفیق، صدر اعظم پیشین افغانستان در سال ۱۳۵۱ خورشیدی، یک معاهده را امضا کردند، که بر اساس آن باید سالانه ۸۱۷ میلیون متر مکعب آب دریای هلمند به ایران داده شود.

در مورد آبی که از حوضه دریایی هلمند به ایران می‌رود، بحث‌های زیادی وجود دارد و گفته می‌شود که هر سال بیش از مقداری که در توافقنامه تعیین شده، آب به ایران سرازیر می‌شود.

ایران نیز مانند افغانستان با خشکسالی شدیدی مواجه است و به همین دلیل ولایت‌های همجوار آن کشور با افغانستان با کمبود شدید آب مواجه شده اند.