ایالات متحده، روز چهارشنبه ۲۰ نومبر (۳۰ عقرب)، قطعنامۀ شورای امنیت سازمان ملل متحد برای آتش بس در غزه، را ویتو کرده یا به عبارت دیگر به آن رای مخالف داد، اقدامی که با انتقاد روبرو شد.
این شورای ۱۵ عضوی، به این قطعنامه رای داد که توسط ۱۰ عضو غیر دایمی این شورا ارایه شد و در آن "یک آتش بس دایمی، بی قید و شرط و سریع" برای جنگ غزه تقاضا شده و نیز جداگانه خواستار رهایی گروگانها شده بود. ایالات متحده تنها کشوری بود که این قطعنامه را ویتو کرد.
رابرت وود، معاون نماینده ایالات متحده در سازمان ملل متحد، گفت که واشنگتن این را واضح کرده است که تنها از قطعنامهای حمایت میکند که سریعاً خواستار رهایی گروگان ها منحیث بخشی از آتش بس شود.
وود گفت: "ختم پایدار جنگ باید با آزادی گروگانها همراه باشد و این دو هدف فوری به طور جدایی ناپذیری با هم مرتبط اند. این قطعنامه این ضرورت را کنار گذاشته بود و به همین دلیل، ایالات متحده نتوانست از آن حمایت کند."
سفیر وود افزود که ایالات متحده به دنبال مصالحه است، اما به گفتۀ وی متن این قطعنامه پیشنهادی "پیام خطرناکی" را به حماس، گروه شبه نظامی فلسطینی، میدهد که "دیگر نیازی به بازگشت به میز مذاکره وجود ندارد."
اعضای این شورا به شدت از ایالات متحده به دلیل ممانعت از تصویب این قطعنامه انتقاد کردند. الجزایر، اکوادور، گویان، جاپان، مالتا، موزامبیق، کوریای جنوبی، سیرالیون، سلوانیا و سویس این قطعنامه را ترتیب داده بودند.
ونیسا فریزر، نمایندۀ مالتا در ملل متحد، بعد ناکامی این پروسه رای گیری، گفت که از اینکه ایالات متحده از رای ویتو کار گرفت و "نتوانست مسوولیت خود را در قبال حفظ صلح و امنیت بین المللی" ایفا کند، عمیقاً متاسف است.
نیکولس د ریویرا، نمایندۀ فرانسه در ملل متحد، گفت که این قطعنامه که توسط ایالات متحده به آن رای منفی یا ممتنع داده شد، "به شکل جدی" خواهان رهایی گروگانها شده بود. او گفت: "فرانسه هنوز دو گروگان در غزه دارد و ما عمیقا متاسف هستیم که شورای امنیت قادر به عملی سازی این تقاضا نشد."
فو کانگ، نماینده چین در ملل متحد، بیان داشت که هر باری که ایالات متحده از قدرت رای منفی خود در شورای امنیت ملل متحد برای حفاظت از اسراییل کار میگیرد، شمار بیشتر مردم در غزه کشته میشوند. او گفت "به چه تعداد مردم باید بمیرند قبل از آنکه ما از خواب تصنعی خود بیدار شویم."
دنی دنان، نماینده اسراییل در ملل متحد، قبل از رای گیری روی این قطعنامه، ابراز داشت که این متن قطعنامه برای صلح نیست بلکه "قطعنامهای برای دلجویی" از حماس است. او گفت: "تاریخ به یاد خواهد داشت که چه کسانی از گروگانها حمایت کرد و کی آنان را به حال خود رها کرد."
جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، که دوره کاری اش به تاریخ ۲۰ جنوری سال آینده خاتمه مییابد، از اسراییل حمایت قوی دپلوماتیک کرده و به فراهم آوری تسلیحات نظامی به نیروهای اسراییلی ادامه داده است.
ایالات متحده در ماه مارچ سال جاری نیز در رای گیری که اجازۀ تصویب یک قطعنامه را برای آتش بس فوری در غزه میداد، از دادن رای خودداری کرد.
از سوی دیگر، کارشناسان امور امنیت غذایی هشدار میدهند که قحطی قریب الوقوع، ۲.۳ میلیون نفر را در باریکه غزه تهدید میکند.
در جنگ اسراییل در غزه، تاکنون حدود ۴۴ هزار فلسطینی کشته شده و تقریباً تمام جمعیت این باریکه، کم از کم یکبار، از ساحات اصلی شان بیجا شده اند. این جنگ با حمله گروه حماس به تاریخ هفتم ماه اکتوبر ۲۰۲۳ بر اسراییل آغاز شد که به گفتۀ مقامهای اسراییلی در این جنگ ۱۲۰۰ نفر کشته شدند و حماس ۲۵۰ نفر دیگر را به اسارت گرفت.